REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Serbijos rinktinė (nuotr. FIBA)

Dar prieš šį pasaulio vyrų krepšinio čempionatą buvo daug spekuliuojama tema, kurios dvi rinktinės kovos finale dėl aukso medalių. Ryškiausiomis favoritėmis kovoti dėl čempionų titulo buvo įvardijamos Serbijos ir JAV vyrų krepšinio rinktinės.

11

Dar prieš šį pasaulio vyrų krepšinio čempionatą buvo daug spekuliuojama tema, kurios dvi rinktinės kovos finale dėl aukso medalių. Ryškiausiomis favoritėmis kovoti dėl čempionų titulo buvo įvardijamos Serbijos ir JAV vyrų krepšinio rinktinės.

REKLAMA

Bet šis čempionatas pažėrė nemažai staigmenų ir sensacijų. Taip jau nutiko, kad Serbijos ir JAV rinktinės iš tiesų neišvengė tarpusavio dvikovos, tačiau jos susitinka toli gražu ne ten, kur buvo prognozuojama. Šį ketvirtadienį nuo 14 val. stebėkite tiesiogiai per tv3.lt Serbijos ir JAV dvikovą dėl galimybės varžytis kovoje dėl 5 vietos čempionate.

JAV iki šio čempionato rikiavosi pirmoje FIBA krepšinio šalių reitingo vietoje, tuo metu Serbija – ketvirtoje. Bet serbai krito ketvirtfinalyje prieš Argentiną, o JAV nesugebėjo įveikti galingai rungtyniaujančių prancūzų. Akivaizdu, kad šios dienos dvikova parodys ne tiek komandų pajėgumą, kiek tai, kurios šalies krepšininkai labiau norės reabilituotis prieš savo sirgalius.

REKLAMA
REKLAMA

Kuri stipresnė „popieriuje“?

Žvelgiant tik į statistiką, galima daryti išvadą, kad solidžiau atrodo Serbijos rinktinė. Serbai žaidžia žymiai rezultatyviau nei amerikiečiai ir pelno vidutiniškai po 94,8 taško per rungtynes (JAV – 86 taškus).

REKLAMA

Nedidelį pranašumą JAV krepšininkai turi atkovotų kamuolių kategorijoje. Amerikiečiai sugriebia po 40,2 atšokusio kamuolio, o serbai – 35,3. Milžinišką pranašumą dėl atkovotų atšokusių kamuolių JAV turėjo ir prieš ketvirtfinalio varžovę Prancūziją, bet toje dvikovoje situacija apsivertė aukštyn kojomis. JAV tesugriebė 28, o prancūzai net 44 atšokusius kamuolius.

Serbijos rinktinės žaidėjai taip pat atlieka net vidutiniškai 6 rezultatyviais perdavimais daugiau nei JAV rinktinė. Serbija atlieka 25,8, o JAV – 19,3 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal metimų taiklumą visur dominuoja serbai. Jie baudas meta 82,2 proc. tikslumu (JAV – 73,5 proc.), dvitaškius serbai pataiko 63,9 proc. taiklumu (JAV – 52,6 proc.), o tritaškius 39,4 proc. tikslumu (JAV – 33 proc.)

Prognozė: dvikova turėtų klostytis atkakliai, tačiau daugiau galimybių ir noro, greičiausia, demonstruos Serbijos krepšininkai. Tikimybė, kad nugalės Serbija yra 55 prieš 45 iš JAV pusės.

Rinktinių pasirodymas čempionate

Serbijos krepšininkai startavo D grupėje, kur pirmoje dvikovoje tiesiog sumindė oponentus iš Angolos. Nė akimirkos atsipalaiduoti sau neleidę serbai laimėjo visus ketvirčius, o galutinis rezultatas buvo itin nepadorus – 105:59.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pergalės 46 taškų skirtumu prieš Angolą serbai dar žiauriau sudorojo varžovus iš Filipinų. Nuo pirmųjų rungtynių minučių prasidėjo tikras varžovų triuškinimas. O pergalė pasiekta net 59 taškų skirtumu – 126:67.

Po dviejų lengvų pasivaikščiojimų serbų treneris Aleksandras Džordževičius net viešai pasipiktino, kad čempionate dalyvauja tiek daug ne pačių pajėgiausių rinktinių. Trečiojoje grupės dvikovoje serbų laukė gerokai pajėgesnis varžovas – Italija. Ši dvikova klostėsi gerokai atkakliau, bet Serbija vis tiek iškovojo įtikinamą pergalę – 92:77.

Antrajame grupių etape Serbija pirmiausia susitiko su Peurto Riko krepšininkais. Gynyboje varžovus supančioje serbai nugalėjo Peurto Riką 90:47. Bet pergalingam serbų žygiui tvirtą „Ne“ ištarė paskutiniai varžovai – ispanai. Nors serbai ir laimėjo pirmąjį ketvirtį 7 taškais, bet antrajame jau dominavo varžovai, kurie ne tik persvėrė rezultatą, bet ir susikrovė 8 taškų persvarą. Protingai žaisdami ispanai privertė serbus patirti pirmąjį pralaimėjimą – 81:69.

REKLAMA

Po pralaimėjimo ispanams serbai taip ir nesugebėjo tinkamai nusiteikti ketvirtfinalio mūšiui su Argentina. Nors serbai buvo laikomi absoliučiais šios dvikovos favoritais, bet 39 metų rinktinės veterano Luiso Scola vedami argentiniečiai sukūrė tikrą stebuklą bei įveikė Serbiją 97:87. Taip ambicingi serbų planai dužo į šipulius ir jiems liko tik kova dėl 5 vietos.

JAV rinktinė pasaulio čempionatą pradėjo E grupėje, kur pirmuoju varžovu tapo šio čempionato staigmena tapę čekai. Vis dėlto, galingai sužaidę antrąjį ketvirtį JAV krepšininkai laimėjo šią kovą daugiau nei užtikrintai – 88:67.

Didžiausiu iššūkių amerikiečiams tapo antroji grupės dvikova su Turkija. Joje net teko žaisti pratęsimo, kurio pabaigoje vyko tikra drama. Likus žaisti keletą sekundžių ir Turkijai pirmaujant 92:91 JAV krepšininkai užsidirbo nesportinę pražangą. Bet pirmieji du turkų baudos metimai skriejo pro šalį. Tada JAV krepšininkai vėl iškart pažeidė taisykles, bet turkai prametė dar du baudos metimus. Nors per šią trumpą atkarpą Turkija galėjo atsiplėšti pražūtingu 5 taškų skirtumų, bet to padaryti nepavyko dėl 4 iš eilės pramestų baudos metimų. Tuo metu JAV krepšininkai užbaigė savo ataką prasiveržimu ir pergalingais dviem taškais – 93:92.

REKLAMA

Paskutinė kova E grupėje JAV rinktinei tapo lengvu pasivaikščiojimu. Joje amerikiečiai susitiko su grupės autsaidere Japonija. Varžovai buvo įveikti triuškinančiu rezultatu – 98:45.

Antrojo etapo grupės kovas JAV pradėjo dvikova su Graikija. Bet šiose rungtynėse jau po dviejų kėlinukų JAV turėjo 13 taškų persvarą. Rungtynes amerikiečiai laimėjo 69:53. O ant prarajos krašto atsidūrę graikai vėliau taip ir nebeišsikapstė į tolimesnį etapą. Paskutiniu JAV varžovu tapo Brazilijos rinktinė. Brazilams ši dvikova buvo iš serijos „mirk arba gyvenk“, bet Pietų Amerikos atstovai nerado priešnuodžių JAV puolimui. Amerikiečiai iškovojo 5 pergalę 89:73.

Pirmąjį pralaimėjimą JAV patyrė tada, kai jau nebebuvo galima klysti. Juos ketvirtfinalyje eliminavo galingai žaidusi Prancūzijos rinktinė. Prancūzai įveikė amerikiečius rezultatu 89:79.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų