REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Atstovų Rūmų teismų komitetas penktadienį balsavimu patvirtino abu prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius.

JAV Atstovų Rūmų teismų komitetas penktadienį balsavimu patvirtino abu prezidento Donaldo Trumpo apkaltos straipsnius.

REKLAMA

Teismų komiteto nariai demokratų ir respublikonų balsai pasiskirstė partiniu pagrindu. Anksčiau suformuluoti kaltinimai dėl įtariamo nederamo valstybės vadovo elgesio siekiant politinės paramos iš Ukrainos bei trukdymo Kongreso darbui buvo priimti 23 balsais prieš 17.

Paaiškėjus rezultatui pasigirdo garsūs protestuojančių respublikonų šūksniai.

Planuota, kad balsavimas turi įvykti ketvirtadienį, bet Teismų komiteto pirmininkas Jerroldas Nadleris jį atidėjo po 14 valandų trukusių diskusijų, kurios buvo transliuojamos tiesiogiai ir atskleidė, kaip giliai politiškai yra susiskaldžiusios Jungtinės Valstijos.

Nustebinti tokio sprendimo respublikonai kaltino J. Nadlerį „inscenizuojant teismą“, bet demokratas Jamie Raskinas sakė, kad demokratai nenori būti kaltinami žengę tokį svarbų žingsnį dėl prezidento apkaltos vidury nakties.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėjome tai padaryti dienos šviesoje, kad visi galėtų aiškiai matyti, kas vyksta“, – po posėdžio sakė jis televizijai CNN.

Atidėti balsavimą nuspręsta Respublikonai bandė vieną po kito nugesinti kaltinimus prezidentui sulaužius savo priesaiką spaudžiant Ukrainą padėti jam kovoje su varžovais demokratais, ypač buvusiu viceprezidentu Joe Bidenu, kuris gali tapti D. Trumpo konkurentu kitų metų valstybės vadovo rinkimuose.

REKLAMA

Jie tvirtino, kad demokratai nepateikia įrodymų ir veikia vedami politinių motyvų bei „neapykantos“ D. Trumpui. Be to, jie bandė paversti diskusiją posėdžiu apie J. Bideno sūnų, kuris dirbo vienos Ukrainos energetikos bendrovės valdyboje.

„Negalite įveikti jo per rinkimus, nenugalėsite jo per [D. Trumpo] perrinkimą, tad dabar suorganizavote apkaltą“, – pareiškė respublikonų kongresmenas Andy Biggsas.

„Galiausiai jūs neturite savo bylai faktų“, – tvirtino Guy Reschenthaleris.

Tačiau demokratai kaskart sugrįždavo prie paties D. Trumpo elgesio ir daugybės liudijimų, kurie, jų teigimu, įrodo, kad prezidentas šiurkščiai pažeidė JAV konstituciją ir kelia grėsmę 2020-ųjų rinkimų sąžiningumui.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar apkaltos straipsniai bus perduoti Atstovų Rūmams; balsavimas ten numatytas trečiadienį.

Jei demokratų dominuojami Atstovų Rūmai, kaip tikimasi, nubalsuos prieš D. Trumpą, jis taps trečiuoju JAV vadovu, stosiančiu prieš Senato teismą dėl apkaltos.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi atmetė susirūpinimą, kad keli nuosaikesni demokratai gali pasipriešinti prezidento apkaltai – iš dalies dėl baimės, jog rinkėjai nuo jų nusisuks per 2020-ųjų lapkričio rinkimus.

„Žmonės balsuos taip, kaip jie balsuos“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų