REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol dalis lietuvių dar tik ruošiasi Visų šventųjų ir Vėlinių dienoms, perka parduotuvėse žvakes, kiti jau planuoja Kalėdas. Žaliaskarių žaisliukus išvydę dalis pirkėjų nustemba,  kiti gi noriai perka ne tik dovanas, bet ir pačias eglutes. 

Kol dalis lietuvių dar tik ruošiasi Visų šventųjų ir Vėlinių dienoms, perka parduotuvėse žvakes, kiti jau planuoja Kalėdas. Žaliaskarių žaisliukus išvydę dalis pirkėjų nustemba,  kiti gi noriai perka ne tik dovanas, bet ir pačias eglutes. 

REKLAMA

„Sako, kad roges reikia ruošti vasarą, tai gal mes dar truputį vėluojam. Ruduo – jau pats laikas“, – mano pirkėja.

Spalį vilnietė Ramunė kartu su savo anūke į parduotuvės vežimėlį jau įsikrovė Kalėdų eglutę ir dar įsidėjo žaisliukų. Moteris metų pabaigos šventes planuoja iš anksto.

„Svarbiausia – gera nuotaika ir nepalikti visko paskutinei minutei, tada būsim laimingi, o jei mokėsim bėgti lėtai, tai gyvenimas bus gražus.“

Nors iki Kalėdų liko dar beveik 3 mėnesiai, tokių vilniečių kaip Ramunė, galvojančių ne tik apie sparčiai artėjančią Visų Šventųjų dieną, bet ir apie Kalėdas, yra daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiek tiek yra planų, nes vis tiek planuojam iš anksto. Dažniausiai vaikai iš anksto rašo laiškus Kalėdų seniui, kad tėveliai žinotų, ką ten Kalėdų seniui pasakyti geriau, ką nupirkti tikslingiau.“

REKLAMA

„Visi skirtingi žmonės. Kiti pradeda ir prieš 3 mėnesius ruoštis.“

„Minčių buvo kilę, svarsčiau, bet dar taip nerimtai kol kas.“

„Žinote, labai gerai, tu tada turi didesnį pasirinkimą, gali pavaikščioti vienur, kitur. Tada gali labai rimtai apgalvoti, ką pirkti, o ko nepirkti.“

O prekybininkai tikrai nesnaudžia. Dalis parduotuvių jau kalėdinėmis prekėmis pildo ne tik lentynas salėse, bet ir sandėliuose.

„Toks yra mūsų tikslas, kad klientai galėtų pasiruošti atsakingai, kad apgalvotų, turėtų laiko racionalaus sprendimo priėmimui. Jie gali ateiti spalio mėnesį, apsižvalgyti, nusipirkti mažą smulkmenėlę. Lapkričio mėnesį nusipirkti dar kažką ir gruodžio mėnesį užbaigti su lemputėmis bei eglute“, – sako „Ikea“ rinkodaros vadovė Kristina Mažeikytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Maža prekybinė paslaptis dar ir užtikrinti reikiamus kiekius ne populiariausių dovanų. Populiariausių prekių, labai dažnai pritrūksta. Tai džiaugiamės, kad esame pilnai pasiruošę, ir galvojam, kad Kalėdos šiais metais turėtų ateiti anksčiau, nes europėjam ir šioje srityje. Europoje kalėdinės prekės jau spalio mėnesį atsiranda. Pas mus spalio pabaigoje ir lapkričio pabaigoje“, – teigia „Topo centro“ generalinis direktorius Remigijus Štaras.

Finansų ekspertų ir ekonomistų ankstėjantis kalėdinis apsipirkimo sezonas visiškai nestebina.

„Mes kažkada turėdavom tik gruodžio mėnesį tokį bumą, stebėjome praėjusiais metais jau ir lapkričio mėnesį padidėjimą, o matydami, kad lėšų yra, žmonės noriai perka, greičiausiai, prekybininkai dar ankstina, jau matome ir spalio mėnesį“, – kalbėjo „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cviklienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stengiamasi tiesiog išilginti periodą ,per kurį prekiaujama kalėdinėmis prekėmis. Ir tokiu būdu stengiamasi, kaip įmanoma daugiau uždirbti pinigėlių“, – sako ekonomistas Marius Dubnikovas.

Apsipirkimas iš anksto, anot ekspertų, įprotis, leidžiantis išvengti finansinių sunkumų.

„Šeimos biudžetui, asmens biudžetui – tai yra gerai, nes išskaido išlaidas per kelis mėnesius ir tada tos Kalėdos netampa  labai brangios“, – teigia J. Cviklienė.

Pasak ekonomistų, kuo šventės arčiau, tuo daugėja neracionalių pirkimų, o patį šventinį mėnesį gyventojų išlaidos išauga ir 1,5 karto. Esą vidutinė šeimos šventiniam stalui ir dovanoms skiriama pinigų suma svyruoja nuo 400 iki 500 eurų.

REKLAMA

„Jeigu tų pagundų yra labai daug ir jos šviečia, kviečia, tai didžiausia problema iš asmens perspektyvos žiūrint, nepripirkti per daug, neišleisti per daug“, – mano J. Cviklienė.

„Vartotojams reikia būti pakankamai atsargiems tam, kad neviršyti savo biudžetų, kurie yra numatyti šventėms, nes akivaizdu, kad visos šitos paslaugosn vilioja, vilios ir spaus psichologiškai pirkti dar ir dar“, – pasakoja M. Dubnikovas.

Finansų ekspertai taip pat pataria gyventojams, artėjant šventėms, nepulti visko pirkti vienoje parduotuvėje, pamačius pirmąsias nuolaidas. Esą galima sutaupyti ne tik taupant, bet lyginant kainas skirtingose parduotuvėse, neperkant impulsyviai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų