REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Argentinos ir Serbijos rinktinių lyderiai (nuotr. SCANPIX)

Krepšinio sirgalių šį antradienį laukia neeilinis ketvirtfinalio mūšis, kuriame ginklus surems Serbijos ir Argentinos nacionalinės rinktinės.

11

Krepšinio sirgalių šį antradienį laukia neeilinis ketvirtfinalio mūšis, kuriame ginklus surems Serbijos ir Argentinos nacionalinės rinktinės.

REKLAMA

Šią įspūdingą dvikovą tiesiogiai stebėkite per tv3.lt jau nuo 14 val.

Prieš lemiamą ketvirtfinalio etapą šių dviejų rinktinių nuotaikos – skirtingos. Pergalingai čempionate žygiuojanti Argentina paskutinėje dvikovoje 91:65 sutrypė Lenkiją, o serbai buvo priversti pripažinti ispanų pranašumą – 69:81.

Nors pagal daugumą statistikos rodiklių yra pranašesni Serbijos krepšininkai, tačiau jiems šis mūšis su Argentina neturėtų būti lengvas pasivaikščiojimas. Tiesa, tai pačiai Argentinai serbai bus pirmas itin pajėgus varžovas, nes prieš tai teko varžytis tik su gana silpnomis rinktinėmis.

Serbijos lyderiai

Neabejotinu Serbijos rinktinės lyderių šiame čempionate tapo Bogdanas Bogdanovičius. NBA klubo Sakramento „Kings“ atstovas čempionate renka po 20,6 taško (6 vieta tarp visų čempionato dalyvių – čia ir toliau). Maža to, jis atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo komandos draugams (12 vieta) ir sugriebia po 4,2 atšokusio kamuolio. 27-erių krepšininkas įspūdingiausią pasirodymą surengė dar pirmajame grupės etape prieš Italiją, kur per 36 min. pelnė net 31 tašką. Pastebimas jis buvo ir dvikovoje su ispanais. Tada jis pelnė 26 taškus, atkovojo 10 kamuolių ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Vis dėlto, net 36 efektyvumo balus surinkusio krepšininko pastangų pergalei nepakako.

REKLAMA
REKLAMA

Antras pagal rezultatyvumą čempionate yra Nikola Jokičius. 24 metų Denverio „Nuggets“ žvaigždė šiame čempionate pelno po 12 taškų, atkovoja po 6,6 atšokusio kamuolio ir atlieka po 3,8 rezultatyvaus perdavimo. Vis dėlto, pats krepšininkas dar nedemonstruoja tokios brandos, kokios iš jo tikisi treneris Aleksandras Džordževičius ir visi Serbijos sirgaliai. Pralaimėtoje dvikovoje su ispanais N. Jokičius sužaidė tik 17 minučių ir pelnė vos 6 taškus. Trečiajame kėlinyje aukštaūgis susiginčijo su mačo arbitru ir buvo išvarytas iš aikštelės, tad lemiamu metu serbai kovojo be savo emocijų nesuvaldžiusio jaunojo lyderio.

REKLAMA

Toliau tiesiog privalu išskirti dar vieną Sakramento „Kings“ atstovą Serbijos rinktinėje – Nemanja Bjelica. Šis krepšininkas čempionate pelno po 11,5 taško, atkovoja po 4,8 atšokusio kamuolio ir atlieka po 3,5 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, patyręs 31 metų krepšininkas šiame čempionate žaidžia banguotai. Praleidęs pirmąją dvikovą su Angola, jis pelnė 20 taškų rungtynėse su Filipinais. Tada N. Bjelica pranyko dvikovoje su italais (vos 5 taškai), atsitiesė kovoje su Puerto Riku (18 taškų), bet ir vėl buvo nepastebimas svarbioje kovoje su ispanais (3 pelnyti taškai).

REKLAMA
REKLAMA

Kauno „Žalgiryje“ kadaise žaidęs serbų 222 cm. ūgio milžinas Bobanas Marjanovičius yra ketvirtas rezultatyviausias krepšininkas rinktinėje. 31 metų Filadelfijos „76ers“ atstovas vos per kiek daugiau nei 11 aikštelėje praleidžiamų minučių pelno po 8,6 taško bei atkovoja po 3,2 atšokusio kamuolio. Rotacijoje šis krepšininkas naudojamas pakankamai retai, bet jo pasirodymas aikštelėje pridaro daug problemų serbų varžovams. B. Marjanovičius net 86,4 proc. taiklumu meta dvitaškius (tiesa, dauguma jo metimų yra galingi dėjimai).

Penktas rezultatyviausias krepšininkas Serbijos rinktinėje yra patyręs 213 cm. ūgio centras Miroslavas Raduljica. Jis per kiek mažiau nei 11 minučių sugeba pelnyti po 7,2 taško bei sugriebti po 2 atšokusius kamuolius. M. Raduljica taip pat atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus per rungtynes. Kinijos „Jiangsu Dragons“ klube žaidžiantis krepšininkas yra idealus rotacijos žaidėjas A. Džordževičiaus taktinėse schemose. Kaip ir B. Marjanovičius, M. Raduljica gali pridaryti daug problemų per gana trumpą laiką aikštelėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks yra rezultatyviausių serbų penketas šiame čempionate, bet tai toli gražu nėra pabaiga. Šioje rinktinėje, regis, talento yra net daugiau nei reikia. Vien ko vertos Nikola Milutinovo (7 taškų vidurkis), Marko Guduričiaus (6,2 taškų vidurkis) ir Vasilije Micičiaus (6 taškų vidurkis) pavardės. Tiesa, prieš pat ketvirtfinalio dvikovą V. Micičius sužinojo apie mamos mirtį, tačiau, panašu, nusprendė likti čempionate.

Argentinos lyderiai

Sunku pasakyti ar netikėtai, bet šiame čempionate Argentinos lyderiu tapo jau 39 metų sulaukęs Luisas Scola. Kinijos „Shanghai Sharks“ klube rungtyniaujantis veteranas įrodinėja, kad dar turi daug parako. Šiame čempionate L. Scola pelno po 17,4 taško (12 vieta čempionate), atkovoja net po 7,8 atšokusio kamuolio bei atlieka po 1,6 rezultatyvaus perdavimo. Tokį efektyvumą L. Scola demonstravo prieš žemesnio pajėgumo varžovus. Žinant serbų priekinės linijos potencialą, sunku tikėtis, kad L. Scola galėtų pasirodyti taip pat sėkmingai, kaip ir grupių etapuose. Bus ypatingai įdomu stebėti šio veterano pasirodymą ketvirtfinalio mūšyje.

REKLAMA

Antras rezultatyviausias krepšininkas Argentinos rinktinėje yra Madrido „Real“ atstovas Facundo Campazzo. Šis 28 metų vos 178 cm. ūgio krepšininkas renka po 13 taškų ir atkovoja po 3,8 atšokusius kamuolius. F. Campazzo labiausiai rinktinėje išsiskiria pagal rezultatyvius perdavimus, kurių vidutiniškai atlieka net po 7,2 per rungtynes (3 rezultatas visame čempionate). Geriausias savo rungtynes F. Campazzo sužaidė pirmajame etape prieš Rusiją, kur pelnė 21 tašką, atkovojo 6 kamuolius bei atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Trečias rezultatyviausių Argentinos krepšininkų sąraše yra dar vienas Madrido „Real“ atstovas. 24 metų 202 cm. ūgio Gabrielis Deckas čempionate pelno po 12,2 taško ir atkovoja po 2,8 atšokusio kamuolio. Šis puolėjas tiesiog spindėjo dvikovoje su Venesuela, kur pelnė 25 taškus ir surinko 27 naudingumo balus. Šis krepšininkas yra pavojingas prie tritaškio linijos, kur realizuoja beveik kas antrą savo metimą (44,4 proc. taiklumas).

REKLAMA

Ketvirtas rezultatyviausių krepšininkų sąraše yra taip pat Ispanijoje žaidžiantis 26 metų 196 cm. ūgio Patricio Garino. Argentinietis čempionate pelno po 10 taškų ir atkovoja po 4 atšokusius kamuolius. Šis krepšininkas labiausiai sublizgėjo grupės dvikovoje su Nigerija, kur pelnė 17 taškų ir atkovojo net 7 atšokusius kamuolius (25 naudingumo balai).

Penketuką rezultatyviausiųjų užbaigia Lietuvoje anksčiau žaidęs bei šiuo metu Badalonos „Joventut“ komandai atstovaujantis 29 metų Nicolas Laprovittola. Šis krepšininkas pelno po 9,6 taško ir atlieka po 4,4 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Tiesa, šiame čempionate yra kiek nusimušęs šio žaidėjo taikiklis. Nors tritaškius jis meta dar gana solidžiu 35,5 proc. taiklumu, tai dvitaškių tikslumas tesiekia 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be Ispanijoje rungtyniaujančio „centro“ Marcoso Delia, kuris pelno po 8,8 taško per rungtynes, kiti Argentinos krepšininkai yra mažiau žinomi ir atlieka daugiau pagalbinį vaidmenį rinktinės žaidime. Atkreiptinas dėmesys, kad Argentinos sudėtyje nėra nė vieno NBA žaidėjo.

Kelias ketvirtfinalio link

Argentinos vyrų krepšinio rinktinė čempionatą pradėjo B grupėje. Jos pirmoji varžovė buvo Pietų Korėja, kurią argentiniečiai sutriuškino 26 taškų skirtumu – 95:69.

Rimtesnio pasipriešinimo Argentina nesulaukė ir antroje dvikovoje su ambicinga Nigerijos rinktine. Nors po dviejų kėlinių rezultatas dar buvo lygus, bet trečiajame argentiniečiai įjungė aukštesnę pavarą ir nutolo solidesniu atstumu. Pergalė iškovota rezultatu – 94:81.

REKLAMA

Paskutinėje dvikovoje Argentinos laukė prieš čempionatą nukraujavusi Rusijos nacionalinė rinktinė. Bet rusai atsilaikė tik vieną kėlinį, kurį laimėjo 5 taškais. Vėliau Argentina spurtavo ir tik dėl kiek prastesnio paskutinio ketvirčio laimėjo rungtynes mažesniu nei 10 taškų skirtumu – 69:61.

Antrajame etape Argentina laukė taip pat ne pačios pajėgiausios rinktinės. Iš pradžių Argentina net 20 taškų skirtumu įveikė Venesuelą – 87:67, o po to net 26 taškais sumindė A grupėje triumfavusią Lenkiją – 91:65. Tad iki pat ketvirtfinalio etape argentiniečiai taip ir nepatyrė pralaimėjimo kartėlio.

Serbijos krepšininkai startavo D grupėje, kur pirmoje dvikovoje tiesiog sumindė oponentus iš Angolos. Nė akimirkos atsipalaiduoti sau neleidę serbai laimėjo visus ketvirčius, o galutinis rezultatas buvo itin nepadorus – 105:59.

REKLAMA

Po pergalės 46 taškų skirtumu prieš Angolą serbai dar žiauriau sudorojo varžovus iš Filipinų. Nuo pirmųjų rungtynių minučių prasidėjo tikras varžovų triuškinimas. O pergalė pasiekta net 59 taškų skirtumu – 126:67.

Po dviejų lengvų pasivaikščiojimų serbų treneris Aleksandras Džordževičius net viešai pasipiktino, kad čempionate dalyvauja tiek daug ne pačių pajėgiausių rinktinių. Trečiojoje grupės dvikovoje serbų laukė gerokai pajėgesnis varžovas – Italija. Ši dvikova klostėsi gerokai atkakliau, bet Serbija vis tiek iškovojo įtikinamą pergalę – 92:77.

Antrajame grupių etape Serbija pirmiausia susitiko su Puerto Riko krepšininkais. Gynyboje varžovus supančioje serbai nugalėjo Puerto Riką 90:47. Bet pergalingam serbų žygiui tvirtą „Ne“ ištarė paskutiniai varžovai – ispanai. Nors serbai ir laimėjo pirmąjį ketvirtį 7 taškais, bet antrajame jau dominavo varžovai, kurie ne tik persvėrė rezultatą, bet ir susikrovė 8 taškų persvarą. Protingai žaisdami ispanai privertė serbus patirti pirmąjį pralaimėjimą – 81:69.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų