REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiemai persiritus į antrąją pusę pasigirdo gera žinia vartotojams – prekybos centruose pinga kopūstai, kitos lietuviškos daržovės. Tačiau šalies ūkininkų tokia naujiena nedžiugina – jie kainų nuosmukio nelaukė, be to, šią žiemą daržovių pardavė mažiau nei ankstesniais metais, tad baiminasi, kad jų nesuspės išparduoti iki naujo ankstyvo derliaus.

Žiemai persiritus į antrąją pusę pasigirdo gera žinia vartotojams – prekybos centruose pinga kopūstai, kitos lietuviškos daržovės. Tačiau šalies ūkininkų tokia naujiena nedžiugina – jie kainų nuosmukio nelaukė, be to, šią žiemą daržovių pardavė mažiau nei ankstesniais metais, tad baiminasi, kad jų nesuspės išparduoti iki naujo ankstyvo derliaus.

REKLAMA

Per šią žiemą daržininkai kopūstų pardavė kur kas mažiau. Dar turi visokių gėrybių – bulvių, morkų, burokėlių, svogūnų, kopūstų, kurių iki naujo derliaus, augintojo nuomone, tikrai užteks. Šiemet svogūnai patys brangiausi – vasario pradžioje kilogramas svogūnų pas jį kainavo apie 40 centų. Palyginimui, kilogramas bulvių, kurių suvalkiečiai suvalgo bene daugiausia, kainavo 25-30 centų. P.Žolynas sakė, kad jo ūkyje nemato bulvių trūkumo tendencijos.

Ūkininkas svarsto, kad atsirado ir dar viena tendencija – kiti mitybos įpročiai.

„Matyt tas valgytojų poreikis sumažėjo. Dabar gal kai kurie jau pereina iš karto prie salotų, kurių prekybos centrai siūlo visokiausių. Sotūs lietuviški patiekalai, matyt, pabodę, tai gal griebiasi egzotikos“, – svarstė daržininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad ši žiema galimai paveikė valgytojų įpročius, svarstė ir Rudžių kaimo (Kėdainių r.) ūkininkas Vidmantas Girdzijauskas. Anot jo, šią žiemą žmonės bulvių, kopūstų nupirko kiek mažiau nei ankstesnėmis žiemomis. Todėl jo ūkio sandėliuose rudens gėrybių netrūksta – morkų, burokėlių, kurie nėra pagrindinė ūkio auginama kultūra, derliaus dar likę apie trečdalis, bulvių – taip pat netrūksta, o kopūstų pavyko parduoti tik apie 20 proc. viso jų derliaus.

REKLAMA

Kaina – nusistovėjo

Ūkininkas P.Žolyno teigia nemanąs, kad ūkininkų auginamos daržovės pinga, tik stebi, kad šiais metais lietuviškų daržovių išvežimas į užsienį sustojęs, daržovių eksportas beveik nejuda.

„Laikas nedėkingas, išvežimas sustojęs, tad produkcija užsilaiko pas mus, Lietuvoje. Dėl to visus metus ir kaina pasyvesnė – nuo praėjusio rudens iki dabar ji išlieka tokia pati“, – teigė Suvalkijos daržininkas.

Jis sakė dar nematąs kokių nors daržovių stygiaus ir dėl to didėjančių kainų tendencijos.

„Didelė tikimybė, kad užauginame nemažą kiekį daržovių, išvežimo nėra ir kaina nekinta“, – sakė Povilas.

REKLAMA
REKLAMA

Šią žiemą raugintos daržovės nei pigo, nei brango. Kauno rajone, Pagynėje įsikūręs Abukauskų ūkis „Raugiam viską“, skaičiuoja 15 gyvavimo metų auginant įvairias daržoves, ir 6 – jas raugiant bei parduodant.

Pasak ūkio šeimininkės Dalios Abukauskienės, niekas pas juos nesikeičia – ta pati produkcijos kaina nuo rudens nei pinga, nei brangsta. Jų pačių perdirbtos daržovės dar neturi konkurentų, todėl pačių nustatyta kaina laikosi stabili.

Rauginti agurkai – perkamiausi

D. Abukauskienė įvardijo, kad patys perkamiausi yra jų ūkyje užauginti ir rauginti agurkai, jų poreikis didžiausias. Ji aiškino, kad neruošia tradicinių raugintų kopūstų, kuriais prekiauja prekybos centrai – jų ūkis turi savas receptūras ir kulinarijos paveldo sertifikatą. Laikosi griežtų reikalavimų – užauginę bei nuėmę daržoves turi greitai sutvarkyti: įraugti statinėse ir šaltai laikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes darome taip, kaip darydavo senoliai: ten, kur stovi statinės, oro temperatūrą reguliuoja elektriniai automatiniai šaldytuvai“, – pasakojo D. Abukauskienė.

Vartotojui Abukauskų ūkis siūlo platų asortimentą – iš viso apie 30 rūšių raugintų daržovių, vaisių bei mišrainių – vasario mėn. ūkyje dar yra visko. Jie patys pardavinėja, todėl stebi, kad lietuviai mėgsta raugintas gėrybes ir kai kurie vėl sugrįžta. „Rauginti česnakai jau įprastas dalykas, vaisiai – gal ne toks. Turime raugintų topinambų. Žaliomis daržovėmis mes neprekiaujame ir į prekybos centrus savo produkcijos netiekiame“, – minėjo D. Abukauskienė.

Kol kas ūkis „Raugiam viską“ daug konkurentų neturi, bet jau atsiranda pamėgdžiojančių. Tačiau patys Abukauskai dėl to ramūs, nes, anot jų, užauginti, pagaminti ir parduoti yra daug jėgų reikalaujantis verslas. Kai viską suskaičiuoja, mažinti produkcijos kainą minčių nekyla.

REKLAMA

Kuo žmogaus organizmui naudingos raugintos daržovės, galite pamatyti šiame vaizdo siužete:

Prognozės pavasariop

Šią žiemą, ypač sausio mėnesį ir vasario pradžioje, bulvių ir kitų daržovių kainos mažėjo. Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro tyrimų duomenimis, priešpaskutinę sausio savaitę, palyginus su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, Lietuvos didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse Lietuvoje išaugintų bulvių ir daugelio daržovių vidutinės kainos buvo mažesnės.

Pavyzdžiui, nesupakuotų morkų kaina buvo 0,29 Eur/kg ir 32,56 proc. mažesnė, burokėlių – 0,27 Eur/kg ir 22,86 proc. mažesnė, supakuotų morkų – 0,57 Eur/kg ir 18,57 proc. mažesnė, nesupakuotų bulvių – 0,29 Eur/kg ir 3,33 proc. mažesnė, o baltagūžių kopūstų – 0,31 Eur/kg ir 3,13 proc. mažesnė.

REKLAMA

Tačiau svogūnų vidutinė kaina sudarė 0,39 Eur/kg ir buvo 21,88 proc. didesnė.

Augintojų apklausos duomenimis, sausio antroje pusėje bulvių ir daržovių vidutinė kaina buvo mažesnė, pavyzdžiui, baltagūžių kopūstų – 44,44 proc., plautų morkų – 42,47 proc., svogūnų – 27,03 proc., bulvių – 13,64 proc., burokėlių – 5,56 proc.

Daržovių kainos gruodžio-sausio mėn. Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse išliko stabilios, nes rinkoje yra pakankama produkcijos pasiūla. Atsižvelgiant į šias sąlygas, artimiausiu metu bulvių ir daržovių kainos neturėtų kilti.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė „Valstiečių laikraščiui“ sakė, kad kainos pernai buvo ypač didelės, šiemet jos nukrito iki pastarųjų metų vidurkio.

„Ilgas ir palankus ruduo leido suvargusioms daržovėms atsigriebti ir derlius laistomuose pasėliuose užaugo neblogas. Jei pasiūla nepadidės, kainų pokyčių gali būti nebent vasario antroje pusėje“, – prognozuoja Z.Cironkienė.

Šaltinis: www.valstietis.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų