REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas iš keturių įtariamųjų, apkaltintų Slovakijos žurnalisto Jano Kuciako nužudymu 2018 metais, pirmadienį per emocingą liudijimą pripažino savo kaltę.

Vienas iš keturių įtariamųjų, apkaltintų Slovakijos žurnalisto Jano Kuciako nužudymu 2018 metais, pirmadienį per emocingą liudijimą pripažino savo kaltę.

REKLAMA

Tačiau pagrindinis šalį sukrėtusios bylos įtariamasis, slovakų verslininkas Marianas Kočneris, nepripažino užsakęs nužudyti jo verslo reikalus tyrusį žurnalistą.

J. Kuciako nužudymas išprovokavo masinius protestus, nuvertusius tuometinį šalies premjerą Robertą Fico ir tapusius pasipiktinimo valdžios korupcija reiškimo forma.

Buvęs profesionalus karys Miroslavas Marčekas pripažino buvęs vienas iš dviejų žudikų, nušovusių J. Kuciaką ir jo sužadėtinę Martiną Kušnirovą jų namuose netoli sostinės Bratislavos 2018 metų vasarį.

„Esu kaltas“, – Specialiojo baudžiamojo teismo, įsikūrusio Pezinoko mieste už 20 km nuo sostinės, prisiekusiesiems sakė 37 metų M. Marčekas.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš pabeldžiau į duris, p. Kuciakas atidarė, aš šoviau jam į krūtinę“, – teismui pasakojo M. Marčekas.

„Deja, pamačiau, kad ten yra dar vienas žmogus; ji nubėgo į virtuvę, o aš nušoviau ją ten“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje M. Kušnirovą.

REKLAMA

M. Marčekas atsiprašė aukų šeimų.

„Matydamas juos per televiziją ir matydamas jų skausmą nusprendžiau papasakoti, kas įvyko, – sakė jis. – Atsiprašau, bet negaliu to atitaisyti.“

Saugumu teismo pastate, kur vykusiame posėdyje dalyvavo J. Kuciako ir ir M. Kušnirovos tėvai, rūpinosi kaukėti ir ginkluoti policininkai.

„Jei bus nuteistas, kaltinamajam gresia mažiausiai 25 metai laisvės atėmimo arba įkalinimas iki gyvos galvos“, – naujienų agentūrai AFP sakė specialiosios prokuratūros atstovė Jana Tokolyova.

Praėjusį mėnesį teismas skyrė 15 metų įkalinimo bausmę Zoltanui Andrusko, vienam iš sąmokslo įvykdyti tas žmogžudystes tarpininkų. Jis pasiekė susitarimą su kaltintojais ir liudys dabartiniame teisme.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai teigia, kad Z. Andrusko kaip tarpininkas savo draugės Alenos Zsuzsovos, kuri savo ruožtu vykdė M. Kočnerio nurodymus, prašymu nusamdė žudikus M. Marčeką ir jo pusbrolį Tomas Szabo.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, M. Kočneris nusprendė „fiziškai atsikratyti Jano Kuciako ir taip neleisti toliau demaskuoti jo veiklos“, kai nerado „jokio purvo“ žurnalistui diskredituoti.

Protestai po žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymo taip pat sudarė sąlygas 2019-ųjų kovo mėnesį Slovakijos prezidente išrinkti liberalią kovos su korupcija aktyvistę Zuzaną Čaputovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų