REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiausios Jungtinės Karalystės oro linijos „British Airways“ nutraukia skrydžius į Kiniją. Kinijos valdžia tuo metu ėmė taikyti nepaprastąsias priemones, kuriomis siekia stabdyti naują koronavirusą, jau nusinešusį daugiau kaip 130 gyvybių, užkrėtusį tūkstančius ir pasiekusį 15 valstybių.

Didžiausios Jungtinės Karalystės oro linijos „British Airways“ nutraukia skrydžius į Kiniją. Kinijos valdžia tuo metu ėmė taikyti nepaprastąsias priemones, kuriomis siekia stabdyti naują koronavirusą, jau nusinešusį daugiau kaip 130 gyvybių, užkrėtusį tūkstančius ir pasiekusį 15 valstybių.

REKLAMA

Bendrovės „British Airways“ atstovai atsiprašė savo klientų dėl tokių priemonių taikymo ir pripažino, kad skrydžiai yra nutraukiami „tuoj pat“.

„Business Insider“ kalbintas bendrovės atstovas paaiškino, kad skrydžiai yra nutraukiami „dviem dienoms, kol bus aiškesnė situacija“. Tačiau šiuo metu nėra galimybių įsigyti skrydžių bilietus į Kiniją nei sausio, nei vasario mėnesį.

Milijonai uždarytuose miestuose

Daugiau kaip 56 mln. žmonių taikomi kelionių suvaržymai centrinėje Hubėjaus provincijoje, kurioje naujasis virusas buvo aptiktas pirmiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

Aštuoniolikoje provincijos miestų sustabdytas visuomeninis transportas, buvo uždarytos geležinkelio stotys, atšaukti renginiai ir spektakliai, kai kur uždarytos bibliotekos ir karaokės barai.

REKLAMA

Protrūkio epicentras yra Hubėjaus sostinė Uhanas – didžiausias iš uždarytų miestų. Vyriausybė sustabdė visas keliones iš šio 11 mln. gyventojų turinčio metropolio prie Jangdzės upės.

Uhano gyventojai raginami neiti iš namų; pareigūnai suvaržė automobilių eismą miesto centre.

Panašios karantino priemonės taikomos ir aplinkiniuose miestuose. Griežtai kontroliuojamos vestuvės ir laidotuvės, tikrinama atvykstančiųjų temperatūra, sustabdytos internetu užsakomos taksi paslaugos.

Japonija ir JAV trečiadienį pirmosios sugebėjo lėktuvais evakuoti iš Uhano dalį savo piliečių. Europos Sąjunga planuoja šią savaitę evakuoti savo piliečius dviem Prancūzijos lėktuvais.

REKLAMA
REKLAMA

Kelionių suvaržymai

Pekinas, Šanchajus ir kiti didmiesčiai sustabdė tolimuosius autobusų reisus į šiuos miestus ir iš jų.

Nuo penktadienio atšaukta mažiausiai 2 tūkst. traukinių, turėjusių važiuoti iš vienų provincijų į kitas. Dauguma jų sustabdyti iki vasario 8 ar 9 dienos, bet kai kurie – savaitėms.

Kinijos pareigūnai taip pat paprašė piliečių atidėti tarptautines keliones, kad virusas neplistų į užsienio šalis.

Pareigūnai savaitgalį jau sustabdė kinų grupių ekskursijas šalyje ir į užsienį.

Turistams iš Hubėjaus, esantiems Hainano salos sostinėje Haikou, miesto vyriausybė nurodė 14 dienų praleisti viename viešbutyje, kad juos galėtų centralizuotai stebėti medikai. Turistams uždrausta išvykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pratęstos šventės

Šimtai milijonų žmonių praėjusią savaitę keliavo po visą šalį, kad galėtų su šeimomis sutikti Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių. Paprastai tai būna džiaugsmingi susitikimai ir viešos šventės.

Tačiau šiemet visuomenės sveikatos pareigūnai paprašė 1,4 mlrd. Kinijos piliečių neiti iš namų, kol praeis bet koks pavojus.

Mokykloms ir universitetams visoje šalyje antradienį buvo nurodyta nepradėti darbo iki atskiro pranešimo. Pirmadienį buvo pratęstas Naujųjų metų šventinis laikotarpis.

Uhanas ir Pekinas jau anksčiau atšaukė viešus Naujųjų metų renginius, per kuriuos šventyklose paprastai apsilanko šimtai tūkstančių žmonių.

REKLAMA

Uždaryti turistiniai objektai

Pekino Uždraustasis miestas –  didžiulis imperatoriškųjų rūmų kompleksas – uždarytas nuo šeštadienio.

Taip pat uždaryti kiti garsūs objektai, įskaitant Didžiosios sienos atkarpą, Mingų dinastijos kapavietes ir Inšano pagodą. Tibeto Potalos rūmai buvo uždaryti pirmadienį.

Pramogų parkai Šanchajuje ir Honkonge uždaryti neribotam laikui.

Kitą savaitę Uhane planuotos moterų futbolo olimpinės kvalifikacinės rungtynės buvo perkeltos ir dabar vyks Australijoj – Sidnėjuje.

Kinijos kino teatrų uždarbiai Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių išvakarėse penktadienį sudarė vos dešimtadalį pernykščio uždarbio, nes žmonės vengė masinių susibūrimų.

REKLAMA

JAV kavinių tinklas „Starbucks“ paskelbė, kad uždarė visas savo kavines Hubėjuje ir daugiau kaip pusę kavinių visoje šalyje.

Keliautojų tikrinimas

Kinija nurodė sterilizuoti ir vėdinti oro uostus ir autobusų stotis, lėktuvus ir traukinius, o keliautojams tikrinama kūno temperatūra.

Temperatūros tikrinimo postai įrengti šimtuose geležinkelio stočių, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Valdžia paprašė žmonių nuolat plauti rankas, vengti masinio susibūrimo vietų, gerai vėdinti patalpas ir dėvėti apsaugines kaukes.

Uhano miesto valdžia nuėjo dar toliau ir privalomai reikalauja viešose vietose būti su kaukėmis. Panašus įsakymas paskelbtas pietinėje Guangdongo provincijoje, kurioje gyvena 110 mln. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms puolant vaistinėse ir interneto parduotuvėse pirkti kaukių, Pramonės ir informacinių technologijų ministerija pažadėjo didinti tiekimą.

Naujos ligoninės

Uhano valdžia skuba iki kitos savaitės pastatyti dvi lauko ligonines, kad sumažėtų spaudimas miesto medicinos įstaigoms.

Pirmoji nauja ligoninė turėtų pradėti veikti pirmadienį; jos 25 tūkst. kv. m plote bus 1 tūkst. lovų, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Antroji ligoninė su 1,3 tūkst. lovų turi būti atidaryta dviem dienomis vėliau.

Naujosios ligoninės dydžiu bus panašios į laikiną ligoninę, pastatytą per ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) protrūkį Pekine 2003 metais, kai nuo šios ligos Kinijos pagrindinėje teritorijos dalyje ir Honkonge mirė 650 žmonių.

REKLAMA

Svarbi informacija apie virusą Kinijoje:

– Gruodžio 31-ąją pasirodė pranešimai, kad Kinijos Uhano mieste užfiksuotas neaiškios kilmės pneumonijos susirgimų židinys.

– Teigiama, kad ligos šaltinis – Uhano jūros gėrybių turgavietė. 

– Sausio 7-ąją Kinija paskelbė, kad nustatyta žmones susargdinusi infekcija – naujas koronavirusas 2019-nCoV.

– Sausio 20-ąją medikai patvirtino, kad virusas yra perduodamas nuo žmogaus žmogui.

– Sausio 28-ąją susirgusiųjų skaičius pasiekė 6 tūkst. Oficialiais duomenimis mirusiųjų jau 132.

– Pavieniai susirgimų atvejai užfiksuoti Prancūzijoje, Honkonge, Makau, Nepale, Taivane, Vietname, Japonijoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre, Tailande, Vokietijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Šri Lankoje, Kamboždoje, Nepale, Makau ir Malaizijoje.

REKLAMA

– 25 Kinijos regionuose įvestas aukščiausias reagavimo į nelaimę lygis. Uhanas yra visiškai uždarytas nuo išorinio pasaulio – žmonėms nėra leidžiama į jį atvykti ir iš jo išvykti. Penkiolikoje regiono miestų yra uždraustas viešasis transportas ir vieši renginiai. Bendrai sudėjus šiuose miestuose gyvena apie 60 mln. gyventojų. Net ir sostinėje Pekine yra apribotas tarpmiestinis transportas.

– Kinijoje buvo įvestas laikinas apribojimas visoje šalyje pardavinėti ar transportuoti laukinius gyvūnus.

– Šalies vadovas Xi Jinpingas pareiškė, kad virusas plinta labai greitai, o jo šalis susidūrė su didele nelaime. PSO kol kas ekstremalios padėties neskelbia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kinijos sveikatos ministras Ma Xiaowei paskelbė, kad viruso sukelti simptomai žmonėms gali nepasireikšti net kelias savaites. Tai reiškia, kad užkrėsti žmonės gali, patys to nežinodami ilgą laiką, užkrėsti aplinkinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų