REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos opozicijos gretos pastaruoju metu sulaukė beprecedenčio Kremliaus spaudimo. Masiškai suiminėjami neprileisti prie vietos rinkimų politikai. Nepaisant protesto akcijų mieste valdžia nesirengia nusileisti demokratų reikalavimams. Vienas iš aktyviausių opozicijos narių – lietuvių kilmės Maskvos politikas Konstantinas Jankauskas.

Maskvos opozicijos gretos pastaruoju metu sulaukė beprecedenčio Kremliaus spaudimo. Masiškai suiminėjami neprileisti prie vietos rinkimų politikai. Nepaisant protesto akcijų mieste valdžia nesirengia nusileisti demokratų reikalavimams. Vienas iš aktyviausių opozicijos narių – lietuvių kilmės Maskvos politikas Konstantinas Jankauskas.

REKLAMA

Praėjusią savaitę, vos paleistas iš areštinės K. Jankauskas per porą valandų vėl buvo sulaikytas. Priežastis – masinių renginių rengimo taisyklių pažeidimas. Politiko advokato Vasilijaus Kušniro teigimu, įstatymai dėl šio nusižengimo nenumato arešto, rašoma „Current Time“. Po kelių valandų vyras buvo paleistas. Tai buvo jau ketvirtas suėmimas per trumpą laiką. Vienas iš judėjimo lyderių A. Navalnas suėmimus ir įkalinimus jau skaičiuoja dešimtimis.

Protestai Maskvoje

Maskvoje nuo liepos vidurio tęsiasi protesto akcijos, susijusios su miesto rinkimų komisijos sprendimu neprileisti prie rinkimų į Maskvos Dūmą daugiau nei dviejų dešimčių nepriklausomų kandidatų, kurie nebūtų susiję su valdžios remiamomis partijomis. Tarp jų – Ilja Jašinas, Dmitrijus Gudkovas, Liubov Sobol, Ivanas Ždanovas ir minėtasis Konstantinas Jankauskas, bei kiti kandidatai. Maskvos rinkimų komisijos atstovai rėmėsi grafologų atlikta parašų ekspertize, kuri kandidatus apkaltino falsifikavus parašus. Beje, išskirtinai nepriklausomų kandidatų parašai masiškai buvo aptinkami kaip „padirbti“.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos sostinėje dėl šio sprendimo jau mėnesį nerimsta aistros. Tūkstančiai žmonių protestuoja gatvėse, šimtai jų yra sulaikomi policijos. Į areštinę įvairiam laikotarpiui patenka ir nepriklausomi kandidatai, dažnai ir po kelis sykius paeiliui už „nesankcionuotas akcijas“.

REKLAMA

Šaknys – Lietuvoje

Konstantino Jankausko tėvas yra kilęs iš Žeimių. 19 metų jis įstojo į prestižinį Maskvos Baumano institutą. Įstojo, gyveno bendrabutyje 4 metus, kol nebuvo pašalintas kaip „antisovietininkas“. Grįžo į Lietuvą, baigė ten Kauno politechnikos institutą, vėliau grįžo į Maskvą ir užbaigė mokslus Baumano institute. Konstantinas Jankauskas, nuolat iš žiniasklaidos sulaukiantis klausimų apie savo lietuvišką kilmę, gimė ir užaugo Maskvoje. Baigė politologijos mokslus Maskvos Lomonosovo universitete. Nuo 2008-ųjų yra Rusijos mokslų akademijos mokslinis bendradarbis.

REKLAMA
REKLAMA

Savo partijos tinklapyje jis taip komentavo savo kilmę: „Aš toks klasikinis Sovietų Sąjungos vaikas, tėvas 61-aisiais atvyko iš Lietuvos ir įstojo į Baumano institutą. Įstojo, baigė, dirbo, dalyvavo mokslinėje veikloje ir kai kuriuose gynybos projektuose. O kuomet subyrėjo SSRS, pas jį tuomet jau buvo du vaikai ir žmona, nusprendė likti čia. O šiaip tai Jankausko pavardė – iš lietuvių išvertus, iš esmės, kaip Ivanovas“.

Pradėjo veiklą politikoje – atsirado byla

Aktyviai politinėje veikloje dalyvauja nuo 2007-ųjų, kuomet įstojo į „Jungtinį pilietinį frontą“. Kartu su bendraminčiais buvo įkūręs partiją „Gruodžio 5-oji“. Nepaisant to, kad dalyvauja A. Navalno opoziciniame judėjime, skiriasi jų požiūris į kai kuriuos fundamentalius politinius klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014-ųjų rugsėjį Maskvoje vyksiančiuose rinkimuose K. Jankauskas turėjo dalyvauti kaip opozicijos koalicijos „Už Maskvą“ narys. Tačiau jam, kartu su dar vienu „Progreso partijos“ nariu Nikolajumi Liaskinu, buvo pateikti kaltinimai dėl valstybinių lėšų pasisavinimo A. Navalno priešrinkiminės kampanijos metu.

Tų pačių metų gegužės 23-ąją pas K. Jankauską ir N. Liaskiną bei jų artimųjų namuose buvo atliktos kratos. Abu įtariamieji buvo tardomi, tačiau K. Jankauskas byloje buvo įvardintas liudininku. Vėliau kaltinimai buvo panaikinti. Nepaisant to, politikui buvo įvairiai trukdoma registruotis rinkimuose, įskaitant ir „liudininkui“ paskirtą namų areštą dėl ko rinkimų komisija atsisakė registruoti prašymą.

REKLAMA

Vien per šią vasarą K. Jankauskas Maskvoje dėl savo aktyvios pilietinės veiklos buvo sulaikytas keturis sykius. Savo socialiniuose tinkluose vyras rašo, kad jau antradienį jo laukia du teismai – vienas dėl neteisėto sulaikymo paduotos apeliacijos, o kitas dėl jam numatytos 20 tūkst. rublių (daugiau nei 270 eurų) baudos už nesankcionuoto mitingo organizavimą.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų