REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Vyriausybė vienbalsiai pritarė kitų metų valstybės, „Sodros“ ir kitiems biudžetams. Nuo jų priklausys, kiek didės įvairios išmokos ir kiek joms finansuoti turėsime sumokėti mokesčių.

Trečiadienį Vyriausybė vienbalsiai pritarė kitų metų valstybės, „Sodros“ ir kitiems biudžetams. Nuo jų priklausys, kiek didės įvairios išmokos ir kiek joms finansuoti turėsime sumokėti mokesčių.

REKLAMA

Finansų ministerija skaičiuoja, kad 2020 m. į valstybės, savivaldybių, „Sodros“ ir privalomojo sveikatos draudimo biudžetus bus surinkta daugiau kaip 22 mlrd. eurų. Planuojamos bendros jų išlaidos – 22,5 mlrd. eurų.

Palyginti su šių metų pajamomis ir išlaidomis, kitąmet į svarbiausius šalies biudžetus tikimasi surinkti ir išleisti maždaug 1,5 mlrd. eurų daugiau. Pajamų ir išlaidų augimas sudarys apie 9–12 proc.

Ir toliau daugiausia viešųjų finansų bus išleidžiama socialinei apsaugai (6,1 mlrd. eurų), ekonomikai (2,4 mlrd. eurų), sveikatos apsaugai (2,3 mlrd. eurų), švietimui (1,5 mlrd. eurų), bendroms valstybės paslaugoms (1,4 mlrd. eurų), gynybai (1,1 mlrd. eurų).

REKLAMA
REKLAMA

Palyginti su šiųmetiniu biudžetu kitais metais labiausiai turėtų augti išlaidos socialinei apsaugai (761 mln. eurų daugiau), sveikatos apsaugai (147 mln. eurų daugiau), ekonomikai (134 mln. eurų daugiau) ir švietimui (92 mln. eurų daugiau).

REKLAMA

Papildomos išlaidos bus skirtos vaiko pinigams didinti nuo 50 iki 60 eurų (neįgaliesiems ir nepasiturinčių šeimų vaikams – iki 100 eurų), pensijos turėtų didėti apie 8,11 proc. Vidutinė pensija dėl to didėtų 29 eurais.

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė kitąmet iki 60 eurų padidinti vaiko pinigus, tačiau vasarą pasirašius koalicijos sutartį buvo iškeltas tikslas siekti juos padidinti daugiau. Už spartesnį vaiko pinigų didinimą pasisakė ir Seimo narys Tomas Tomilinas.

Kitais metais minimali mėnesinė alga didės iki 607 eurų (dabar – 555 eurai), o neapmokestinamas pajamų dydis – iki 350 eurų (dabar – 300 eurų). Dėl to uždirbantys minimalią algą nuo kitų metų į rankas turėtų didėti apie 41 eurą.

REKLAMA
REKLAMA

Į valstybės biudžetą daugiausia pajamų planuojama surinkti iš pridėtinės vertės mokesčio (4,1 mlrd. eurų), gyventojų pajamų mokesčio (1,9 mlrd. eurų) ir akcizų (1,6 mlrd. eurų).

Kad būtų iš ko didinti išmokas, Vyriausybė taip pat siūlo įvesti naujus ir išplėsti esamus mokesčius. Pvz., planuojama didinti akcizus degalams ir kaitinamo tabako gaminiams, alkoholiui, plėsti nekilnojamojo turto mokesčio bazę ir kt.

Biudžetų ir mokesčių įstatymo projektai dabar bus perduoti svarstyti Seimui. 

Nauji ir didesni mokesčiai

Kartu su valstybės biudžetu Vyriausybė trečiadienį pritarė ir daugeliui naujų mokestinių įstatymų.

Pirmiausia buvo pritarta Transporto priemonių taršos mokesčiui. Priklausomai nuo išmetamo CO2 kiekio, nuo kitų metų naujai registruojant M1 ir N1 klasės automobilius arba keičiantis jų valdytojams, bus privalu sumokėti 1280 eurų siekiantį mokestį. Jo nereikės mokėti už dyzelinius automobilius, kurie išmeta mažiau nei 115 g/km CO2, taip pat už mažiau nei 130 g/km CO2 išmetančius benzininius ir dujomis varomus automobilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministrų kabinetas taip pat pritarė akcizų įstatymo pakeitimams. Jiems įsigaliojus, kitąmet didės akcizai degalams, alkoholiui ir kaitinamo tabako produktams.

Toliau Vyriausybė pritarė Nekilnojamojo turto mokesčio ir Žemės mokesčio įstatymo pataisoms. Jeigu joms pritars ir Seimas, kitais metais bus apmokestinamas gyventojų turtas, kurio vertė viršys 100 tūkst. eurų (dabar ši riba yra 220 tūkst. eurų).

Įgyvendinus patvirtintas Gyventojų pajamų mokesčio pataisas, 2020 m. neapmokestinamas pajamų dydis būtų didinamas nuo dabartinių 300 eurų iki 350 eurų. Dėl šio pakeitimo dalis darbuotojų į rankas gaus didesnę sumą pinigų, nors priskaičiuotas jų darbo užmokestis ir nesikeis.

REKLAMA

Vyriausybė taip pat nusprendė pakeisti Komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų taisykles. Šioms pradėjus veikti į užsienį komandiruojamiems darbuotojams gyventojų pajamų mokesčiu ir socialinio draudimo įmokomis neapmokestinamus dienpinigius bus galima mokėti tik tada, kai darbuotojo darbo užmokestis viršys vidutinį darbo užmokestį, padaugintą iš 1,65 (dabar ši riba yra 1,3).

Pristatydamas kitų metų biudžetus finansų ministras Vilius Šapoka užsiminė, kad bus būtina diskutuoti ir dėl kitų naujų mokesčių. Tai yra, dėl numatomo finansų įstaigų turto apmokestinimo ir mokesčio stambiai prekybai.

Pinigai vaikams ir valdininkams

Greta mokestinių įstatymų ministrų kabinetas trečiadienį pritarė ir daugeliui pakeitimų, susijusių su išmokomis ir valdininkų darbo užmokesčiu.

REKLAMA

Universali išmoka vaikui (vaiko pinigai) turėtų didėti nuo 50 eurų iki 60 eurų. Papildomai skiriama išmoka vaikui, mokama vaikams, auginamiems ir (ar) globojamiems gausiose ir nepasiturinčiose šeimose, augtų nuo 20 eurų iki 40 eurų. Vienkartinė išmoka nėščiai moteriai būtų didinama nuo 76 eurų iki 250 eurų.

Be to, jau nuo kitų metų pradžios nemokamai turėtų būti maitinami visi darželinukai, o nuo 2020 m. rugsėjo – ir pirmokai.

Vyriausybė, be kita ko, pritarė Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų ir komisijų narių, taip pat Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo ir Teisėjų atlyginimų įstatymų pataisoms. Joms įsigaliojus kitais metais turėtų didėti daugelio viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai (prognozuojama, kad jie kils sparčiau nei privataus sektoriaus atlyginimai). Taip pat turėtų didėti pareigūnų atlyginimai.

Dėl patvirtintų Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymo pataisų būtų didinamos šalpos išmokos daugiau nei 60 tūkst. asmenų: našlaičiams, neįgaliems vaikams, nuo vaikystės neįgaliems suaugusiems asmenims, kiti neįgaliesiems ir senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kurie neįgijo stažo valstybinei socialinio draudimo pensijai gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų