REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) elektros skirstymo paslaugų kainų viršutinės ribos 2020 metams didėja, tai turėtų padidinti ir galutinį tarifą vartotojams.   

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) elektros skirstymo paslaugų kainų viršutinės ribos 2020 metams didėja, tai turėtų padidinti ir galutinį tarifą vartotojams.   

REKLAMA

Pasak bendrovės, kainos augimą, be kita ko, lemia žemės servitutų vienkartinių kompensacijų mokėjimo ir administravimo išlaidos.

„Kainos ribos taip pat didėja dėl didėjančios reguliacinės turto bazės, kurios išaugimą pastaraisiais metais reikšminga dalimi lėmė didėjančios naujų vartotojų prijungimo investicijos bei reguliuotojo taikomas investicijų į tinklo atnaujinimą finansavimo modelis“, – rašoma ESO pranešime.  

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį nustatė, kad vidutinės įtampos tinkluose kainos riba auga 24,8 proc. iki 1,076 cento už kilovatvalandę (šiemet – 0,862 cento), o žemos įtampos – 11,8 proc. iki 2,092 cento (šiemet – 1,871 cento), per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė ESO.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą dėl elektros persiuntimo paslaugų kainų 2020 metams priims bendrovės valdyba. 

VERT panešė, kad viršutinės ribos didėja dėl išaugusios elektros kainos rinkoje, be to, bendrovė šiemet baigė grąžinti vartotojams per 2014-2015 metus gautą papildomą investicijų grąžą.

REKLAMA

Po patikrinimo – 1,6 mln. eurų sumažintas pajamų lygis 

VERT ketvirtadienį nustatė operatorei 2020-iems metams 107,8 mln. eurų leistiną pajamų lygį vidutinės įtampos ir 142,1 mln. eurų – žemos įtampos tinklais (pernai atitinkamai 86,1 mln. eurų ir 125 mln. eurų).

„Bendrovės pajamų lygis buvo sumažintas 1,6 mln. eurų suma, kuri nustatyta atlikus neplaninį patikrinimą dėl elektros energijos persiuntimo patikimumo ir paslaugų kokybės reikalavimų“, – nurodoma VERT pranešime. 

Kaip jau skelbta, ESO teikė reguliuotojai galbūt klaidingus duomenis apie tinklo patikimumą, dalį elektros tiekimo nutrūkimų priskirdama nuo jos nepriklausančioms priežastims. Tuomet VERT skelbė, kad tai gali turėti įtakos vertinant bendrovės pajamų lygį ateityje. 

REKLAMA
REKLAMA

ESO pranešė nesutinkanti su išvadomis, kurias esą lėmė skirtingas teisės aktų taikymas.

ESO tąkart preliminariai įvertino, kad pajamų korekcijos suma neturėtų viršyti 2 mln. eurų. Operatorė taip pat pranešė, kad taryba neskyrė sankcijos, bet gali sprendimą dėl to priimti vėliau.

Galutinis tarifas augs 

VERT ketvirtadienį tvirtins ir bendrovės „Ignitis“ (buvęs „Lietuvos energijos tiekimas“) visuomeninio tiekimo paslaugos kainos viršutinę ribą – ji didėtų 31,7 proc. iki 0,370 cento už kWh be PVM (šiemet – 0,281 cento).

VERT jau patvirtino 16,74 proc. didesnę prognozuojamą elektros rinkos kainą ir 23,68 proc. didesnę „Litgrid“ perdavimo paslaugos viršutinę kainos ribą 2020 metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektros kainą galutiniam vartotojui sudaro elektros įsigijimo, perdavimo, skirstymo, visuomeninio tiekimo, sisteminių paslaugų bei viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos.

Taryba iki lapkričio 30 dienos nustatys visas dedamąsias ir patvirtins elektros tarifus.

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas šiemet yra 13 centų už kWh (su PVM) – 15 proc. didesnis nei pernai, kai elektra kainavo 11,3 cento už kWh. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų