REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokijo olimpinės žaidynės gali būti ne tokios, kurias esame įpratę matyti. Jau 21-as individualių šakų atstovas įvykdė normatyvus ir yra užtikrintas, kad galės startuoti svarbiausiame sporto renginyje, nežinomybė gaubia turbūt svarbiausią Lietuvos komandą  nacionalinę krepšinio rinktinę. Likus vos porai savaičių iki žaidynių starto ši dalyvaus atrankoje, kurią privalės laimėti.

Tokijo olimpinės žaidynės gali būti ne tokios, kurias esame įpratę matyti. Jau 21-as individualių šakų atstovas įvykdė normatyvus ir yra užtikrintas, kad galės startuoti svarbiausiame sporto renginyje, nežinomybė gaubia turbūt svarbiausią Lietuvos komandą  nacionalinę krepšinio rinktinę. Likus vos porai savaičių iki žaidynių starto ši dalyvaus atrankoje, kurią privalės laimėti.

REKLAMA

Šalies krepšinio rinktinė dar nėra praleidusi nė vienų žaidynių nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Per septynerias žaidynes laimėti trys bronzos medaliai.

Ar ši serija gali nutrūkti? Atsakymą į tai sužinosime birželio 23-28 dienomis, kai Kaune vyks vienas iš keturių olimpinės atrankos turnyrų.

Kelias į Tokijų

Kartą Lietuva jau turėjo įveikti šį kelią ir tą padarė sėkmingai – 2012 metais žaidė atrankoje Venesueloje ir iškovojo bilietą į Londono žaidynes.

REKLAMA
REKLAMA

Šį kartą Dariaus Maskoliūno auklėtiniams sutrukdyti sieks Pietų Korėjos, Venesuelos, Lenkijos, Slovėnijos ir Angolos rinktinės.

Turnyro dalyvės bus išskaidytos į dvi grupes – iš pradžių mūsiškiai A grupėje sužais su P. Korėja ir Venesuela. Dvi stipriausios pogrupio ekipos žengs į pusfinalį ir žais su geriausiomis B grupės komandomis, kurioje kovos likusios trys rinktinės.

REKLAMA

Turbūt net didžiausias pesimistas sutiktų, kad Lietuva yra aiški A grupės favoritė ir turėtų į pusfinalį žengti iš pirmos vietos.

Kitoje pusėje, jeigu nebus netikėtumų, pirmas dvi pozicijas turėtų išsidalinti slovėnai ir lenkai.

Dončičiaus faktorius

Turbūt rimčiausią grėsmę Lietuvos rinktinei kels Europos čempionė Slovėnija. Ir visa tai dėl vieno žaidėjo – supertalento Luka Dončičiaus.

Daugiau ryškių žaidėjų be šio 20-mečio, kuris NBA vidutiniškai renka beveik trigubą dublį kiekvienose rungtynėse ir atseikėja varžovams po 30 taškų, slovėnai neturi.

REKLAMA
REKLAMA

2017 m. žibėjęs Goranas Dragičius, kuris vis dar solidžiai atrodo NBA pirmenybėse, jau yra baigęs karjerą rinktinėje ir kol kas nėra ženklų, kad persigalvos.

Paskutinė ryškesnė ir didesnę naudą duodančio žaidėjo pavardė – Europos taurėje siautėjantis snaiperis Klemenas Prepeličius.

Toliau – vidutiniokai, kurie net Europos klubuose nevaidina lyderių vaidmens.

Svarbus klausimas

Žvelgiant į Slovėniją ir matant L. Dončičių reikia pasverti keletą dalykų. Dalaso „Mavericks“, panašu, kad pateks į NBA atkrintamas varžybas, o kiek toli čia žygiuos lieku atviru klausimu.

Gynėjas jau pažadėjo padėti Slovėnijai ir atvykti į Kauną. Jeigu „Mavericks“ sugebėtų nužygiuoti iki NBA finalo ir šiame tektų žaisti septynerias rungtynes, L. Dončičiui sezonas baigtųsį tik vėlų birželio 21 d. vakarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimas ar tada jis žaistų rinktinėje, o jeigu ir žaistų, kokios fizinės kondicijos atvyktų. Tačiau kol kas sunku įsivaizduoti, kad „Mavericks“ jau šiame sezone galėtų pranokti ir Vakarų konferencijoje už nugaros palikti Los Andželo galiūnes „Clippers“ ir „Lakers“ ar tą pačią Denverio „Nuggets“.

Labiau tikėtina, kad L. Dončičius į Kauną atvyks spėjęs kiek pailsėti.

Klausimai lietuviams

Panašus klausimas galioja ir Lietuvai – jeigu Jono Valančiūno ir Memfio „Grizzlies“ šansai pratęsti sezoną atkrintamosiose yra vis dar neaiškūs, tai Indianos „Pacers“ ten tikrai bus ir ganėtinai atviroje Rytų konferencijoje gali žengti toli, taip užtęsdami sezoną Domantui Saboniui.

REKLAMA

Vis tik kol kas sunku tikėtis, kad „Pacers“ sugebės nustumti ryškiausią Rytų konferencijos favoritę Milvokio „Bucks“.

Pastaruoju metu „Pacers“ stringa ir dažniau renkasi pralaimėjimus, o ne pergales. Jeigu jiems nepavyks išspręsti šių problemų, bus naivu tikėtis peršokti Bostono „Celtics“, Toronto „Raptors“ ar kitą pirmojo Rytų konferencijos penketo ekipą.

Kiti pagrindiniai rinktinės nariai sezoną vėliausiai baigs įvairiomis datomis. Krasnodaro „Lokomotiv“ marškinėlius vilkintys Mantas Kalnietis ir Mindaugas Kuzminskas vėliausiai turėtų finišuoti birželio 10 d., jeigu jų klubas pateks į VTB Vieningosios lygos finalą, į kurį taikysis ir tokie klubai kaip Maskvos CSKA ar Maskvos srities „Chimki“.

REKLAMA

Žalgiriečiai Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius sezoną vėliausiai baigs birželio 11 d., jeigu „Žalgiris“ žais finale ir jame prireiks visų penkerių rungtynių.

Panašiu metu vėliausiai sezonus baigs ir kiti rimčiausi kandidatai į rinktinę – Jonas Mačiulis, Rokas Giedraitis, Artūras Gudaitis.

Tad tikėtina, kad rinktinė turės tik kiek daugiau nei savaitę pasiruošimui atrankoje, bet visi varžovai bus tokioje pačioje situacijoje.

Pasibaigus atrankai nacionalinė komanda turės kiek mažiau nei mėnesį tinkamai pasiruošti startui Japonijos sostinėje.

Tv3.lt prognozuoja, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pateks į Tokijo žaidynes.

Krepšinio pasaulio atstovų spėjimai

Komentatorius Rytis Vyšniauskas. „Esu nusiteikęs optimistiškai. Manau, kad šis turnyras yra pasiruošimas vienoms didelėms rungtynėms dėl patekimo Lietuva – Slovėnija. Galbūt lenkai gali slovėnams prikišti pagalių į ratus. Bet lietuviams, gavus tokią grupę, nematau, kad galėtų būti problemų. Manau, kad viskas spręsis vienose rungtynėse su Slovėnija. Lietuva, kaip komanda, atrodo stipresnė už jq, su didesne sudėtimi, bet slovėnai turi fenomeną, vieną superžaidėją. Ir vienose rungtynėse tas superžaidėjas gali nulemti viską. Reikia dar palaukit ir pažiūrėti, kokie bus pirmi Maskoliūno darbai, kaip atrodys komanda, kokią sudėtį turės treneris. Šiai dienai, lyginant geriausius dvylika Lietuvos žaidėjų prieš Slovėnijos geriausius, duočiau pranašumą lietuviams. Bet nėra aišku, kaip naujas treneris prisitaikys prie Sabonio, Valančiūno, ar bandys juos kartu aikštėje, ar ieškos jiems kitų vaidmenų. Kokios formos bus mūsų veteranai, Mantas Kalnietis, bet šiuo metu žiūriu teigiamai ir manau, kad turime puikų šansą, atsižvelgiant ir į tai, kad viskas vyks Kaune, prie savų sienų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TV3 sporto žinių vedėjas Vilius Stalgaitis. „Manau, kad lietuviams šansai šiek tiek padidėjo, paaiškėjus, kad vienas iš atrankos turnyrų bus rengiamas Kaune. Maža to, galvoju, kad pasisekė ir su burtais. Pietų Korėja ir Venesuela nėra aukšto lygio rinktinės, o B grupėje potencialiai pajėgiausi bus slovėnai. Jie aišku turi supertalentą Luka Dončičių, Klemeną Prepeličių ir, jei ši komanda bus pajėgiausios sudėties, tai bus pagrindinis lietuvių varžovas.

Tačiau vis tiek manau, kad Lietuva yra pagrindinė favoritė iškovoti olimpinį kelialapį vien dėl namų sienų ir gerokai platesnės rotacijos. Aišku, nežinomųjų yra ir mūsų komandoje – kaip žais naujas treneris Darius Maskoliūnas ir kaip jo idėjos iš „Žalgirio“ prigis rinktinėje. Laiko pasiruošti nebus daug, o sportinės formos reikės labai anksti“.

REKLAMA

Portalo krepsinis.net vyr. redaktorius Edgaras Pulkovskis. „Net neabejoju, kad Lietuvos rinktinė žais olimpiadoje. Burtai mums buvo tikrai palankūs. Pirmajame etape bus proga pagerinti tarpusavio supratimą ir naujam treneriui jau kovos lauke išbandyti savo idėjas prieš gerokai žemesnio pajėgumo rinktines.

Atrankos pusfinalyje daugelis regi Lietuvos ir Lenkijos dvikovą, bet nenurašyčiau mūsų kaimynų. Taip, Slovėnija turi Luką Dončičių ir atrodo pajėgesnė komanda, bet didelis klausimas, ar gynėjas žais rinktinėje ir apskritai, kokie krepšininkai susirinks. Dalaso „Mavericks“ turėtų patekti į NBA atkrintamąsias ir visko gali būti, kad ten nebaigs pasirodymo jau pirmajame etape. Nesilažinčiau, kad L.Dončičių tikrai pamatysime ant „Žalgirio“ arenos parketo. Tokiu atveju lenkai tampa dar pavojingesni slovėnams, kadangi turi aiškų branduolį, aiškų žaidimo braižą ir labai gerą tarpusavio chemiją, kadangi kartu žaidžia ne vienerius metus.

Tuo tarpu slovėnai nuo 2017 m. rudens kartu stipriausios sudėties nėra žaidę. Juolab, kad ir Igoris Kokoškovas pasitraukė, kuris buvo prie rinktinės vairo auksiniame Europos čempionate. Prognozuoju, kad lietuviai yra tikrai pajėgūs nugalėti tiek slovėnus, tiek lenkus, todėl pateks į olimpines žaidynes. Talento prasme atrankoje graikai ar serbai būtų gerokai pavojingesni oponentai mums, todėl gavome įveikiamus varžovus ir turėtume juos pranokti. Juolab, kad „Žalgirio“ arenoje laukia puikus palaikymas, o namuose žaidžiantys lietuviai visada gali parodyti dar geresnį žaidimą nei svetur.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų