REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Kas užims Lietuvos rinktinės trenerio postą? (tv3.lt fotomontažas)

Lapkričio 12-ąją, kaip skelbė Lietuvos krepšinio federacija (LKF), turėjo būti paskelbtas naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris. Ir tai turėjo būti Kazys Maksvytis. Bet nebus. Ryškiausias ir bene vienintelis kandidatas – braukiamas iš sąrašų, o kas sės į vis dar tuščią ir labai atsakingą kėdę?

14

Lapkričio 12-ąją, kaip skelbė Lietuvos krepšinio federacija (LKF), turėjo būti paskelbtas naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris. Ir tai turėjo būti Kazys Maksvytis. Bet nebus. Ryškiausias ir bene vienintelis kandidatas – braukiamas iš sąrašų, o kas sės į vis dar tuščią ir labai atsakingą kėdę?

REKLAMA

Pasaulio čempionato metu atsistatydinęs Dainius Adomaitis paliko sostą, kurį užimti trokšta aibė trenerių. Tačiau toli gražu ne visi norintys turi pakankamai galios, autoriteto ir patirties, o daliai jų to padaryti nepavyks dėl įtempto tvarkaraščio klubuose.

Neprabėgus nė mėnesiui po pasaulio čempionato tapo aišku, kad realiausias ir, galima sakyti, vienintelis kandidatas treniruoti lietuvius – K. Maksvytis. Ir pats specialistas šiuo šansu norėjo pasinaudoti, bet jam kelią užkirto dabar treniruojamas Permės „Parma“ klubas.

REKLAMA
REKLAMA

„Parma“ klubo prezidentas Sergėjus Boguslavskis leido suprasti, kad tokią sąlyginę galimybę K. Maksvytis turėjo, tačiau dabar, matant komandos rezultatus, leisti treneriui dirbti ir su rinktine būtų per didelė prabanga.

REKLAMA

„Mes suprantame Maksvyčio norą padėti rinktinei, bet sezono startas „Parma“ ekipai yra itin sudėtingas. Tokioje situacijoje bet kuris klubas neleistų sau prabangos dirbti su treneriu, kuris žaidžia „dviem frontais“. Mes pasirengę grįžti prie šio klausimo prieš kito sezono startą“, – buvo rašoma klubo pranešime.

Iki numatytos naujojo trenerio paskelbimo datos lieka trys savaitės, bet dabar LKF teks imtis plano „B“.

Penktadienį su LKF generaliniu sektretoriumi Mindaugu Špoku telefonu susisiekti galimybės nebuvo.

Naujienų portalas tv3.lt, remdamasis ir krepsinis.net duomenimis, sudaro galimų naujų rinktinės dirigentų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Ko gero, didžioji dauguma rinktinės sirgalių treneriu norėtų matyti Kauno „Žalgirio“ generolą Šarūną Jasikevičių.

Vis tik, šią galimybę bent kol kas derėtų atmesti. Rinktinė atrankas į tarptautinius turnyrus žaidžia tuomet, kai vyksta ir Eurolyga, todėl dviem frontais Šaras dirbti nespėtų net fiziškai, o ir pats treneris yra sakęs, kad vasaromis jis renkasi ne krepšinį, o šeimą.

Optimalus pasirinkimas LKF būtų pakviesti ir darbą rinktinėje puikiai pažįstantį Kęstutį Kemzūrą. Bet ir čia ne viskas taip paprasta.

K. Kemzūra veikiausiai ir būtų realiausias variantas, tačiau būtent šio sezono pradžioje lietuvis debiutavo kaip pagrindinis Pirėjo „Olympiacos“ treneris. Pasitikėjimą treneriu išreiškė bent kelios ryškios Pirėjo klubo figūros, bet kol kas nėra aišku, kiek ilgai klubo vadovai K. Kemzūrą pagrindinio trenerio soste. Jei specialistas toliau strateguos „Olympiacos“ žaidimą, rinktinėje dirbti jis negalės del besikertančio Eurolygos ir rinktinių atrankų tvarkaraščio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienu iš variantų galime laikyti ir Gintarą Krapiką.

Solidžią patirtį rinktinėje turintis specialistas šiuo metu dirba Kinijoje, Nandzingo klube jis yra trenerių štabo patarėjas. Kinai itin atlaidžiai žiūri į FIBA „langus“, todėl didesnių kliūčių dėl šios priežasties jam neturėtų kilti. Vis dėlto, dažnas šalies krepšinio sirgalius G. Krapiką prisimena kaip pralaiminčio Kauno „Žalgirio“ trenerį, tad stipriausiu jo koziriu kol kas reiktų laikyti ne skambias pergalias, o sukauptą patirtį.

Iš užsienyje dirbančių specialistų LKF dėmesio gali sulaukti ir Bostono „Celtics“ bei dabartinėje rinktinėje skautu dirbantis Benas Matkevičius. Vis tik, jis patirties pagrindinio trenerio pareigose neturi.

REKLAMA

Solidžiu kandidatu galime laikyti ir Rimą Kurtinaitį.

Dėl šio specialisto galimybių ir patirties didelių klausimų nekyla, tačiau čia vėl koją kiša ta pati priežastis. Jis dirba Maskvos srities „Chimki“, turi aukštai ir aiškiai iškeltus klubo vadovo tikslus, o visų pirma, nedera Eurolygos ir FIBA „langų“ tvarkaraštis.

Vienu iš kandidatų gali būti ir šiuo metu be klubo esantis jaunas treneris Donaldas Kairys.

Vasarą 42-ejų treneris lengvai mynė Klaipėdos „Neptūno“ slenkstį, bet šį pasiūlymą galiausiai atmetė. Didžiąją karjeros dalį D. Kairys dirbo Lenkijoje ir Estijoje, kur buvo vienas geriausių iš svetur atvykusių specialistų. Treneris įrodinėja, kad gali dirbti ir aukštame lygyje, tačiau LKF šis ėjimas būtų kiek rizikingas.

REKLAMA

Iš Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) dirbančių specialistų išskirti būtų galima Antaną Sireiką ir Valdemara Chomičių.

Vis tik, „Šiaulių“ treneris A. Sireika, nors ir laimėjo 2003 m. Europos čempionatą, jau gana seniai nedirba aukščiausiame lygyje, todėl šis pasirinkimas atrodo mažai tikėtinas.

V. Chomičius turi puikius ryšius su Arvydu Saboniu, yra buvęs bendražygis, jis turi darbinės patirties rinktinėje, bet pastaraisiais metais arba nedirbo niekur, arba dirbo LKL autsaiderių trenerių štabe.

Galbūt LKF svarstys ir Utenos „Juventus“ trenerio Žydrūno Urbono kandidatūrą. Tiesa, vietinis specialistas neturi praktiškai jokios patirties tarptautinio lygio krepšinyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LKF tikrai turi planą „B“. Koks tas planas, kol kas belieka spėlioti, tačiau aišku viena – tiek pačiai federacijai, tiek būsimam treneriui tai bus didelis iššūkis. Vasarą Lietuvos rinktinė žais atrankoje į Tokijo olimpines žaidynes, o dar gali būti, kad ta atranka bus vykdoma Kaune, todėl papildomos motyvacijos patekti į olimpiadą tikrai netruks.

Atranka į olimpines žaidynes gali vykti „Žalgirio“ arenoje Kaune.

Naujienų portalas tv3.lt neseniai rašė apie pirmą kartą „Žalgirio“ arenoje besilankiusio ispanų žurnalisto įspūdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų