REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liko mažiau nei mėnuo apsispręsti, kaip pensiją kaupsime ateityje. Daugelio žmonių sprendimą lems ir tai, kad pensijų fonde sukauptas turtas yra paveldimas. Vis dėlto ne visiems žinoma, kad tokiu atveju mokamas paveldėjimo mokestis. Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokio dydžio jis yra, kam jį reikia mokėti, o kas nuo jo atleidžiamas.

Liko mažiau nei mėnuo apsispręsti, kaip pensiją kaupsime ateityje. Daugelio žmonių sprendimą lems ir tai, kad pensijų fonde sukauptas turtas yra paveldimas. Vis dėlto ne visiems žinoma, kad tokiu atveju mokamas paveldėjimo mokestis. Portalas tv3.lt pasidomėjo, kokio dydžio jis yra, kam jį reikia mokėti, o kas nuo jo atleidžiamas.

REKLAMA

Pagal įstatymą, iki birželio 30 d. gyventojai turi nuspręsti, kaip kaups pensiją likusią darbinę karjerą. Kadangi minėta diena yra sekmadienis, apsispręsti bus galima ir liepos 1 d., pirmadienį, informavo „Sodra“.

Pasirinkimų alternatyvos

Jeigu žmogus nieko nedarys, jis automatiškai bus priskirtas vienai iš kaupimo bendrovių ir iki pat pensijos 3 proc. jo algos bus atskaičiuojama įmokoms į pensijų fondą.

Pvz., 1 tūkst. eurų ant popieriaus uždirbantis gyventojas į rankas gaus ne 651 eurą, o 621 eurą. Iš valstybės biudžeto bus mokama 1,5 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio dydžio įmoka, kuri dabar yra 16,4 euro per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Nutarę pensijos nekaupti turi dvi galimybes: 1) kaupimą nutraukti; 2) kaupimą sustabdyti. Pirmu atveju fonde sukauptas turtas pervedamas „Sodrai“, o gyventojui atstatoma teisė į viso dydžio senatvės pensiją, kuri kaupusiems iki šių metų bus mažesnė. Kaupimą sustabdžius, sukauptas turtas lieka pensijų fonde.

REKLAMA

Jeigu gyventojas miršta nesulaukęs pensinio amžiaus, pensijų fonde jo sukauptas turtas yra paveldimas. Taip pat paveldimos yra vienkartinės ir periodinės išmokos, kurios skiriamos tuo atveju, jeigu sukaupiama atitinkamai iki 3 tūkst. ir 3–10 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Sukaupus nuo 10–60 tūkst. eurų vertės turto, už juos bus privalu įsigyti anuitetą. Jis nepaveldimas, net jeigu iki mirties nespėjama išmokėti visos sukauptos sumos. 60 tūkst. eurų viršijančio turto suma išmokama vienkartine išmoka – ji yra paveldima.

Paveldėjimo mokestis

Nuo 2003 m. pradžios Lietuvoje galioja paveldimo turto mokesčio įstatymas. Pagal jį apmokestinamas ir pensijų fonde sukauptas turtas, kurį paveldi paveldėtojai.

Kaip aiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė, paveldimo turto mokestis nuo pinigais įvertinto pensijų fonduose sukaupto turto yra apskaičiuojamas nuo jo apmokestinamosios vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paveldimo turto apmokestinamoji vertė sudaro 70 proc. visos paveldimo turto vertės (30 proc. vertė nėra apmokestinama).

Be to, paveldimo turto apmokestinamajai vertei dar yra taikoma įstatyme nustatyta lengvata, todėl viso paveldimo turto apmokestinamoji vertė (70 proc. vertė) dar yra sumažinama 3 tūkst. eurų. Taip apskaičiuotai paveldimo turto apmokestinamajai vertei yra taikomas atitinkamas paveldimo turto mokesčio tarifas.

„Paveldimo turto mokesčiu neapmokestinamas vienam sutuoktiniui mirus pergyvenusio sutuoktinio, taip pat vaikų, įvaikių, tėvų, įtėvių, globėjų, rūpintojų, senelių, vaikaičių, brolių ir seserų paveldimas turtas. Be to, neapmokestinamas paveldimas turtas, kurio apmokestinamoji vertė (70 proc. viso paveldimo turto vertės) neviršija 3 tūkst. eurų, t. y. turtas, kurio visa vertė ne didesnė kaip 4286 eurų“, – komentavo R. Virvilienė.

REKLAMA

Paprastai tariant, jei iki išėjimo į pensiją gyventojas nebeturės artimų giminaičių, tai jam mirus, kitiems paveldėtojams, pvz., sūnėnui ar dukterėčiai, lengvata nebus taikoma ir jie privalės sumokėti mokestį. Jeigu mirusiojo testamente paveldėtojais bus įvardijami ne artimi giminaičiai, už paveldimą turtą taip pat reikės mokėti mokestį.

Mokesčio tarifai

Kaip paaiškino VMI atstovė, taikytiną mokesčio tarifą lemia iš to paties turto palikėjo paveldimo viso turto apmokestinamoji vertė (70 proc. viso paveldimo turto vertės).

Jeigu paveldimo turto apmokestinamoji vertė yra ne didesnė kaip 150 tūkst. eurų, tai taikomas 5 proc. paveldimo turto mokesčio tarifas, o jei didesnė kaip 150 tūkst. eurų, tai – 10 proc.

REKLAMA

Pvz., gyventojas paveldi 180 tūkst. eurų vertės turtą. Apmokestinamoji vertė (70 proc. turto vertės) – 126 tūkst. eurų, iš kurios, taikant mokesčio lengvatą, atimama 3 tūkst. eurų suma.

Apmokestinama 123 tūkst. eurų vertės dalis. Kadangi paveldimo turto apmokestinamoji vertė (126 tūkst. eurų) yra ne didesnė kaip 150 tūkst. eurų, taikomas 5 proc. paveldimo turto mokesčio tarifas. Apskaičiuotas paveldimo turto mokestis yra 6150 eurų (123000x5:100).

„Mokesčio sumokėjimo terminas Paveldimo turto mokesčio įstatyme nėra nustatytas, tačiau jį būtina sumokėti iki notarui išduodant paveldėjimo teisės liudijimą.

Išimtis (paveldėjimo teisės liudijimas išduodamas nepaisant to, kad mokestis nėra sumokėtas) taikoma tada, kai savivaldybės (į kurios biudžetą mokestis įskaitomas) tarybos sprendimu turtą paveldėjęs įpėdinis yra atleistas nuo mokesčio sumokėjimo arba mokesčio sumokėjimo terminas jam yra atidėtas“, – informavo R. Virvilienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kol nesumokėtas paveldėjimo turto mokestis, neišduodamas paveldėjimo teisės liudijimas. Užtikrinti mokesčio sumokėjimą įstatyme pavesta paveldėjimo bylas tvarkantiems notarams, kurių atžvilgiu, nepareikalavus sumokėti mokesčio iki paveldėjimo teisės liudijimo išdavimo, Civiliniame kodekse nustatytu pagrindu gali būti taikoma atsakomybė.

VMI duomenimis, viso paveldimo turto mokesčio 2017 m. buvo sumokėta beveik 1,7 mln. eurų, 2018 metais – 1,8 mln. eurų.

Kaip paveldimas turtas

Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacija (LIPFA) informavo, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pensijų kaupimas baigiasi, kai dalyviui sukanka senatvės pensijos amžius ir pagal pensijos išmokos sutartį jam išmokama visa pensijų išmoka, arba kai dalyvis miršta.

REKLAMA

Jeigu pensijų fonde kaupiančių asmenų paveldėtojai nėra kreipęsi į bendrovę ir informavę apie kaupiančiojo mirtį ir pateikę prašymo dėl sukauptų lėšų išmokėjimo, mirusiam dalyviui priklausantys fondo vienetai toliau būna laikomi pensijų sąskaitoje ir lėšos yra investuojamos.

REKLAMA

Po dalyvio mirties jam priklausanti pensijų turto dalis, išreikšta pensijų fondo vienetais, paveldima Civilinio kodekso nustatyta tvarka.

Pensijų kaupimo bendrovė, gavusi paveldėjimo faktą patvirtinančius dokumentus, ne vėliau kaip kitą darbo dieną dalyvio pensijų sąskaitoje įrašytus pensijų fondo vienetus konvertuoja į pinigus tos dienos pensijų fondo vienetų verte ir ne vėliau kaip per 7 darbo dienas juos išmoka įpėdiniams.

„Pensijų kaupimo bendrovė pensijų turtą valdo turto patikėjimo teisės pagrindais, todėl kaupiančiajam mirus, net jei žmogus neturi giminaičių ar artimųjų, jo sukauptas turtas jokiais atvejais negali būti perduodamas, nukreipiamas ar perleidžiamas jį valdančiai valdymo įmonei“, – tikinama LIPFA komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asociacija pripažino, kad pasitaiko tokių atvejų, kai įpėdiniai į pensijų fondų valdymo bendroves kreipiasi ne iš karto, esą būna, kad net po metų ar kelerių:

„Mirusių dalyvių pensijų turtas, kol jis nėra paveldėtas, perkeliamas į Turto išsaugojimo fondą penktą darbo dieną po informacijos apie dalyvių mirtį gavimo pensijų kaupimo bendrovėje dienos. Kai pensijų kaupimas baigiasi dėl dalyvio mirties, mirusio dalyvio pensijų turtas perkeliamas į turto išsaugojimo pensijų fondą nedarant jokių atskaitymų iš pensijų turto.“

Sužinojusi apie pensijų išmokų gavėjo mirtį, „Sodra“ su pensijų kaupimo bendrovėmis suderinta informacijos pateikimo tvarka ne vėliau kaip per 30 dienų nuo informacijos apie pensijų išmokų gavėjo mirtį gavimo apie tai praneša pensijų kaupimo bendrovei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų