REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos parlamento pirmininkė Valentina Matvijenko, reaguodama į Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) sprendimą dėl Rusijos izoliacijos pagrindiniuose sporto renginiuose, pratrūko kaltinimais „politiniu angažuotumu“. 

Rusijos parlamento pirmininkė Valentina Matvijenko, reaguodama į Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) sprendimą dėl Rusijos izoliacijos pagrindiniuose sporto renginiuose, pratrūko kaltinimais „politiniu angažuotumu“. 

REKLAMA

Politikė pagrasino, kad „Rusija surengs savo olimpines žaidynes“, kurioms „negaliotų tarptautinių instancijų sprendimai“. Trečia pagal savo politinę galią politikė pareiškė, kad WADA sprendimas yra neteisėtas. 

Gruodžio 9-ąją WADA paskelbė, kad Rusijos sportininkams ketveriems metams įvedamas draudimas dalyvauti tarptautiniuose turnyruose atstovaujant savo šalies vėliavą. Taip pat buvo uždrausta rengti didžiuosius tarptautinius turnyrus Rusijos teritorijoje. Net ir su neutralia vėliava rusai galės dalyvauti tik atskirai įrodę savo „švarumą“. 

„Šis sprendimas liudija akivaizdžią pasaulinio sporto institucijų krizę. Aš manau, kad Rusija gali pas save surengti žaidynes“, – pareiškė V. Matvijenko, pažymėjusi, kad jos šalis turi patirties rengiant tokio mąsto sporto renginius. 

REKLAMA
REKLAMA

Siūlymai surengti „alternatyvias“ olimpines žaidynes Rusijoje pasipylė iškart po griežto WADA sprendimo paskelbimo. 

V. Matvijenko pažymėjo, kad visi WADA sprendimai dėl Rusijos „liudija, kad agentūra pradėjo prieš Rusijos Federaciją sistemingą kampaniją, su tikslu nubaust šalį“. Anot jos, tarptautinės organizacijos tyrimas rėmėsi tik buvusių RUSADA (Rusijos antidopingo organizacija) darbuotojų, jau pabėgusių į užsienį, parodymais. Politikės teigimu (tą pačią nuomonę bando įpiršti ir Kremlius), bausti derėtų tik kaltuosius ir dopingą vartojusius sportininkus, o ne visą šalį.

REKLAMA

„Nebūna kolektyvinės atsakomybės, neturėtų dėl tokio sprendimo kentėti visi sportininkai“, – cituojama senatorė „RIA Novosti“. 

WADA prašė Rusijos pateikti duomenis apie įtarimų sukėlusius mėginius, tačiau praėjusių metų pabaigoje paaiškėjo, kad Maskva išsiuntė primityviai redaguotą duomenų bazę. Tai pripažino ir dabartinis RUSADA vadovas Jurijus Ganusas. Dėl šios priežasties įsitikinti, kurie sportininkai buvo „susitepę“ tapo neįmanoma. Yra pagrindo manyti, kad falsifikuoti duomenis nurodė aukščiausi šalies sporto vadovai. Todėl buvo priimtas sprendimas įvesti draudimą. 

REKLAMA
REKLAMA

V. Matvijenko teigimu, jau artimiausiu metu advokatai skųs „nepriimtiną sprendimą“ Tarptautiniam sporto arbitražo teismui.

Boksininkai jau nebenori į olimpines

Rusijos sportininkams dabar iškilo dilema dėl dalyvavimo 2020-ųjų olimpinėse žaidynėse Tokijuje. Maža to, TOK ir WADA nuodugniai tikrins kiekvieną jų dėl dopingo vartojimo. Pavyzdžiui, Rusijos bokso federacija jau paskelbė, kad jų sportininkai žaidynėse nedalyvaus. „Mūsų sportininkams – vėliava ir himnas yra svarbiausia“, – aiškino federacijos prezidentas Umaras Kremlevas, pridurdamas, kad „nėra ko ten tuomet važiuoti“. 2019-ųjų vasarą RUSADA diskvalifikavo daugkartinį Rusijos bokso čempioną Sadamą Mahometovą dėl dopingo taisyklių pažeidimų.

Taip pat šių metų vasarą Rusijoje kilo skandalas, kuomet dar 2017-aisiais diskvalifikuoti du šalies boksininkai sugebėjo dalyvauti oficialiuose regioniniuose bokso turnyruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų