REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena žinutė „Twitter“ tinkle, sukėlusi karą tarp stipriausios pasaulyje Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) ir Kinijos valdžios apnuogino ir iškėlė ne vieną klausimą, o svarbiausias jų – kuriai pusei labiau reikia kitos?

Viena žinutė „Twitter“ tinkle, sukėlusi karą tarp stipriausios pasaulyje Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) ir Kinijos valdžios apnuogino ir iškėlė ne vieną klausimą, o svarbiausias jų – kuriai pusei labiau reikia kitos?

REKLAMA

Visą istoriją užvirė vos šeši žodžiai, parašyti „Twitter“ socialiniame tinkle. Hiustono „Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey asmeninėje paskyroje išreiškė solidarumą su Honkongo protestuotojais.

„Kovok už laisvę, palaikyk Honkongą“, – tada parašė D. Morey, nė nesuprasdamas, kur link nuves šie žodžiai.

Kinijos krepšinio federacijai vadovaujantis buvęs „Rockets“ žaidėjas Yao Mingas iš karto nutraukė bet kokį bendradarbiavimą su klubu, netrukus blokadą įvedė visa valstybė.

Nesiplečiant, kinai išėmė iš prekybos „Rockets“ atributiką, nutraukė rungtynių transliavimą ir pareikalavo atsiprašymo.

REKLAMA
REKLAMA

D. Morey tą ir padarė, o „Rockets“ atsiribojo nuo vadovo žodžių bei teigė, kad tai yra asmeninė vyro nuomonė, o ne klubo pozicija.

Atsiprašinėti puolė ir komandos žvaigždė Jamesas Hardenas, pareiškęs, kad „myli Kiniją“. Tačiau visą šią virtinę atsiprašymų galima perfrazuoti kitaip – „mes mylime pinigus, tad atleiskite mums“.

REKLAMA

Beje, įdomus sutapimas – kultinio „Pietų Parko“ serialo autoriai dar prieš šį skandalą išleido seriją, kurioje J. Hardenas vaizduojamas skrendantis su pinigų maišu į Kiniją.

Viskas suprantama – tviterio žinutė NBA organizaciją įstūmė į konfliktą su didžiausiu ir reikšmingiausiu savo verslo partneriu pasaulyje.

Netrukus kinai reikalavo NBA organizacijos atsiprašymo ir čia lyga kiek apnuogino savo silpnybes.

Iš pradžių NBA laikėsi neutralios pozicijos ir stengėsi atsiriboti nuo D. Morey žodžių, bet dėl to sulaukė milžiniško JAV politikų kritikos, kad lygai labiau rūpi pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

Antruoju pranešimu lygos vadovas Adamas Silveris jau teigė, jog gerbia žodžio laisvę ir tai yra viena iš pamatinių organizacijos vertybių ir sulaukusi kinų reikalavimo atsiprašyti atsisakė tą daryti.

Apibendrinant, jis turėjo pasirinkti – įžeisti Kinijos sirgalius ar paminti viena iš svarbiausių JAV vertybių.

Visas šis karas jau kainavo nemažai – Kinija atšaukia ikisezoninių NBA rungtynių transliacijas ir kitus renginius, kuriuose turėjo dalyvauti lygos žvaigždės.

Trečiadienį A. Silveris turėtų susitikti su Y. Mingu bei aptarti susidariusią situaciją, kuri kol kas yra atsidūrusi akligatvyje. Kinai reikalauja atsiprašymo ir klaupimosi ant kelių, o NBA to daryti nesiruošia, nes nemato nieko blogo tame, kad D. Morey turi laisvę reikšti savo mintis laisvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NBA turbūt yra bene pirmoji JAV verslo (taip, tai ne vien krepšinis, bet ir milžiniškas verslas) atstovė, kuri taip aiškiai atsikirto Kinijai per pastaraisiais metais tvyrantį šių valstybių verslo karą, kurio metu kentėjo tokios milžinės kaip „Huawei“.

Skaičiuojama, kad Kinijoje yra per 300 mln. žaidžiančių krepšinį. Vien praėjusio sezono metu NBA transliacijas per vietinę „Tencent“ platformą stebėjo net pusę milijardo gyventojų. Neseniai ši platforma už penkerių metų bendradarbiavimą paklojo 1,5 mlrd. dolerių sumą.

Svarbiausias lygos rungtynes Kinijoje pažiūri daugiau žmonių nei JAV.

Įspūdingi skaičiai, kuriais NBA tikrai nenori rizikuoti, didindama savo įtaką visame pasaulyje. Tačiau ji supranta, kad ir patys kinai nenori prarasti gaunamo produkto.

REKLAMA

Uždraudus prekiauti vienų mados namų rūbais, galima pirkti kitus. Tačiau NBA yra viena visame pasaulyje ir kinai tikrai nesitenkins situacija, kai galės stebėti tik vietinės lygos rungtynes. Jie išprotėję dėl NBA, ten demonstruojamo krepšinio ir žvaigždžių kulto. Tą suprasdama lygos vadovybė leidžia sau rodyti principus.

Akivaizdu, kad abi pusės turi, ką prarasti – vieni pinigus, kiti produktą, dėl kurio yra išprotėję.

NBA ir Kinija bendradarbiauja nuo pat 1987 metų ir santykiuose jau būta išbandymų, bet dabar kilęs konfliktas yra didžiausias iš jų visų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų