REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų gegužę JAV buvo įvykdyta mirties bausmė serijiniam žudikui Robertui Joe Longui, kuris 1984-aisiais išprievartavo ir nužudė mažiausiai 10 moterų. Tačiau šioje istorijoje įdomiausia yra vienos iš jo potencialių aukų istorija. Tuomet 17-metė mergina lemtingą vakarą buvo sumaniusi nusižudyti, tačiau pagrobęs ir išniekinęs ją žudikas privertė kovoti už išgyvenimą. Jai ne tik pavyko išlikti gyvai, tačiau ir nuvesti policiją pas vieną ieškomiausių to meto nusikaltėlių regione.

Šių metų gegužę JAV buvo įvykdyta mirties bausmė serijiniam žudikui Robertui Joe Longui, kuris 1984-aisiais išprievartavo ir nužudė mažiausiai 10 moterų. Tačiau šioje istorijoje įdomiausia yra vienos iš jo potencialių aukų istorija. Tuomet 17-metė mergina lemtingą vakarą buvo sumaniusi nusižudyti, tačiau pagrobęs ir išniekinęs ją žudikas privertė kovoti už išgyvenimą. Jai ne tik pavyko išlikti gyvai, tačiau ir nuvesti policiją pas vieną ieškomiausių to meto nusikaltėlių regione.

REKLAMA

„Viena bloga situacija mane privedė prie kitos blogos situacijos, kuri išgelbėjo man gyvybę“, – prisipažįsta dabar moteris, ilgainiui pati tapusi policijos pareigūne.

„Vieną naktį aš rašiau savo savižudės raštelį, o kitą naktį aš kovojau už išlikimą“, – „ABC Action News“ cituojama Lisa McVey Noland.

REKLAMA
REKLAMA

Brutaliai prievartaujama nepalūžo

1984-ųjų lapkričio 3-ąją Lisa, grįžusi iš darbo namo, planavo nusižudyti. „Visą savo vaikystę patyriau prievartą“, – aiškino ji. Moteris pripažino, kad vaikystėje jos močiutės sugyventinis įremdavo ginklą jai į galvą ir prievartavo trejus metus. „Man tai nebuvo kažkas stebinančio“, – cituojama Lisa.

REKLAMA

Tuo metu, kai Lisai grįžtant iš darbo namo jai į galvą buvo įremtas pistoletas, mergina suprato – užteks. „Aš supratau, kad nebenoriu leisti niekam daugiau atimti iš manęs nieko daugiau“, – prisimena moteris.

Tuomet sekė kankinančios 26 valandos, kurių metu suveikė jos išlikimo instinktas – mergina darė viską, ką R. J. Longas liepė jai daryti. Kas iš tiesų nutiko tame name visam laikui įsirėžė į jos atmintį.

„Šis monstras mane brutaliai prievartavo ir čia aš noriu pasakyti aiškiai: tai nebuvo priekabiavimas ar seksualinis išpuolis. Tai išprievartavimas, kurį aš kenčiau 26 valandas… Aš išgyvenau, padariau taip, kad jis būtų pagautas“, – susidūrimą su siaubu po 20-ies metų prisiminė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Atvirkštinė psichologija

L. Noland tvirtina, kad jai pavyko pritaikyti atvirkštinę psichologiją prieš R. J. Longą ir priversti jį žiūrėti į ją ne kaip į daiktą, o asmenį.

„Jis užsiminė, kad prievartavo kitas moteris, aš jam sakiau „kodėl tu tai darai man?“, o jis aiškino, kad „keršija visoms moterims“.

Aš tuomet sakiau, kad „aš galiu būti tavo mergina. Aš darysiu viską, ko tu nori. Man labai apmaudu dėl to, kokiomis aplinkybėmis mes susitikome – mes neprivalome apie tai niekam pasakoti; taip ir padarykime. Jis atsakė: ne, aš negaliu tavęs pasilikti“, – prisimena į serijinio žudiko spąstus pakliuvusi moteris.

Sugebėjo įsiminti vietovę

Vėliau žudikas ją tiesiog nuvežė į nuošalesnę vietą, kur paliko vieną ir nuvažiavo. „Jis įsakė man stovėti čia penkias minutes ir tuomet aš galiu eiti, kur noriu“, – pasakojo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnams sužinojus merginos istoriją, buvo sudaryta paieškos grupė. Tampos policininkai ir FTB agentai pradėjo ieškoti R. J. Longo vairuojamo raudonos spalvos „Dodge Magnum“ toje vietovėje, kur mergina manė, kad ją kankino. Žudikas merginai buvo užrišęs akis, tačiau jai pavyko akies krašteliu įžiūrėti išskirtinius vietovės požymius.

„Pats nesuprantu, kodėl taip elgiausi“

R. J. Longas 1985-aisiais buvo nuteistas mirties bausme ir 28 kalėjimo iki gyvos galvos bausmėmis už mažiausiai 10 moterų išprievartavimą ir nužudymą. Daugelis jo aukų buvo pasmaugtos ar negyvai uždaužytos, kelioms jis perpjovė gerkles. Visos aukos buvo aptiktos labai keistose pozose. Psichologai tokį žudikų elgesį komentuoja noru mesti iššūkį pareigūnams arba siekiu įgyvendinti savo užslėptas maniakines fantazijas.

REKLAMA

„Daug gyvenimų buvo paleista vėjais tik dėl manęs, – prisipažino 34-erius metus kalėjime praleidęs vyras. – Tai nėra maloniausias jausmas. Aš nesididžiuoju tuo, ką padariau. O blogiausia yra tai, kad aš nesuprantu, kodėl“.

R. J. Longo neapykanta moterims atsirado po skyrybų su žmona, tačiau ekspertai pastebėjo, kad jį su motina siejo keisti santykiai. Vyras vėliau prisiminė, kad jo mama dirbo bare, dažnai atsivesdavo namo nepažįstamus vyrus, o kartu vienoje lovoje jie miegojo iki kol jam suėjo 12 ar 13 metų.

Savo aukų jis ieškojo pagal skelbimus, bandydamas nustatyti, kuri iš jų galėtų būti viena namuose, o taip pat striptizo klubuose ir baruose.

REKLAMA

Žudikas kentė nuo Klinefelterio sindromo, turėjo papildomą chromosomą, kuri gali paveikti fizinį ir psichologinį žmogaus vystymąsi. Pavyzdžiui, berniukams ar vyrams gali pasireikšti moteriški bruožai. Vaikystėje iš R. J. Longo dažnai buvo tyčiojamasi dėl jo krūtų.

Šio sindromo kamuojami žmonės dažnai pasižymi prastais socialiniais įgūdžiais, R. J. Longo būklė galėjo paūmėti dėl jo patirtų dviejų galvos traumų vaikystėje, penkerių ir šešerių metų.

1974-aisiais R. J. Longas, iškart po vidurinės mokyklos baigimo, vedė Cindy Brown ir susilaukė dviejų vaikų. Moteris pasakojo, kad ilgainiui jis pradėjo vis labiau smurtauti. Jis ją skaudžiai sugriebdavo, bandė smaugti, yra trenkęs jos galvą į televizorių ir trenkęs taip, kad moteris prarado sąmonę. 1980-aisiais su vyru išsiskyrusi moteris tvirtino, kad jo impulsyvumas labai paūmėjo po motociklo avarijos metu patirtos traumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

C. Brown pažymėjo, kad panaudojęs smurtą jis nuolat pravirkdavo ir imdavo atsiprašinėti, bei kartodavo niekada daugiau jos neskriausiąs. Tačiau nepamiršdavo pridurti, kad jai kam nors pasiskundus, jis ją užmuš. Moteris „Associated Press“ pasakojo, kad turėjo užtaisytą šautuvą su savimi ir planavo savo vyrą nušauti, tačiau nusprendė išsiskirti. Dėl to ji gailisi iki šios dienos. C. Brown tvirtina, kad ji pati gali jam atleisti, tačiau niekada neatleis dėl to, kokią žalą jis padarė savo sūnui ir dukrai, o taip pat ir dėl tų visų mergaičių, kurias jis nužudė ar išprievartavo.

Egzekucija

Po daugelį metų užtrukusių teismų 2019-ųjų gegužės 3-ąją žudikui buvo įvykdyta mirties bausmė.

REKLAMA

„Akis už akį ir dantis už dantį“, – dar prieš mirties bausmės įvykdymą kalbėjo L. Noland. „Taip, yra atleidimas, OK, tačiau taip pat yra ir kaina už tą atlaidumą ir šis laikas artėja. Jis tai suvokia, ironiška, tačiau jis yra labai išsigandęs – pats laikas. Tavo gyvenimas tuoj baigsis. Kur yra teisingumas, kur humanizmas tų aukų atžvilgiu, kurių gyvybes jis atėmė?“, – cituojama per plauką žudiko auka netapusi moteris.

L. Noland savo gyvenimą paskyrė padėti kitiems. Policijoje (tame pačiame skyriuje, kuris ir sulaikė žudiką) ji dirba jau 20 metų, užima vyr. seržantės pareigas. Moteris daug dirba su vaikais, tvirtina norinti būti pavyzdžiu kitiems, o tuo pačiu ir pati iš jų kiekvieną dieną išmoksta kažką naujo.

Vaikai, kurie gyveno kartu su serijiniais žudikais, atskleidė, kaip jiems sekėsi sugyventi su žiauriais tėvais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų