REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektra buitiniams vartotojams nuo kitų metų sausio gali brangti iki 15 proc., tačiau maždaug tiek pat, tikėtina, atpigs gamtinės dujos, prognozuoja energetikos ministras. 

Elektra buitiniams vartotojams nuo kitų metų sausio gali brangti iki 15 proc., tačiau maždaug tiek pat, tikėtina, atpigs gamtinės dujos, prognozuoja energetikos ministras. 

REKLAMA

Žygimanto Vaičiūno teigimu, dėl augančių rinkos kainų elektra turėtų brangti panašiai, kaip ir šių metų pradžioje. 

„Tikiuosi ir manau, kad mes neturėtume perlipti praeitų metų kainų didėjimo lygio – 15 proc. (...) Priežastis, aišku, yra nuolatinis kainos kilimas rinkoje (...), taip pat ir kitos dedamosios – perdavimo, skirstymo dalis“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas.  

„Manau, procentine prasme labai nesuklysiu pasakydamas, kad kiek procentine prasme didės elektros kaina, tiek turėtų mažėti dujų kaina. Tikimės tokio dalyko“, – aiškino ministras. 

Jo teigimu, dujų kainos buitiniams vartotojams nuo Naujųjų metų turėtų sumažėti, pasaulio rinkoje atpigus suskystintoms gamtinėms dujoms (SGD) ir ketinant sumažinti Klaipėdos SGD terminalo išlaikymo kaštus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Viena vertus, tie skaičiai, kuriuos turime, – ir dėl perdavimo tarifo, ir dėl kainos rinkoje, – tą matome iš veikiančio terminalo rekordinių skaičių (...) Siekiame, kad prie to taip pat prisidėtų terminalo kaštų optimizavimas“, – sakė Ž. Vaičiūnas. 

REKLAMA

Tačiau jis pabrėžė, kad galutinius sprendimus dėl elektros ir dujų kainų vartotojams iki lapkričio pabaigos priims Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). 

„Tikslas tiek reguliatoriaus, ir Vyriausybės, kad būtų kuo mažiau kainų šuolių, ir dėl to praeitais metais taip pat buvo ieškoma variantų, rezervų, tai tie rezervai tam tikri buvo atrasti ir rinkos efektas, kuris buvo pernai pakankamai didelis, jis buvo amortizuotas. Tai šiandien mes turime taip pat tą situaciją, kuri leidžia, sakykime, turėti nuoseklų, bet ne radikalų kainos augimą“, – sakė energetikos ministras. 

REKLAMA
REKLAMA

Jau aišku, kad bendrovės „Amber Grid“ vidutinė dujų perdavimo kaina 2020 metais mažės daugiau nei 16 proc. Be to, VERT jau yra patvirtinusi didesnes viršutines elektros perdavimo, skirstymo, visuomeninio tiekimo paslaugų kainas, nustatė didesnę prognozuojamą elektros rinkos kainą. 

Nuo šių metų elektra buitiniams vartotojams brango apie 15 proc. – nuo 11,3 iki 13 centų už kWh (standartinis vienos laiko zonos tarifas), o dujos – 7 centais už kubą, arba 12-18 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų