REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Pinigai (nuotr. Fotodiena.lt)

Atsižvelgdama į Seimo siūlymus keisti kai kuriuos mokesčius ir didinti kai kurias išlaidas, pirmadienį Vyriausybė priėmė patobulintą kitų metų valstybės biudžeto projektą.

4

Atsižvelgdama į Seimo siūlymus keisti kai kuriuos mokesčius ir didinti kai kurias išlaidas, pirmadienį Vyriausybė priėmė patobulintą kitų metų valstybės biudžeto projektą.

REKLAMA

Pristatydamas jį, finansų ministras Vilius Šapoka tikino, kad bendras jo rezultatas išliks toks pats. Viešųjų finansų (ne tik valstybės, bet ir kitų biudžetų) perteklius kitąmet sudarys 0,2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. 

Ministras pabrėžė, kad palyginti su ankstesniu valstybės biudžetu, naujame jo projekte daugiau išlaidų numatoma mokytojų, dėstytojų, medikų, ugniagesių ir kitų viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams, kai kurioms vaiko išmokoms, pensijoms.

Tiesa, vaiko pinigai nuo 50 eurų iki 60 eurų didėtų ne nuo kitų metų pradžios, o nuo liepos 1 d.

Papildomų pajamų žadama surinkti iš valstybės įmonių dividendų ir kai kurių mokesčių. Pavyzdžiui, iš gyventojų pajamų mokesčio papildomai žadama surinkti beveik 30 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Patobulintame įstatymo projekte 2020 m. valstybės biudžeto pajamos, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudarytų 11,55 mlrd. eurų. Pagal naują projektą iš viso pajamos didėtų 13,9 mln. eurų.

REKLAMA

Atsižvelgiant į Seime pasiūlymus ir sprendimus, kuriais numatoma žemės ūkyje naudojamiems gazoliams akcizų tarifą didinti 7,1 proc. (vietoje buvusių 44,6 proc.), nenaikinti akcizų lengvatos šildymui skirtiems gazoliams, taip pat keisti NT mokesčio įstatymą, kuriuo siūloma vertę, nuo kurios skaičiuojamas mokestis, padidinti iki 150 tūkst. eurų (vietoj numatytų 100 tūkst. eurų), akcizų pajamos mažinamos 20,3 mln. eurų, NT mokesčio pajamos mažinamos 5,6 mln. eurų.

Vyriausybė pasiūlė Seimui įvertinti Finansų rinkos dalyvių mokesčio ir Stambios prekybos mokesčio įstatymų projektų įsigaliojimo datas. Atsižvelgiant į galimą vėlesnį įstatymų projektų įsigaliojimą, Vyriausybė, vertindama atsargiai, biudžeto pajamas iš šių mokesčių sumažino 45,9 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl Seime įregistruotų įstatymų projektų, kuriems Vyriausybė siūlo pritarti (Motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įstatymo projektas, taip pat Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymo projektas), valstybės biudžeto pajamos iš transporto priemonių mokesčių mažinamos 9 mln. eurų, pajamos iš loterijų ir lošimų mokesčių didinamos 4,5 mln. eurų.

Be to, dėl pasikeitusios Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies, tenkančios valstybės biudžetui, pajamos iš GPM didinamos 28,7 mln. eurų. Valstybės įmonių dividendai ir pelno įmokos didinamos 52,2 mln. eurų, žemės pardavimo pajamos didinamos 9,3 mln. eurų.

Iš viso valstybės biudžeto pajamos, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, didėja 13,9 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patobulintame įstatymo projekte 2020 metų valstybės biudžeto asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 12 705,4 mln. eurų. Asignavimai viršija pajamas 1 146,2 mln. eurų.

Patobulintame įstatymo projekte asignavimus siūloma padidinti 89,8 mln. eurų. Didžiausią papildomų lėšų dalį – 54,3 mln. eurų – numatoma skirti darbo užmokesčiui didinti, iš kurios daugiausia tenka mokytojų darbo užmokesčio augimui (15,6 mln. eurų), švietimo pagalbos specialistams (10,3 mln. eurų), kultūros ir meno darbuotojams (6,3 mln. eurų), dėstytojų ir mokslininkų darbo užmokesčio augimui (4,6 mln. eurų), Policijos departamento darbuotojams (3,5 mln. eurų), Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbuotojams (1,5 mln. eurų), Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojams (1,3 mln. eurų).

Taip pat trečiadienį Vyriausybė pritarė patobulintiems Valstybinio socialinio draudimo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondų biudžetų patobulintiems projektams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų