REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
JAV vyrų krepšinio rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Krepšinio sirgalių šį trečiadienį laukia neeilinis ketvirtfinalio mūšis, kuriame ginklus surems pirmoji ir trečioji FIBA šalių reitingo vietose esančios rinktinės – JAV ir Prancūzija.

12

Krepšinio sirgalių šį trečiadienį laukia neeilinis ketvirtfinalio mūšis, kuriame ginklus surems pirmoji ir trečioji FIBA šalių reitingo vietose esančios rinktinės – JAV ir Prancūzija.

REKLAMA

Šią įspūdingą dvikovą tiesiogiai stebėkite per tv3.lt jau nuo 14 val.

Prieš lemiamą ketvirtfinalio etapą šių dviejų rinktinių nuotaikos – skirtingos. Pergalingai čempionate žygiuojanti JAV rinktinė paskutinėje dvikovoje 89:73 įveikė Braziliją, o prancūzai po itin dramatiškos kovos buvo priversti pripažinti australų pranašumą – 98:100.

Šių rinktinių statistika čempionate yra apylygė. Išskyrus dvi sritis – atkovotus kamuolius ir tritaškių taiklumą. JAV rinktinė sugriebia net 47,2 atšokusio kamuolio, o prancūzai tik po 31 per rungtynes.

Bet Prancūzija fantastiškai pataiko nuo trijų taškų linijos – 47,4 proc. tikslumu, o JAV tik 32,7 proc. taiklumu. Tad atviras klausimas, kuriai rinktinei pavyks geriau išnaudoti savo privalumus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV lyderiai

Neabejotinu šios JAV rinktinės lyderiu yra 29 m. 185 cm. ūgio Šarlotės „Hornets“ puolėjas Kemba Walkeris. Jis čempionate pelno po 14,6 taško (26 vieta čempionate) bei atlieka net po 6 rezultatyvius perdavimus (7 vieta turnyre). Jis taip pat atkovoja po 2,8 atšokusio kamuolio. K. Walkeris demonstruoja stabilų žaidimą viso turnyro metu. Per vidutiniškai aikštelėje praleidžiamas 24 minutes jis nėra pelnęs mažiau kaip 13 taškų.

REKLAMA

Puikiai K. Walkeriui talkina 27 m. 203 cm. ūgio Sakramento „Kings“ puolėjas Harrisonas Barnesas. Šis NBA krepšininkas renka po 11,4 taško bei atkovoja net po 4,8 atšokusio kamuolio per rungtynes. Šis krepšininkas per penkerias rungtynes taip pat demonstravo stabilumą – išskyrus dvikovą su Graikija, kur pelnė 9 taškus, jis visada rodydavo bent jau dviženklį rezultatyvumą.

Trečias rezultatyviausių JAV krepšininkų sąraše – 23 m. 190 cm. gynėjas Donovanas Mitchellas. Jutos „Jazz“ atstovas JAV rinktinėje pelno po 10,2 taško. Jis taip pat atkovoja po 4 atšokusius kamuolius ir atlieka po 4,4 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Prasčiausiai jam susiklostė paskutinė dvikova su Brazilija, kur gynėjas pelnė tik 6 taškus, tad nėra abejonių, kad D. Mitchellas bus kupinas motyvacijos reabilituotis.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtas geriausias JAV krepšininkas šiose pirmenybėse – 28 m. 203 cm. ūgio puolėjas Khrisas Middletonas. Milvokio „Bucks“ narys turnyre pelno po 9 taškus bei atkovoja po 4,4 atšokusio kamuolio. Jis taip pat atlieka beveik po 2 rezultatyvius perdavimus per rungtynes. Jis tapo tikru rinktinės lyderiu bene sunkiausioje iki šiol JAV turėtoje dvikovoje su Turkija. Tada K. Middletonas pelnė 15 taškų ir padėjo JAV išvengti sensacingo pralaimėjimo.

Lyderių penketuką užbaigia 8,4 pelnomų taškų vidurkį fiksuojantis Bostono „Celtics“ narys Jaylenas Brownas. Šis 22 m. 201 cm. ūgio puolėjas taip pat atkovoja po 4,8 atšokusio kamuolio ir atlieka 1,4 rezultatyvaus perdavimo. Naudingiausią mačą jis sužaidė prieš silpniausią JAV sutiktą varžovą – Japoniją. Tada J. Brownas pelnė 20 taškų ir atkovojo net 7 atšokusius kamuolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be šių žaidėjų JAV rinktinėje netrūksta ir daugiau talento. Vien ko vertos Myleso Turnerio (8,4 tšk. vidurkis), Joe Harriso (8,2 tšk. vidurkis) ir Derricko White‘o pavardės.

Prancūzijos lyderiai

Ryškiausiai Prancūzijos rinktinėje šiame čempionate žiba Evano Fournier žvaigždė. 26 m. 199 cm. ūgio Orlando „Magic“ atakuojantis gynėjas čempionate renka po 20,8 taško (5 vieta turnyre). Jis taip pat atkovoja po 4 atšokusius kamuolius ir 3,6 karto sėkmingai asistuoja komandos draugams. Jis buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl taip anksti su turnyru buvo priversti atsisveikinti lietuviai. Į mūsiškių krepšinį E. Fournier įmetė 24 taškus. Dar įspūdingiau prancūzas pasirodė pralaimėtoje dvikovoje su Australija, kur pelnė 31 tašką.

REKLAMA

Dėl susistumdymo su Pauliumi Jankūnu ir paskutinio pergalingo dvitaškio į Lietuvos krepšį ne itin mėgstamas iš Maskvos „CSKA“ į Stambulo „Fenerbache“ šią vasarą persikėlęs Nando De Colo yra antras rezultatyviausias Prancūzijos krepšininkas. 32 m. 196 cm. ūgio atakuojantis gynėjas čempionate pelno po 16,8 taško ir atlieka po 3,8 rezultatyvaus perdavimo. Po kiek blankesnės čempionato pradžios N. De Colo lemiamu etapu tapo tikru rinktinės lyderiu. Dvikovoje su Lietuva jis pelnė 21 tašką, o australams atseikėjo net 26.

Kitas lietuvių itin nemėgstamas krepšininkas Prancūzijos gretose – Rudy Gobertas. Būtent jis ne pagal taisykles numušė Jono Valančiūno mestą kamuolį ir taip užvėrė lietuviams duris į ketvirtfinalio etapą. 27 metų 215 cm. ūgio Jutos „Jazz“ centras čempionate per rungtynes pelno po 11 taškų. Jis įspūdingai kovoja dėl atšokusių kamuolių, kurių sugriebia po 8,4 (8 vieta čempionate) bei atlieka po 2,2 rezultatyvaus perdavimo.

REKLAMA

Jei iki dvikovos su Lietuva Nicola Batumas buvo savo paties šešėlis, tai tame mūšyje jis vėl priminė apie save. Per paskutines dvi dvikovas jis padvigubino pelnomų taškų vidurkį ir šiuo metu renka po 8,3 taško per rungtynes. Jis taip pat atkovoja po 3 kamuolius ir atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus. Nėra abejonių, kad 30 m. 203 cm. ūgio Šarlotės „Hornets“ atstovas lemiamoje čempionato stadijoje taps dar svarbesniu rinktinės žaidėju. Jau dabar jis ant parketo praleidžia beveik po 30 minučių.

Rezultatyviausių Prancūzijos krepšininkų penketuką užbaigia 29 m. 203 cm. ūgio Turkijos „Karsiyaka Izmir“ puolėjas Amathas M‘Baye. Šis krepšininkas čempionate pelno po 8 taškus ir atkovoja po 1,4 atšokusio kamuolio. Įspūdingiausią savo dvikovą jis sužaidė dar pirmajame etape su vokiečiais, kai atkakliose rungtynėse pelnė 21 tašką ir atkovojo 4 atšokusius kamuolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be šių žaidėjų dar reikėtų paminėti Niujorko „Knicks“ atstovą Franką Ntilikiną (7 tšk. vidurkis) ir Bostono „Celtics“ narį Vincentą Poirier (6 tšk. vidurkis). Prancūzijos gretose žaidžia ir buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas Axelis Toupane‘as, kuris per 11 aikštelėje praleidžiamų minučių renka po 3,4 taško.

Kelias ketvirtfinalio link

JAV rinktinė pasaulio čempionatą pradėjo E grupėje, kur pirmuoju varžovu tapo šio čempionato staigmena tapę čekai. Vis dėlto, galingai sužaidę antrąjį ketvirtį JAV krepšininkai laimėjo šią kovą daugiau nei užtikrintai – 88:67.

Didžiausiu iššūkių amerikiečiams tapo antroji grupės dvikova su Turkija. Joje net teko žaisti pratęsimo, kurio pabaigoje vyko tikra drama. Likus žaisti keletą sekundžių ir Turkijai pirmaujant 92:91 JAV krepšininkai užsidirbo nesportinę pražangą. Bet pirmieji du turkų baudos metimai skriejo pro šalį. Tada JAV krepšininkai vėl iškart pažeidė taisykles, bet turkai prametė dar du baudos metimus. Nors per šią trumpą atkarpą Turkija galėjo atsiplėšti pražūtingu 5 taškų skirtumų, bet to padaryti nepavyko dėl 4 iš eilės pramestų baudos metimų. Tuo metu JAV krepšininkai užbaigė savo ataką prasiveržimu ir pergalingais dviem taškais – 93:92.

REKLAMA

Paskutinė kova E grupėje JAV rinktinei tapo lengvu pasivaikščiojimu. Joje amerikiečiai susitiko su grupės autsaidere Japonija. Varžovai buvo įveikti triuškinančiu rezultatu – 98:45.

Antrojo etapo grupės kovas JAV pradėjo dvikova su Graikija. Bet šiose rungtynėse jau po dviejų kėlinukų JAV turėjo 13 taškų persvarą. Rungtynes amerikiečiai laimėjo 69:53. O ant prarajos krašto atsidūrę graikai vėliau taip ir nebeišsikapstė į tolimesnį etapą.

Paskutiniu JAV varžovu tapo Brazilijos rinktinė. Brazilams ši dvikova buvo iš serijos „mirk arba gyvenk“, bet Pietų Amerikos atstovai nerado priešnuodžių JAV puolimui. Amerikiečiai iškovojo 5 pergalę 89:73.

REKLAMA

Prancūzijos rinktinė varžėsi G grupėje kartu su Dominikos Respublika, Vokietija ir Jordanija. Čempionatą prancūzai pradėjo sunkia pergale prieš Vokietiją, kai varžovus įveikė tik 4 taškų skirtumu.

Vėliau prancūzų laukė ne itin pajėgi Jordanijos rinktinė. Šią kovą Prancūzija laimėjo net 39 taškų skirtumu (103:64). O grupės etapą prancūzai užbaigė dvikova su Dominikos Respublika, kuri antrajame ture pateikė staigmeną įveikdama vokiečius ir eliminuodama juos iš tolimesnės kovos dėl medalių.

Vis dėlto, grupės lyderių dvikova tapo tik formalumu, su kuriuo Prancūzija susitvarkė be problemų. Po dviejų kėlinių prancūzai pirmavo jau 22 taškų skirtumu, o pergalę iškovojo rezultatu 90:56.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrąjį grupių etapą prancūzai pradėjo dvikova su Lietuvos rinktine. Nors pirmoje pusė jie dominavo, tačiau spurtą surengę lietuviai išlaikė intrigą iki pat paskutinio metimo. Vis dėlto, prancūzai įveikė Lietuvą 78:75 ir eliminavo mūsiškius iš čempionato.

Paskutinė prancūzų dvikova su Australija tapo tikra turnyro puošmena. Įspūdingose taškų lenktynėse Prancūzijos krepšininkai pralaimėjo varžovams tik paskutinėmis akimirkomis – 98:100. Šis pralaimėjimas reiškė, kad ketvirtfinalyje prancūzų lauks JAV, o australų – Čekijos rinktinės barjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų