REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje bus įsteigtas pirmasis mūsų šalyje meškų rezervatas, kuriame bus apgyvendintos meškos, paimtos iš savininkų, kurie šiuos gyvūnus augina neteisėtai ar netinkamai prižiūri. Rezervatui vieta pasirinkta neatsitiktinai – Žemaitijoje šalia Telšių.

Lietuvoje bus įsteigtas pirmasis mūsų šalyje meškų rezervatas, kuriame bus apgyvendintos meškos, paimtos iš savininkų, kurie šiuos gyvūnus augina neteisėtai ar netinkamai prižiūri. Rezervatui vieta pasirinkta neatsitiktinai – Žemaitijoje šalia Telšių.

REKLAMA

Meška vardu Ciele kartu su dar dviem meškutėm Ąžuolu ir Ryga gyvena šalia Joniškio esančioje kavinėje. Jos čia tam, kad pritrauktų lankytojų. Tačiau dabar žiema, meškos tingios ir bendrauti su retai užklystančiais svečiais nelabai nori.

Lietuvoje nelaisvėje šiuo metu laikoma 13-ka įvairaus amžiaus meškų. Iš jų mažiausiai 7-nių gyvūnų įsigijimo teisėtumas institucijoms kelia daug klausimų, o dažnai prastos jų laikymo sąlygos kenkia gyvūnų fizinei ir psichinei sveikatai.

Ir čia gyvenančių meškų sąlygos toli gražu nėra artimos natūralioms.

Gyvūnai maitinami kavinės maisto atliekomis, laikomi aptvaruose kuriuose nėra jokio aplinkos praturtinimo, kad gyvūnas galėtų išreikšti bent minimalią savo prigimčiai būdingą elgseną. Tai yra raustis ir ypatingai miegoti žiemos miegu ir panašiai“, – sako Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstovė Brigita Kymantaitė. 

REKLAMA
REKLAMA

Šalia Telšių esantis Žvėrinčius, kuriame gyvena lokys Timofėjus, arba trumpiau – Timas. Jam jau 30 metų, prilyginus su žmogaus amžiumi būtų  apie 100. Žemaitijoje meškos gerbiamos nuo senų laikų, tad ir čia jam pagarbos netrūksta.

REKLAMA

„O ateini pas ją su dovanomis, kap pas viršininką eitum, ateini priekiu ir išeini, negalima užpakalio atsukti, nes įspirs į užpakalį“, – pasakoja prižiūrėtojas Petras.

Žvėrį prižiūrintis Petras pasakoja, kad Timas į Lietuvą iš Maskvos atvyko dar tada, kai tarp šalių nebuvo vizų. Iki to jis dirbo cirke, tačiau užaugęs buvo išmestas iš cirko. Iš pradžių gyveno Vilniaus paukštyne, paskui perkeltas į Žemaitiją. Apetitu Timofėjus nesiskundžia – valgo už penkis vyrus. Kartais mėgsta ir pasmaguriauti.

„Medų mėgsta, mėgsta šviesų alų – bet neduodam. Ten buvo pripratinę Vilniuje. Tamsaus negerdavo. Na, depresija, narve gyveno, depresija, kaip visiems. O dabar nebandom ir jis neprašo“, – kalbėjo prižiūrėtojas.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas Timofėjus Žvėrinčiuje tik vienas lokys, tačiau įgyvendinus sutarimą šalia jo šiame plote būtų apgyvendinta dar keletas meškų.

„Ši teritorija yra labai tinkama laukiniams gyvūnams laikyti, vien dėl to, kad yra sukuriamos artimos jų natūralioms gyvenimo sąlygoms. Yra toli nuo miestų ši teritorija, gyvūnai laikomi erdviuose aptvaruose, erdviuose voljeruose“, – teigia VĮ Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio gamtotvarkos specialistė Edita Lydienė.

Žvėrinčiaus plotas beveik 70 hektarų, čia gyvena keli stumbrai, po medžius laipioja lūšys, yra ir kitų gyvūnų bei paukščių. Meškų globos centrui Žvėrinčiuje būtų skirta iki dviejų hektarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Meškos arba lokio išlaikymas, be žmogiškųjų išteklių kaštų, būtų apie 3000 eurų. Meškos, kuri neserga ir nereikalauja kokių tai papildomų veiksmų. Žinoma, reikia įvertinti, kad tos meškos, kurios bus paimtos, turės tam tikrų psichologinių arba fiziologinių problemų“, – sako Aplinkos ministerijos atstovė Laura Janulaitienė.

Pastaruosius penkerius metus šešios netinkamai laikomos meškos buvo perkeltos į kitose Europos šalyse esančius rezervatus, tačiau jie jau yra perpildyti ir Europa mums padėti nebegali. Tad sprendimų, kur galėtų deramai gyventi šie gyvūnai, reikia ieškoti patiems. Vien projekto parengimui reikia surinkti apie 11 tūkst. eurų. Šių pinigų ieškos nevyriausybinės organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų