REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Š. Jasikevičius (nuotr. Fotodiena.lt)

Kauno „Žalgiris“ (0/2) naująjį 2019-2020 m. Eurolygos sezoną pradėjo dviem pralaimėjimais, o pasiekti pirmą pergalę trečiose sezono rungtynėse bus itin sunku. Žvelgiant į tarpusavio istoriją, statistiką ir atsinaujinusias komandas, „Žalgirio“ pergalė Kaune prieš Madrido „Real“ (2/0) galėtų prilygti stebuklui.

26

Kauno „Žalgiris“ (0/2) naująjį 2019-2020 m. Eurolygos sezoną pradėjo dviem pralaimėjimais, o pasiekti pirmą pergalę trečiose sezono rungtynėse bus itin sunku. Žvelgiant į tarpusavio istoriją, statistiką ir atsinaujinusias komandas, „Žalgirio“ pergalė Kaune prieš Madrido „Real“ (2/0) galėtų prilygti stebuklui.

REKLAMA

Sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje Šarūno Jasikevičiaus kariauna ketvirtadienio vakarą stos į kova su komanda, kurią nugalėti modernioje Eurolygoje „Žalgiriui“ tenka rečiausiai.

Praėjusiame sezone bronza pasipuošęs „Real“ klubas šį sezoną visuose frontuose pradėjo aštuoniomis pergalėmis iš tiek pat galimų, tad Pablo Laso auklėtiniai ir Kaune toli gražu neketina sustoti.

„Žalgiris“ kartu su Š. Jasikevičiumi turi išspręsti dvi esmines bėdas. Nepavykus su jomis susitvarkyti, panašu, žaliai-baltiems pirmos pergalės teks dar palaukti. Tai – lyderio atsiradimas ir klaidų skaičiaus mažinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tarpusavio istorija

Viso modernioje Eurolygoje (nuo 2000-ųjų) „Žalgiris“ ir „Real“ akis į akį susitiko 20 kartų. Vos 2 kartus, po kartą namuose ir išvykoje, pavyko laimėti kauniečiams, o likusias 18 dvikovų savo pranašumą įrodė Madrido klubas.

REKLAMA

Bendrai savų žiūrovų akivaizdoje „Žalgiris“ Madrido ekipą paskutinį ir vienintelį kartą įveikė prieš penekerius metus, 2014-aisiais, kai „Top 16“ etape žalgiriečiai po žvėriško Justino Dentmono pasirodymo (36 taškai) laimėjo 87:80.

Vis tik, malonaus oro gūsį turėtų suteikti paskutinė tarpusavio dvikova. Praėjusio 2018-2019 m. sezono reguliaraus sezono finiše „mirk-gyvenk“ rungtynėse Madride žaliai-balti iškovojo pergalę 93:86 ir tuomet Lietuvos čempionus į priekį vedė fantastinį individualų pasirodymą surengęs Brandonas Daviesas (27 taškai, 10 atkovotų kamuolių).

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, 20 iki šiol vykusių dvikovų akivaizdžiai parodo, kad „Žalgiriui“ norint įveikti pajėgiausią Ispanijos klubą reikia ne tik puikių strateginių ėjimų, bet ir sunkiai pakartojamų individualių pasirodymų.

Lyderio paieškos

Šarūno Jasikevičiaus kariauna įprastai kitas Eurolygos komandas baugina it šachmatų lentoje nubraižytais deriniais ir stabiliu komandiniu žaidimu. Tai komanda, kuri puikiai apibūdina žodžio „komanda“ reikšmę – čia žaidžia visi, o ryškiausios žvaigždės atsiskleidžia tik kaip reikiant įsibėgėjus sezonui.

Būtent jau minėta tarpusavio istorija verčia besti pirštu į vieną, galimai kertinę ketvirtadienio dvikovos detalę. Tai – žmogaus, galinčio individualiai tempti žalgiriečius į priekį, paieškos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiame sezone „Žalgiris“ tikrai turi krepšininkų, kurie gali „iššauti“, tačiau to iššovimo reiktų būtent dabar, ketvirtadienį Kaune.

Žvelgiant į dvi pirmas sezono dvikovas „Žalgirio“ gretose, trys žaidėjai fiksavo dviženklius vidurkius. Tai Marius Grigonis (11,5 tšk.) ir Lukas Lekavičius (10,5 tšk.) bei Thomasas Walkupas (10,5 tšk.), tačiau ir tokio individualaus taškų kraičio žaidžiant prieš „Real“ turbūt nepakaks.

Vis daugiau kalabama apie stringantį ekipos naujoką Alexą Perezą. Eurolygoje žaliai-baltų įžaidėjas per dvi rungtynes viso tesužaidė 12 minučių ir taškų pelnyti išvis nespėjo.

Jei praėjusį sezoną „Žalgirį“ į priekį vedė centras Brandonas Daviesas, tai dabar Š. Jasikevičiui styguoti žaidimą po krepšiu sekasi kur kas sunkiau.

REKLAMA

Nei Jockas Landale‘as, nei Martinas Gebenas kol kas, per dvi dvikovas, nė karto nelaimėjo tiesioginių dvikovų su varžovų aukštaūgiais.

Reiktų tikėtis, kad „Žalgiris“ ras žmogų, kuris ketvirtadienio vakarą sužibės naujomis spalvomis ir dažnai kels daugiatūkstantinę gerbėjų minią ant kojų, bet kol kas šiame sezone to dar nematėme.

Akį rėžiantys skaičiai

Kiekvienas sezonas yra nauja istorija, tačiau nesunku suskaičiuoti, kokius rodiklius reikia fiksuoti laimėti norinčiam „Žalgiriui“.

Pats Š. Jasikevičius dar praėjusio sezono metu akcentavo, kad jei jo komanda, ypač žaisdama išvykose, į savo krepšį praleidžia 80 ir daugiau taškų, pagal trenerio skaičiavimus laimėti šansų praktiškai neturi.

REKLAMA

Realybė yra tokia, kad iki šiol žaisdamas prieš „Real“, nesvarbu, ar namuose, ar išvykoje, „Žalgiris“ į savo krepšį praleidžia 87,4 taško. Jokia kita Eurolygos komanda tiek daug taškų Lietuvos čempionams nesumeta.

Patys žalgiriečiai į Madrido klubo krepšį vidutiniškai sumeta 78 taškus. Tai – jau minus 9,4 taško žvelgiant vien į buvusias akistatas.

Bėda, kurią reikia kuo greičiau spręsti

Pats Š. Jasikevičius prieš artėjantį „Real“ iššūkį žurnalistams iškart tiesiai pasakė, kad pagrindinė komandos koncentracija turi būti sutelkta ties greitais ir lengvais varžovų taškais.

„Svarbiausia yra tie lengvi varžovų taškai, kaip visąlaik. Jie gali ateiti po mūsų klaidų, greitame puolime ir po atkovotų kamuolių. Turime suprasti, ką galime jiems atiduoti, tiksliau, ką geriau atiduoti ir ko – ne. Tada praloštume su tam tikra idėja, jei varžovas jas išpildys. Jei atiduosime viską – tada bus problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat svarbu gerinti savo žaidimą, paprasčiausiai tobulėti. Šiuo metu balansas yra 0/2, tačiau tai nėra pats blogiausias dalykas. Svarbiausia gerinti žaidimą, ką mes šiuo metu ir darome. Visa tai – proceso dalis“, – varžovų ir savo daržus apžvelgė strategas.

Būtent greitos atakos ir išskirtinis jų išpildymas yra vienas kertinių Madrido klubo „varikliukų“.

Greitos atakos ir lengvi taškai neatsiranda iš niekur. Jas dažnu atveju dalinai sukuria pati nukentėjusi komanda, o tai reiškia, kad „Žalgiriui“ būtina mažinti padaromų klaidų skaičių.

Dabar Lietuvos čempionai Eurolygoje vidutiniškai klysta po 15 kartų per rungtynes. Mūšyje su Madrido ekipa ir kituose, dar laukiančiuose iššūkiuose, kamuolį žalgiriečiams teks branginti kur kas labiau.

REKLAMA

Raktas į pergale

Bene vieninteliu ryškiu „Žalgirio“ pranašumu prieš kitas Eurolygos komandas šiame sezone tampa puolime atkovoti kamuoliai.

Vidutiniškai 16 puolime atkovotų komandos kamuolių yra pats geriausias rodiklis tarp visų turnyro ekipų, todėl reikia tikėtis, kad ir ketvirtadienį Kaune Š. Jasikevičiaus statomame spektaklyje išvysime nemažai antrųjų bandymų.

„Žalgirio“ ir „Real“ dvikova Kaune prasidės 20 val. Tiesiogiai rungtynes stebėkite kanalu TVPlay Sports, taip pat platformoje tvplaypremium.lt, o įvykius iš „Žalgirio“ arenos tiesiogiai sekite portale tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų