REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Andrius Gudžius − pasaulio čempionas! (nuotr. SCANPIX)

2017-ieji. Lietuvis disko metikas Andrius Gudžius Londone sviedžia diską 69 metrus, beveik pakartoją savo asmeninį rekordą ir išdidžiai tampa pasaulio čempionu. Jau kitais metais jis tampa geriausiu Lietuvos sportininku, o prabėgus dar metams, 2019-aisais, iš pirmenybių grįžta nuleista galva.

25

2017-ieji. Lietuvis disko metikas Andrius Gudžius Londone sviedžia diską 69 metrus, beveik pakartoją savo asmeninį rekordą ir išdidžiai tampa pasaulio čempionu. Jau kitais metais jis tampa geriausiu Lietuvos sportininku, o prabėgus dar metams, 2019-aisais, iš pirmenybių grįžta nuleista galva.

REKLAMA

Vos prieš kelias dienas Dohoje nugriaudėjęs pasaulio lengvosios atletikos čempionatas bene ryškiausiam Lietuvos delegacijos atstovui A. Gudžiui susiklostė itin apmaudžiai.

61,5 metro numestas diskas garantuoja ne ką kitą, o paskutinę vietą rungties finale.

„Psichologija“, – nedaugžodžiavęs tuomet po finalo prasitarė sportininkas.

Tačiau kas iš tikrųjų nutiko dar prieš dvejus metus visą pasaulį stebinusiam ir apie savo asmeninį gyvenimą daug ir garsiai nekalbančiam A. Gudžiui, kurį dar užvakar vienas gerbėjų Vilniaus Oro uoste pasitiko su šūksniais „Buvai ir esi mūsų čempionas“?

Apie sunkiai nupasakojamą ir begalinių pastangų pareikalavusį sezoną tv3.lt kalbėjosi su Andriaus treneriu Vaclovu Kidyku.

REKLAMA
REKLAMA

„Ačiū dievui viskas baigėsi“, – dabar, po sezono, sako nuo pat jaunystės su sportininku dirbęs V. Kidykas.

Pasak buvusio pasaulio čempiono trenerio, šis sezonas mažų mažiausiai yra vertas knygos.

Nesibaigiantys skausmai, reabilitacija po traumų ir vis auganti įtampa – tik dalis to, ką šiemet teko patirti vienam talentingiausių planetos disko metikų.

REKLAMA

O dabar, apie ką tik įvykusį ir nesėkmingai pasibaigusį pasaulio čempionatą.

„Planavome bent į penketuką patekti. Kiti rezultatai mūsų netenkina. Paskutinė vieta finale tikrai nedžiugina, bet palaukite, tuoj viską papasakosiu“, – taip, ganėtinai jautriai, pokalbį pradėjo V. Kidykas.

Pasirodo, tokį sąlyginai prastą sportininko pasirodymą lėmė ir prieš pirmenybes sutrikusi sveikata.

Štai treneris atskleidžia, kad Andrius likus porai mėnesių iki čempionato susirgo Laimo liga.

Susisiekus su pačiu A. Gudžiumi, talentingas sportininkas tv3.lt pripažino, kad prieš startą pasaulio pirmenybėse ant savo kūno pastebėjo iš pirmo požiūrio niekuo neišsiskiriančią dėmelę, tačiau vėliau nusprendė kreiptis į medikus.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai disko metikui skyrė apie tris savaites trukusį gydymą antibiotikais. Kaip sako pats A. Gudžius, nuo pirmojo apsilankymo pas šeimos daktarę prabėgus penkioms savaitėms jis jau buvo visiškai sveikas.

Tiesa, nors ir įveikta sėkmingai, ši liga turėjo įtakos pačiam sportininko pasiruošimui.

„Taip, liga buvo. Kartu su daktarais ją įveikėme. Ar galėčiau tai sieti su rezultatu? Labiau siečiau su pasiruošimu. Žinoma, tai trukdė ruoštis, buvo sunkiau, bet pasaulio čempionate dalyvavau sveikas“, – kalbėjo A. Gudžius. 

Tačiau net ir antibiotikai kovai su Laimo liga nebuvo vienintelė nuosmūkio priežastis.

Sportininkas prieš trejus metus susilaužė dalį pėdos, todėl jam toje vietoje buvo įtaisyta plokštelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžkime į Rio olimpines žaidynes 2016-aisiais. Ten A. Gudžius diską nusviedė vos kiek daugiau nei 60 metrų ir taip pat tenkinosi itin žema vieta.

Būtent prieš Rio olimpiadą patirta trauma, pasak trenerio, turėjo didelę reikšmę tiek tada, prieš trejus metus, tiek dabar, ką tik vykusiame pasaulio čempionate.

„Patys viską puikiai matote. Negali rezultatai skirtis po 7-9 metrus savaime. Olimpiadai jis treniravosi su langete, todėl išvis sunku įsivaizduoti, kaip viskas buvo sunku, o dabar jam neseniai išėmė plokštelę iš kojos, tai vėl atskiri vargai“, – dėsto pedagogas.

O kaip viskas atrodo iš arti, juk jūs matote, ką gali ir ko negali jūsų auklėtinis?

Kalbant apie šitas pirmenybes, tai jam momentais turbūt ir akyse temti galėjo. Būdavo, matau, kad galiu patarti, patariu, bet Andrius rėkia: „Negaliu to padaryti, skauda koją!“. Juk be vienos kojos tu medalių neiškovosi.

REKLAMA

Kodėl tuomet pats Andrius nekalbėjo apie jokius sunkumus, arba tai darė labai tyliai?

Tai lyginčiau su savęs nerealizavimu. Jis stiprus vyras, kovotojas, todėl kai jaučia, kad pilnai savęs nerealizuoja, nenori apie tai kalbėti. Jokio pasaulio čempiono netenkintų toks pasirodymas, supraskite. Na, situacija buvo labai nepavydėtina, bet nuolat verkšlenti irgi nėra ko.

Galbūt, kaip sakė pats sportininkas, ir psichologinių problemų buvo?

Be abejonės – tai milžiniškas spaudimas. Tu važiuoji ginti titulą, tai yra nesuvokiamai sunku pakelti. Iš visų dalyvių jis turėjo didžiausią spaudimą. Labiausiai iš visų sportininkų turėjo spaudimą.

O kaip dabar jaučiasi pats Andrius? Turime tikėtis geresnių rezultatų jau netrukus?

Matydamas, ką jis darė šį sezoną, tai garantuoju, kad parveš medalį iš olimpinių. Jei ne, tai bus kaltas ne Andrius, o aš, kaip treneris.

Konkurentai juk irgi nesnaudžia?

Andrius žymiai gabesnis už dabartinį pasaulio čempioną. Kitame sezone tai parodysime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų