REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rinktinė baigė savo pasirodymą Pasaulio taurės turnyre – mūsiškiai užėmė 9-ąją poziciją ir jau yra pakeliui namo.

Lietuvos rinktinė baigė savo pasirodymą Pasaulio taurės turnyre – mūsiškiai užėmė 9-ąją poziciją ir jau yra pakeliui namo.

REKLAMA

Portalas Krepsinis.net nusprendė įvertinti kiekvieno komandos žaidėjo pasirodymą ir parašė pažymį dabar jau buvusiam vyriausiajam treneriui Dainiui Adomaičiui.

#5 Mantas Kalnietis (23 min., 10 tšk., 2 atk. kam., 5 rez. perd., 12,4 naud. bal.). Įvertinimas – 7,5 balo.

Dar sykį pamatėme, kad atakų organizatorius rinktinėje ir klube yra tarsi du visiškai skirtingi žaidėjai. M.Kalnietis vėl buvo svarbus žaidėjas ne tik rengiant atakas, bet ir jas užbaigiant. M.Kalnietis daugiausiai iš visų metė tritaškių ir daugiausiai pataikė su antru geriausiu pataikymu – 7/19 (36,8 proc.). Kitaip nei anksčiau M.Kalniečiui neteko per mačą žaisti po 30 ir daugiau minučių, kadangi jį gerai pavadavo Lukas Lekavičius. M.Kalnietis tiesaus atsakymo dėl savo žaidimo rinktinėje dar nedavė, bet faktas toks, kad jo kitąmet dar tikrai reikės, kadangi Lietuvoje dar jo pamainos neužsiauginome.

#8 Jonas Mačiulis (18 min., 4,8 tšk., 3,8 atk. kam., 1,2 rez. perd., 7,2 naud. bal.). Įvertinimas – 5 balai.

Didelė pagarba, kad J.Mačiulis įdėjo daug pastangų ir pasveiko po rankos traumos. Veteranas buvo startinio penketuko žaidėjas, bet pats jo žaidimas nebuvo solidus. Gynyboje taip pat Jonas nebėra tas žaidėjas, kurį matėme prieš kelis metus. Pataikymas „iš žaidimo“ jo buvo tik 31,8 proc. J.Mačiulio paslaugų dar tikrai reikės atrankoje į Europos čempionatą, bet didelių abejonių kelia jo galimas žaidimas atrankoje į olimpiadą ar pačiame turnyre. Šioje pozicijoje ateina laikas Edgarui Ulanovui, Arnui Butkevičiui, tas pats Mindaugas Kuzminskas yra „trečias numeris“.

REKLAMA
REKLAMA

#10 Renaldas Seibutis (14 min., 2,6 tšk., 1 atk. kam., 0,8 rez. perd., 2 naud. bal.). Įvertinimas – 5 balai.

Atakuojantis gynėjas po truputį užleidžia savo pozicijas rinktinėje. Dabar jau tvirtas startinio penketuko „antras numeris“ yra Marius Grigonis, o R.Seibučio vaidmuo buvo leisti atsikvėpti šiam žaidėjui ir įnešti solidumo gynyboje. Taip pat R.Seibutis dar išsimetė savo firminius vidutinius metimus, bet bendras pataikymas siekė tik 35,3 proc. Gynėjų grandyje norisi turėti ne tik gynyboje gerai žaidžiantį „antrą numerį“, bet ir galintį rinkti taškus.

REKLAMA

#11 Domantas Sabonis (24 min., 10,5 tšk., 6,3 atk. kam., 3,8 rez. perd., 15,3 naud. bal.). Įvertinimas – 8 balai.

Indianos „Pacers“ aukštaūgis tikrai gali žaisti geriau. Turbūt iš jo tikėjomės daugiau, bet „ketvirto numerio“ vaidmuo jam nėra itin parankus, kai D.Sabonis neturi stabilaus metimo iš tolimesnių distancijų. Būtent tai jam ir kišo koją. Žaisdamas centru D.Sabonis atrodė solidžiau nei sunkusis kraštas. Nemažai klaidinančių judesių, daug pastangų ir noro iš Domanto pusės pamatėme. 50 proc. dvitaškių pataikymas aukštaūgiui, kuris daugumą metimų atlieka iš baudos aikštelės, yra vidutiniškas pasirodymas.

REKLAMA
REKLAMA

#13 Paulius Jankūnas (9 min., 4,4 tšk., 1,8 akt. Kam., 3,8 naud. bal.). Įvertinimas – 4,5 balo.

Veteranas šiame čempionate sužaidė visas penkerias rungtynes, bet turėjo labai trumpas atkarpas ir jų metu savo ginklo neišnaudojo. Tiek su australais, tiek su prancūzais buvo žaidžiamų pikenpopo situacijų, kurias Kauno „Žalgiryje“ P.Jankūnas dar pernai realizuodavo puikiai, tačiau turbūt traumos jau daro savo ir metimų nesumetė. Prieš australus buvo sukurtos trys geros situacijos ir visi metimai skriejo pro šalį. Sunkiuoju kraštu prieš Australiją sekėsi žaisti prastai, nes nespėdavo gynyboje, o centru P.Jankūnas atrodė kiek solidžiau. Įsiminė P.Jankūno konfliktas su Nando De Colo. Įdomu tai, kad veteranas metė 15 baudos metimų, kas yra 3–4 rezultatas komandoje, kai pagal praleistas ant parketo minutes Paulius buvo tik 11-as. Dvitaškiai visiškai nesukrito – tik 4 iš 15 (26,7 proc.). Už agresyvų žaidimą galima pagirti, bet turbūt tai buvo paskutinis kartas, kai P.Jankūnas žaidė rinktinėje. Beje, žurnalistai norėjo tai sužinojo, bet aukštaūgis pabendrauti nesustojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

#17 Jonas Valančiūnas (23 min., 14 tšk., 8,8 atk. kam., 1 rez. perd., 21,2 naud. bal.). Įvertinimas – 8,5 balo.

Centras vėl pateisino savo lyderio vardą ir pirmenybes baigė būdamas rezultatyviausiu žaidėju savo komandoje bei pačiu naudingiausiu. Minučių skaičius buvo gerokai mažesnis nei galėjome tikėtis, bet tam buvo svarių priežasčių – ne visada gerai veikė tandemas su D.Saboniu ir reikėjo rungtyniauti judresniu penketuku. Taktika, kai vidurio puolėjas pikenrolo situacijose laukia arčiau savo krepšio, o ne kyla aukštyn prie gynėjo, buvo neveiksminga prieš prancūzus, kai Evanas Fournier ar N.De Colo tuo puikiai naudojosi. J.Valančiūno kovingumas ir užsidegimas buvo pagirtinas – vidurio puolėjas rinktinės veidu bus dar ne vienerius metus.

REKLAMA

#19 Mindaugas Kuzminskas (17 min., 7 tšk., 3 atk. kam., 5,2 naud. bal.). Įvertinimas – 5,5 balo. 

Šiose pirmenybėse Mindaugas buvo tiesiog dingęs. Sunku pasakyti, ar jam netiko rolė komandoje, ar kokios priežastys, bet mes tikėjomės kur kas ryškesnio šio puolėjo pasirodymo. Prieš dvejus metus Europos čempionate jis buvo vienas puolimo lyderių, o šiose pirmenybėse – tik riboto vaidmens žaidėjas. Nesukrito ir Mindaugo tritaškiai (27,3 proc.), ir jis turėjo problemų gynyboje, ką matėme dvikovoje su australais. Gaila, kad M.Kuzminskui pirmenybės nesusiklostė, nes jau seniai nematėme jo rungtyniaujant sėkmingai. Belieka tikėtis, kad kitokį veidą lietuvis parodys Pirėjo „Olympiacos“ klube.

REKLAMA

#31 Rokas Giedraitis (13 min., 0,7 tšk., 1,3 atk. kam., 1 rez. perd., 1,7 naud. bal.) Per mažai žaidė, jog būtų įvertintas.

Savo pirmuosius taškus Berlyno ALBA atstovas pelnė baudų metimais dvikovoje su Dominikos Respublika. Visiškas 12-as žaidėjas pagal vaidmenį komandoje tik labai keista, kad kaip snaiperis vykęs R.Giedraitis išsimetė vos 3 tritaškius ir realiai net jam esant ant parketo nebuvo kažkokių rimtų bandymų jį išvesti metimui. Turint omenyje, kad rinktinė tritaškius metė tik 27,4 proc. tikslumu ir tiek mačas su australais, tiek su prancūzais nevyko pagal planą, R.Giedraitį išbandyti kelias atakas ir pažiūrėti, ar jam tą dieną krenta, būtų buvęs visiškai logiškas variantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

#40 Marius Grigonis (20 min., 10,2 tšk., 1,8 atk. kam., 1,2 rez. perd., 8,2 naud. bal.). Įvertinimas – 8 balai.

Statistika šįkart neatspindi tikrojo Mariaus indėlio į rinktinės žaidimą. Skaičiai būtų buvę daug gražesni, bet paskutiniajame turnyro susitikime jis rungtyniavo nedaug ir savo skaičius nusimušė nuo 12,3 taško, 2,3 atkovoto kamuolio ir 10,3 naud. balo iki aukščiau pateiktos statistikos. M.Grigonis buvo agresyvus, veržlus ir bene vienintelis keliantis pavojų ties perimetru žaidėjas. Gynyboje jis taip pat buvo solidus. Apskritai M.Grigonis tapo labai maloniu aspektu rinktinėje, kadangi tokio pajėgumo atakuojančio gynėjo rinktinėje nebuvo seniai, galbūt nuo Arvydo Macijausko laikų. Ne veltui dar prieš kelis mėnesius portalas Krepsinis.net prognozavo, kad M.Grigonis kitą sezoną gali tapti „Žalgirio“ vedliu.

REKLAMA

#43 Lukas Lekavičius (18 min., 13 tšk., 1,6 atk. kam., 1,8 rez. perd., 13,4 naud. bal.). Įvertinimas – 8 balai.

Dar vienas maloniai nustebinęs žaidėjas. Jeigu kažkas galvojo, kad Lukas per dvejus metus Atėnų „Panathinaikos“ gretose nepadarė pažangos, tai jis labai klysta. L.Lekavičius tikrai atrodo labiau pasitikintis savo jėgomis, turintis geresnį atakų užbaigimą tiek metant floaterį, tiek atakuojant iš toli. Nuo suolo kildavęs įžaidėjas įnešdavo daug geros energijos ir agresijos puolime. „Žalgiris“ vasarą įsigijo tikrai gerą atakų organizatorių, kuris duos daug naudos, o rinktinė pagaliau turi ne vieną gerą įžaidėją. Pats laikas, nes M.Kalniečio karjera, deja, artėja į pabaigą.

REKLAMA

#51 Arnas Butkevičius (10 min., 2,8 tšk., 2,4 atk. kam., 4,6 naud. bal.). Įvertinimas – 5,5 balo.

Kaip 12-as žaidėjas į rinktinę prasimušęs Vilniaus „Ryto“ puolėjas dvikovoje su australais net pasirodė startiniame penketuke. Tuomet gynyba jo buvo vidutiniška, bet ir nereikia tikėtis, kad Europos taurėje žaidęs žaidėjas uždengs Patricką Millsą ar Joe Inglesą. Savo vaidmenį A.Butkevičius atliko neblogai, galbūt jam stigo agresijos puolant varžovų krepšį, bet savo šansus išnaudojo gerai, pataikęs 85,7 proc. dvitaškių. A.Butkevičius padėjo stiprius pamatus, kad tai nebūtų jo pirmas ir paskutinis kartas rinktinėje.

#92 Edgaras Ulanovas (22 min., 7,2 tšk., 3,6 atk. kam., 2,2 rez. perd., 10 naud. bal.). Įvertinimas – 7,5 balo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu per pasirengimą E.Ulanovas nemažai gavo kritikos dėl to, kad žaidė blankiai, tai Pasaulio taurėje jis parodė, kodėl yra Eurolygos kalibro žaidėjas. Būtent žalgirietis, o ne J.Mačiulis turėtų žaisti startiniame penketuke rinktinėje, kadangi šiuo metu yra geresnis žaidėjas ir tai įrodė. E.Ulanovo žaidimas nugara buvo itin svarbus prieš prancūzus trečiajame kėlinyje, kai jo taškai išlaikė mūsiškius vandens paviršiuje, o gynyboje E.Ulanovas tikrai atidirbo solidžiai. Gaila, kad nepataikė nė vieno tritaškio iš 7, nes būtent to puolėjo žaidime ir reikėtų daugiau – stabilesnio metimo iš perimetro. Šiaip ar taip E.Ulanovas sužaidė solidų čempionatą.

REKLAMA

Dainius Adomaitis – 7 balai.

Apie pasitraukimą paskelbęs specialistas tikrai nedirbo taip prastai, kaip apie jį kalbėjo daug internautų. Taktika buvo paruošta siekiant išnaudoti stiprybes ir ji neblogai veikė. Didžiausia bėda ta, kad rinktinės žaidimas buvo itin nuspėjamas. Trūko ir įdomesnių sprendimų, ir įdomesnių kombinacijų po minutės pertraukėlių, kas artimose rungtynėse su prancūzais ar australais būtų galėję daug ką pakeisti, nes viską lėmė mažos detalės. Reagavimas rungtynių metu irgi nebuvo pats geriausias, nes buvo leista įsibėgėti prancūzams ir penketukas sumažintas tik tada. Galbūt pernelyg įkyriai buvo bandoma sutalpinti JV ir D.Sabonį kartu aikštelėje. Puolime tie skaičiai galbūt ir buvo neblogi, bet gynyboje praleisdavome taip pat nemažai. Pagarba D.Adomaičiui, kad rinktinė nors ir nežaidė gražiai, bet tai tikrai nebuvo blogas krepšinis. Patirtos dvi nesėkmės itin mažais skirtumais ir jos nulėmė 9-ąją vietą. Šiam treneriui stigo ir sėkmės – dar 2017 m. grupėje užėmus pirmąją vietą gauti aštuntfinalyje graikus buvo tikrai blogas variantas. Lygiai taip pat ir su Pasaulio taurės burtais, kur lietuvių pusėje buvo būrys pajėgių rinktinių, o kitoje pusėje lenkai ramiai nužygiavo iki ketvirtfinalio. Pristigo to fortūnos šypsnio ir rungtynėse su australais arba prancūzais – laimėjimas prieš vieną iš oponentų būtų situaciją pakeitęs iš esmės. Kaip ir sakė patys krepšininkai, niekas neprisimins, kaip buvo žaista ar kaip buvo pralaimėta – visi prisimins faktą, kad lietuviai namo grįžo nesužaidę ketvirtfinalio.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų