REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu Lietuvoje iš naujo įsiplieskė diskusijos dėl papildomų ribojimų alkoholio prekybai. Kartais gali atrodyti, kad šioje srityje kažkuo skiriamės nuo kitų. Tačiau realiai ir kaimyninėse šalyse jau subrendo ar dar tik bręsta kai kurie radikalūs pokyčiai.

Pastaruoju metu Lietuvoje iš naujo įsiplieskė diskusijos dėl papildomų ribojimų alkoholio prekybai. Kartais gali atrodyti, kad šioje srityje kažkuo skiriamės nuo kitų. Tačiau realiai ir kaimyninėse šalyse jau subrendo ar dar tik bręsta kai kurie radikalūs pokyčiai.

REKLAMA

Pvz., Rusijoje ir Baltarusijoje rimtai svarstoma alkoholio neparduoti iki 21 m. Visišką reklamos draudimą planuoja Latvija, o Estijoje prekyba alkoholiu ir kitomis prekėmis jau turi būti atskirta.

Baltarusija

Iki praėjusių metų spalio eksperimentine tvarka kai kuriose vietose Baltarusijoje buvo ribojama mažmeninė gėrimų prekyba, tačiau praėjusį spalį prezidento Aleksandro Lukašenkos sprendimu ribojimai buvo atšaukti.

Tiesa, kai kuriuose regionuose alkoholiu neprekiaujama kai kuriomis dienomis. Pvz., ne tik rugsėjo 1 d., bet ir blaivybės dieną gegužės 15 d., moksleiviams minint paskutinio skambučio šventę ir išleistuves.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, visai neseniai šalies Sveikatos ministerija išplatino viešą poziciją, kuria ragina įvesti kur kas daugiau prekybos alkoholiu ribojimų.

Tarp tokių yra ne tik draudimas parduoti gėrimus jaunesniems nei 21 m. asmenims, bet ir sukurti specialias zonas, kur alkoholiu iš viso būtų draudžiama prekiauti, visiškai uždrausti jo reklamą, prekybos vietų skaičių riboti iki vienos 5 tūkst. gyventojų, leisti juo prekiauti tik specializuotuose parduotuvių skyriuose.

REKLAMA

Dabar alkoholis Baltarusijoje parduodamas nuo 18 metų.

Estija

Nuo birželio pradžios Estijoje įsigaliojo nauji ribojimai mažmeninei prekybai alkoholiniams gėrimams.

Dabar teisės aktai reikalauja parduotuvės viduje visiškai atskirti alkoholinių gėrimų skyrius nuo kitų prekių skyrių, kad pirkėjai kuo mažiau matytų alkoholio. Be to, draudžiama eksponuoti alkoholį taip, kad jis būtų matomas iš parduotuvės išorės.

Tiesa, nauji reikalavimai bus taikomi parduotuvėms, kurių plotas viršija 450 kv. m.

Estijoje alkoholiniai gėrimai parduodami asmenims, kurie yra sulaukę 18 metų.

Kaip ir Lietuvoje, Estijoje draudžiama alkoholio reklama lauko stenduose ir socialiniuose tinkluose. Radijuje ir televizijoje gėrimus galima reklamuoti tik nuo 22 val., numatyti ribojimai ir reklamai spaudos leidiniuose.

REKLAMA
REKLAMA

Mažmeninė prekyba alkoholiu Estijoje leidžiama nuo 10 iki 22 val.

Latvija

Šiaurinėje Lietuvos kaimynėje šiuo metu galioja labai panašūs alkoholio kontrolės įstatymai, kokie Lietuvoje buvo prieš kelerius metus.

18 metų sulaukusiems asmenims gėrimai čia parduodami nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro (taip pat ir degalinėse).

Tačiau šią vasarą Latvijos sveikatos ministerija pasiūlė planą, kaip per kelerius metus šalyje visiškai uždrausti gėrimų reklamą internete, radijuje ir televizijoje, taip pat riboti jo pardavimo laiką, drausti nuolaidas alkoholiui.

Lenkija

Pietinėje Lietuvos kaimynėje, kur gėrimai parduodami gana laisvai, pastaruoju metu taip pat buvo įvesti kai kurie minimalūs ribojimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos šalies mastu Lenkijoje nėra nustatyta laiko, kai mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais būtų draudžiama. Yra nemažai vietų, kur gėrimų galima nusipirkti ir naktį degalinėje.

Tiesa, neseniai šalyje priimtas įstatymas, leidžiantis savivaldos institucijoms įvesti prekybos ribojimus. Neapsikentusi triukšmingų naktinių pasilinksminusių tokia galimybe yra pasinaudojusi Krokuva. Jos senamiestyje mažmeninė prekyba gėrimais draudžiama nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Šioje šalyje alkoholis parduodamas asmenims, kurie yra sulaukę 18 metų.

Rusija

Pagal Rusijoje galiojančius įstatymus, kiekviena šalies sritis ar miestas gali savarankiškai įvesti kai kuriuos alkoholio prekybos apribojimus.

REKLAMA

Pavyzdžiui, Kaliningrado srityje gėrimais parduotuvėse prekiaujama nuo 10 iki 22 val. Tuo metu Maskvoje – nuo 8 val. iki 23 val., o Sankt Peterburge – nuo 11 iki 22 val. Beje, yra ir tokių miestų, kur alkoholis kasdien parduodamas tik nuo 14 val. (pvz., Jakutijoje).

Kaip ir Lietuvoje, Rusijoje daugelyje vietų mažmeninė prekyba alkoholiu nevykdoma rugsėjo 1 d. Be to, kai kuriose vietose gėrimai neparduodami per moksleivių paskutinio skambučio ir išleistuvių švenčių dienas.

Dabar draudimas parduoti alkoholį daugelyje Rusijos vietų numatytas 18 metų nesulaukusiems asmenims. Tiesa, kai kur nustatytas ir 21 metų cenzas (pvz., Mordovijos respublikoje).

Rusijos sveikatos ministerijai pasiūlius, tikimasi, kad dar šiemet Dūma priims federalinį įstatymą, pagal kurį parduoti alkoholį visoje šalyje bus galima tik 21 metų sulaukusiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų