REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijoje plintant paukščių gripui, valstybės institucijos ruošiasi patikrinti Lietuvos paukštynuose įrengtas apsaugos priemones. 

Lenkijoje plintant paukščių gripui, valstybės institucijos ruošiasi patikrinti Lietuvos paukštynuose įrengtas apsaugos priemones. 

REKLAMA

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Vidmanto Paulausko, didžiuosius paukštynus ketinama patikrinti iki kovo.

„Sudaryta ekspertų darbo grupė, kuri iki aktyviosios paukščių migracijos kovo viduryje patikrins visus didžiuosius paukštynus dėl biosaugos priemonių laikymosi“, – žurnalistams po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio trečiadienį sakė jis.

V. Paulauskas teigė, kad paukščių gripas Lenkijoje šiuo metu plinta daugiausia būtent dėl biosaugos reikalavimų nesilaikymo.

„Teko bendrauti su Lenkijos kolegomis, tai situacija tokia, kad jie patys tiksliai negali pasakyti, kokiu būdu tas virusas patenka. Akivaizdu, kad tai yra biosaugos pažeidimai“, – teigė V. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, didžiausia tikimybė Lietuvoje atsirasti paukščių gripo atvejams yra paukščių migracijos metu.

„Lietuva yra pagrindinė migruojančių vandens paukščių sankirtos vieta ir būtent čia jie leidžiasi pailsėti dėl gerų poilsio sąlygų“, – tvirtino vienas tarnybos vadovų.

REKLAMA

V. Paulauskas taip pat pridūrė, kad šiuo metu bendraujama su ornitologais, identifikuotos vietos, kuriose migruojantys paukščiai leidžiasi ilsėtis, sutarta keistis informacija apie migracijos pradžią.

„Planuojama atitinkamuose rajonuose, kur yra tos poilsio vietos, nurodyti paukščių laikytojams, kad jie užtikrintų, jog jų paukščiai neturėtų kontaktų su laukiniais vandens paukščiais“, – sakė V. Paulauskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat ragina žmones pranešti apie šalia vandens telkinių aptiks kritusius paukščius.

Lenkijoje pastarosiomis savaitėmis plintančio labai patogeniško paukščių gripo H5N8 žydiniai paukštynuose jau užfiksuoti Slovakijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Ukrainoje. Lenkijoje ir Vokietijoje rasta šia liga užsikrėtusių laukinių paukščių.

Paukščių gripas - labai užkrečiama ūminė virusinė laukinių ir naminių paukščių liga, tačiau virusas H5N8 žmonėms pavojaus nekelia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų