REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas gąsdina ne tik pasaulį, bet ir lietuvius. Įsibaiminę viruso tautiečiai iššlavė visas vaistinėse buvusias apsaugines kaukes. Kada jų vėl turės, vaistininkai atsakyti negali. Vaistinių atstovai praneša, kad kaukės baigėsi visur.

Koronavirusas gąsdina ne tik pasaulį, bet ir lietuvius. Įsibaiminę viruso tautiečiai iššlavė visas vaistinėse buvusias apsaugines kaukes. Kada jų vėl turės, vaistininkai atsakyti negali. Vaistinių atstovai praneša, kad kaukės baigėsi visur.

REKLAMA

Portalo tv3.lt žurnalistai apsilankė trijose atsitiktinėse Vilniaus vaistinėse, nė vienoje jų apsauginių kaukių nebebuvo.

„Benu“ vaistininkė sakė, kad apsauginių kaukių nebeturi jau porą savaičių. Kada jų turės, vaistininkė atsakyti negali.

Kaukių kaina nedidelė, vienas vienetas kainuoja apie 10 euro centų.

„Pasirodžius pranešimams apie koronavirusą, žmonės išsigando ir išpirko visas kaukes. Tačiau vargu ar kaukėmis įmanoma visiškai pasisaugoti nuo viruso“, – tikina vaistininkė.

Kitos vaistinės „Camelia“ vaistininkė tvirtino, kad jau gerą mėnesį neturi apsauginių kaukių. Kada jų turės, irgi negali tiksliai atsakyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesą sakant, labai daug jų ir neturėjome, tad pasklidus pranešimams apie virusą žmonės labai greitai jas išpirko. Turėjome keleto rūšių, kaukės kainavo nuo 0,50 iki 0,10 euro už vieną. Žinoma, yra ir brangesnių kaukių, kurių viena kainuoja ir 5 eurus, tačiau mūsų vaistinė tokiomis neprekiavo“, – teigia vaistininkė.

REKLAMA

„Eurovaistinės“ vaistininkė sako, kad visas apsaugines kaukes išpardavė prieš mėnesį. 

„Vis užsuka žmonės ir prašo apsauginių kaukių, tačiau šiuo metu netgi negaliu pasakyti, kada jų turėsime. Daugelis yra išsigandę, ypač kai koronavirusas pasiekė Europą“, – sako vaistininkė.

Anot jos, viena kaukė šioje vaistinėje kainavo apie 0,10 euro.

Tiesa, „Eurovaistinės“ elektroniniu paštu atsiųstame komentare teigiama, kad šį rytą vaistinės dar turėjo 10 tūkst. apsauginių kaukių. 

Vis dėlto šis skaičius esą galėjo sumažėti per šias kelias valandas ir tikrai yra žinoma, kad didesnis kiekis kaukių yra mažesniuose miesteliuose, o kai kuriose vaistinėse sostinėje yra likę dešimtimis vienetų.

REKLAMA
REKLAMA

„Paklausa yra kur kas didesnė, tačiau tiekėjai negali užtikrinti didesnio kiekio, nes Kinijos rinka uždaryta ir apie tai esame gave oficialų tiekėjų raštą dar sausio 30 dieną. Labai svarbu akcentuoti, kad šios kaukės nėra skirtos apsaugoti nuo virusų, tokio tipo kaukės yra žmonėms, kurie nori neplatinti peršalimo ar gripo.

Švedijoje, kur tokio tipo kaukių nėra jau mėnesį, yra oficialus sveikatos apsaugos ministerijos dokumentas, kuriuo vadovaudamiesi vaistininkai kiekvienam klientui akcentuoja, jog tokio tipo kaukės nuo koronaviruso neapsaugo“, – teigiama komentare.

Taip pat vaistinių tinklas šiuo metu pastebi dezinfekcinių skysčių pardavimo augimą.

Kur dar galima įsigyti apsauginių kaukių?

Sostinės Kalvarijų turguje medicininėmis prekėmis prekiaujančios moterys teigė, kad dar prieš porą savaičių kaukių turėjo, tačiau jas visas žmonės išpirko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekeivės tikina, kad kitą savaitę kaukėmis jau prekiaus ir žmonės galės jų įsigyti.

Kaina turguje tokia pati, kaip ir vaistinėse – 0,10 euro centų už vienetą.

Vaistinėse kaukių nebeliko, tačiau jų įsigyti galima internetinėje prekybos platformoje „eBay“.

Čia viena apsauginė kaukė kainuoja nuo 1,29 euro perkant 5 vienetus iki  0,35 euro centų  perkant 50 vienetų. Dar papildomai nuo 2,77 iki 5,55 eurų kainuoja prekės pristatymas. Šiandien užsisakius kaukę, jos tektų laukti apie mėnesį.

„Respiratoriai suteikia didesnę apsaugą“

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas sako, kad respiratoriai padėtų užtikrinti didesnę apsaugą, tačiau nepanašu, kad juos žmonės imtų nešioti gatvėse.

REKLAMA

„Respiratoriai suteikia didesnę apsaugą ir jie naudojami ten, kur yra ypatinga rizika – būtent sveikatos priežiūros įstaigose“, – BNS sakė S. Čaplinskas.

„Jį dėvėti nėra taip paprasta ir patogu kaip paprastą kaukę ir turbūt žmonės gatvėse niekada jo nenešios“, – pridūrė jis.

Pasak jo, šiuo metu masiškai pirkti medicininių kaukių, baiminantis dėl koronaviruso, nereikėtų, nes jos nuo to neapsaugo.

„Ažiotažas su tomis kaukėmis, kad jų prisipirkti ir pradėti vaikščioti įsivaizduojant, kad jos apsaugoja. Vienas dalykas – to nereikia. Antras dalykas – tai sukurs klaidingą iliuziją, kad galima apsisaugoti“, – tvirtino S. Čaplinskas.

REKLAMA

Vis dėlto, pasak specialisto, būtų gerai, kad medicinines kaukes netgi namuose nešiotų pastoviai kiekvienas žmogus, kuris pajuto peršalimo simptomus.

„Netgi namuose, bet nežinau, kada mes galim prieiti prie tokios kultūros“, – sakė jis.

Visame pasaulyje, naujausiais duomenimis, iš viso patvirtinta jau daugiau nei 80 tūkst. kiniško koronaviruso atvejų, taip pat registruota ir 2,7 tūkst. mirčių.

Šiuo metu baiminamasi dėl koronaviruso protrūkio Italijoje – Lombardijos regione, kuriame gausiai lankosi ir lietuviai, užfiksuota keletas mirčių ir daugiau nei pora šimtų šio viruso atvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų