REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenę sukrėtęs 9-metės nužudymas išprovokavo ne tik minios pasipriešinimą policijos pareigūnams, kuriuos įtarė gelbėjus įtariamą žudiką nuo linčo teismo, bet ir aktyvias kalbas Rusijoje dėl mirties bausmės draudimo atšaukimo. 

Visuomenę sukrėtęs 9-metės nužudymas išprovokavo ne tik minios pasipriešinimą policijos pareigūnams, kuriuos įtarė gelbėjus įtariamą žudiką nuo linčo teismo, bet ir aktyvias kalbas Rusijoje dėl mirties bausmės draudimo atšaukimo. 

REKLAMA

Netrukus po 35-erių įtariamojo sulaikymo paaiškėjo, kad vyras jau buvo teistas už vagystes, išprievartavimą ir chuliganizmą, rašoma BBC.

Rusijos žiniasklaidos teigimu, vyras paskutinį sykį kalėjo 6,5 metų. Savo paskutinį kraupų nusikaltimą jis įvykdė nepraėjus ir pusmečiui laisvėje.

Rezonansinis nusikaltimas vėl paskatino kalbas dėl mirties bausmės įvedimo „vaikų žudikams ir pedofilams“. Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad „šis klausimas nėra diskusijų objektas“. 

Įtūžusi minia reikalavo žudiko linčo teismui

Devynmetė Liza Kiseliova dingo spalio 9-osios rytą pakeliui į mokyklą. Netrukus vietos bendruomenė ir „Liza alert“ (Rusijoje veikianti savanoriška dingusių žmonių organizacija, pavadinta 2010-aisiais miške pasiklydusios 4-metės Lizos garbei, - red. past.) ėmėsi mergaitės paieškų. Daugiau nei tūkstantis žmonių bandė surasti dingusią Lizą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį, kuomet dingusios mergaitės kūnas be gyvybės ženklų buvo aptiktas garažų masyvuose, susirinkusi didžiulė minia žmonių reikalavo linčo teismo. Žmonės net neleido išvažiuoti policijos automobiliui, bandė jį apversti, nes kažkam pasirodė, kad viduje sėdi įtariamasis. 

REKLAMA

Naktį į spalio 11-ąją mergaitės lavoną surado netoli jos namų – kūnas gulėjo šalia garažų. Netrukus toje vietoje susibūrė šimtai vietos gyventojų, kurie užblokavo kelią policijos automobiliui. Tarp žmonių pasklido gandas, kad žudikas vis dar yra pasislėpęs šioje vietoje, o policija bando jį išsivežti. 

Minios pabūgusiems pareigūnams atvėrus automobilio duris ir parodžius, kad viduje nieko nėra, gyventojai pajudėjo link Saratovo VRM rūmų. Prie policijos pastato, liudininkų teigimu, susirinko apie 700 žmonių. Visi jie reikalavo policijos išduoti jiems linčo teismui Lizos žudiką, rašoma „Meduza“. Minia ten išstovėjo iki pat ryto. 

REKLAMA
REKLAMA

Nusikalsdavo vos išėjęs iš kalėjimo

Jau spalio 11-osios rytą teisėsaugininkai paskelbė, kad buvo sulaikytas 35-erių Michailas Tuvatinas, kuris jau prisipažino nužudęs mergaitę. 

M. Tuvatinas pasakojo, kad prieš mėnesį įsilaužė į nenustatyto asmens garažą. Pasak vyro, mergaitė, kuri kasdien eidavo pro garažus į mokyklą, paklausė jo, ar jis yra jo šeimininkas. Nusprendęs, kad garažas priklauso mergaitės šeimai, M. Tuvatinas ją sučiupo ir pasmaugė. Anot M. Tuvatino, jis Lizos nepažinojo, kuo ji yra vardu sužinojo tik vėliau, iš po visą rajoną išklijuotų skelbimų.

Vėliau paaiškėjo, kad M. Tuvatinas jau buvo teistas 6 kartus – įskaitant vagystes ir išprievartavimą. 2010-ųjų gruodį, vos išėjęs iš kalėjimo, kur sėdėjo du metus už vagystę, jis pamatė telefonu kalbėjusią merginą. M. Tuvatinas ją užpuolė, apiplėšė ir išprievartavo. Po savaitės nukentėjusioji kreipėsi į policiją, užpuolikas buvo sulaikytas, atidavė pagrobtus daiktus ir apgailestavo dėl nusikaltimo. Beje, dėl Lizos nužudymo sulaikytas Michailas taip pat apgailestavo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvas: linkiu jam sušaudymo

Žurnalistai netruko surasti ir įtariamojo žudiko tėvus. Motina negalėjo patikėti, kad jos sūnus nužudė mergaitę. „Jeigu jūs matytumėte mano sūnų… Jis geras, draugiškas ir nuostabus, dirbantis. Jis yra katinas Leopoldas, kurie reikia „sužvėrintojo“ išgerti, nes jis pernelyg geras“, – žurnalistams pasakojo ji. 

Tėvas žurnalistams pasakė, kad savo sūnų laiko „žiurkiūkščiu“, šis ne sykį vogė ir iš jo paties daiktus ir ikonas. Vyras pridūrė, kad linki „šitam šlykštynei sušaudymo“. 

Jis taip pat pareiškė, kad su sūnumi nebendrauja. „Jis man yra niekas, ir nieko aš apie jį pasakyti negaliu, nes nežinau, su juo nebendravau. Kuomet jis paskutinį sykį išėjo iš kalėjimo, tai atėjo, pasėdėjo penkias minutes ir išėjo“, – RT pasakojo vyras. 

REKLAMA

Motinos kaimynė Natalija televizijai „Zvezda“ pasakojo, kad suimtojo motina ne sykį grasino jos vaikams ir puldinėjo juos. „Dar kol jis sėdėjo kalėjime, jis man nuolat šaukė: „Išeis mano sūnus iš kalėjimo, pažiūrėsim, kas su tavo vaikais bus“. Nes vaikai nuolat laksto, trukdo. Ji išvis yra nesveika galva moteris“, – cituojama ji. 

Leidiniui „Meduza“ pavyko pakalbinti ir žuvusiosios mamą, kuri pati stebėjosi tuo, kiek žmonių atsišaukė į jos pagalbos prašymą. „Galbūt taip įvyko todėl, kad įvyko tai, kas neturėjo įvykti? O gal todėl, kad norėjo tikėti, kad gali kažkam daryti įtaką. Pasirodo, mes negalime“, – cituojama ji. 

REKLAMA

Atsinaujinusi diskusija apie mirties bausmę

Devynmetės mirtis Saratove iššaukė ne tik neregėtą vietos gyventojų bendruomeniškumą, tačiau ir aršias diskusijas dėl mirties bausmės draudimo atšaukimo. Rusijoje atitinkamas įstatymas yra, tačiau nuo 1997-ųjų jis nėra taikomas – šalis tuomet prisijungė prie Vienos konvencijos. 

Dėl mirties bausmės „atgaivinimo“ ne sykį neigiamai yra pasisakęs ir Rusijos Konstitucinis Teimas. 

Po mergaitės mirties Saratove netruko prabilti ir vietos politikai. Valdančiosios partijos „Jedinaja Rosija“ deputatas Jevgenijus Primakovas pareiškė, kad mirties bausmę reikia grąžinti.  O štai Komunistų partijos deputatė Olga Alimova nusprendė, kad kalta „demokratija ir tolerancija“.  „Užsižaidėme demokratiją ir toleranciją. Grąžinti Rusijoje mirties bausmę!“ – savo socialinio tinklo paskyroje parašė ji. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie politikai siūlė nesiimti skubotų sprendimų, „karštomis galvomis“. Kiti pasisakė prieš mirties bausmės „atgaivinimą“. 

Nepaisant to, kad į diskusiją įsitraukė ir politikai, atšaukti mirties bausmės draudimą vargu ar įmanoma, rašoma „Meduza“. Rusijos parlamento Konstitucinės teisės komiteto pirmininkas Andrejus Klišas pareiškė, kad pasisako „kategoriškai prieš mirties bausmės grąžinimą į šiuolaikinės teisės realijas“. Jam taip pat pritarė ir parlamento pirmininkė Valentina Matvijenko, kuri pareiškė, kad „vektoriaus keisti nereikia“, „to daryti negalima“. 

Rusijos prezidento V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas žurnalistų, ką mano apie galimą mirties bausmės grąžinimą, atsakė, kad „toks klausimas nėra aptariamas“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų