REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV pamažu kyla panika dėl numanomų e-cigarečių aukų. Nepaisant to, kad nėra aiškių įrodymų, kad būtent jos nulėmė 6 žmonių, iš kurių net 5 buvo jaunesni nei 30 metų, mirtis. Medikai kategoriškai perspėja dėl galimos rizikos.

JAV pamažu kyla panika dėl numanomų e-cigarečių aukų. Nepaisant to, kad nėra aiškių įrodymų, kad būtent jos nulėmė 6 žmonių, iš kurių net 5 buvo jaunesni nei 30 metų, mirtis. Medikai kategoriškai perspėja dėl galimos rizikos.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Ligų kontrolės ir profilaktikos centras patvirtino jau penktąjį mirties, kuri, tikėtina, susijusi su „veipinimu“ (garų su nikotinu ar marihuana traukimas į plaučius). Visi penki atvejai buvo užfiksuoti skirtingose JAV valstijose. Viso plaučių ligų epidemija, siejama su el. cigaretėmis, jau palietė 33 valstijas ir daugiau nei 450 žmonių.

Centro atstovų teigimu, pacientams nebuvo nustatyta jokios infekcijos, todėl specialistai sieja šiuos susirgimo atvejus su cheminiu poveikiu. Pirmosios ataskaitos rodo, kad visi atvejai yra panašūs savo klinikiniais požymiais. Daugelis pacientų pranešė, kad rūkė elektronines cigaretes, kurių sudėtyje buvo kanabinoidų, įskaitant tetrahidrokanabinolį (THC). Nedidelė sunegalavusiųjų grupė tvirtino, kad garino tik nikotino pagrindu sukurtus skysčius.

REKLAMA
REKLAMA

Visi nukentėjusieji rūkė „veipus“ likus 90 dienų, o dažniausiai – vos savaitei iki pasirodant pirmiesiems simptomams. Ilinojaus valstijos vyr. epidemiologė Layden Jennifer žiniasklaidai paskelbė, kad daugiau nei pusė pirmųjų į ligoninę patekusiųjų ligonių buvo paguldyti į intensyvios terapijos skyrių, trečdaliui – taikomas dirbtinis plaučių ventiliavimas.

REKLAMA

Visiems pacientams, prieš tai, kai jų būklė pasidarydavo kritinė, skundėsi kosuliu, skausmu krūtinėje ir apsunkusiu kvėpavimu. Kai kurie pranešė apie pykinimą, vėmimą, sutrikusį virškinimą, nuovargį, karštinę ir svorio kritimą, rašoma „Washington Post“. Leidinio duomenimis, daugeliui kilo grėsmė gyvybei, kuomet plaučiuose pradeda kauptis skysčiai ir sutrikdomas deguonies patekimas į kraujotaką.

Vidutinis Ilijonaus ir Viskonsino valstijų ligonių amžius – 19 metų. Šiaurės Karolinoje buvo užfiksuoti atvejai tiek 35-erių, tiek ir jaunesniems asmenims. Niujorke pats jauniausias pacientas yra 15-os metų, rašoma „The Hill“.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos atstovai kol kas negali susieti mirties ar negalavimo atvejų su konkrečiomis medžiagomis ar prekės ženklais, tačiau pažymi, kad „veipai“ savyje turi daugybę įvairių cheminių priedų, apie kurių egzistavimą vartotojai dažniausiai net nenutuokia, ypač jeigu kalbama apie skystį, perkamą ne iš oficialių platintojų. Ligų kontrolės ir profilaktikos centras pažymėjo, kad kai kurios laboratorijos jiems pateiktose skysčių kapsulėse aptiko didelį acetilinto vitamino E kiekį, tačiau išvadas dėl to daryti dar yra pernelyg anksti. Pavyzdžiuose taip pat ieškoma pesticidų, opioidų ir toksinų, tačiau kol kas konkrečios medžiagos, kuri galėjo sukelti plaučių ligos proveržį, nurodyti niekas negali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mičiganas rugsėjo 4-ąją tapo pirmąja valstija, kurioje buvo laikinai uždrausta aromatizuotų el. cigarečių prekyba. Tai liečia tiek įprastas, tiek ir el. parduotuves. Draudimas galios pusę metų, tačiau gubernatorė galės jį pratęsti. El. cigaretėms be aromatinių priedų ribojimai negalioja. Tiesa, šis draudimas priimtas ne dėl pasipylusių JAV susirgimų, o dėl to, kad aromatizuotus garus itin pamėgo „suklaidinti“ paaugliai.

Nyderlandų mokslininkai sukūrė kraujo tyrimus, kurie leidžia ne tik nustatyti bendrą paciento būklę, tačiau ir su didele tikimybe atsakyti, ar jūs mirsite sava mirtimi per artimiausius 10 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų