REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irane tęsiasi protestai, kurių metu keikiama Ukrainos avialinijų lėktuvą numušusi ir kelias dienas dėl to neprisipažinusi režimo valdžia. Tuo pat metu iš Irako ir vėl pranešama apie karinės bazės ataką, kurios metu buvo sužeista karių.

Irane tęsiasi protestai, kurių metu keikiama Ukrainos avialinijų lėktuvą numušusi ir kelias dienas dėl to neprisipažinusi režimo valdžia. Tuo pat metu iš Irako ir vėl pranešama apie karinės bazės ataką, kurios metu buvo sužeista karių.

REKLAMA

Irane protestai jau vyksta ne vieną mėnesį, ir ten pareigūnai ja pražudė šimtus žmonių.

Ant grindinio – jauna sužeista moteris. Prie jos kojų – kraujo dėmės. O vos už kelių metrų praeiviai nuo žemės kelia kitą moterį, jai iš šono ant grindinio srūva kraujas.

Chaosas, skelbiama, filmuojamas Irane, kur nesibaigia pasipiktinusių žmonių protestai dėl per klaidą karių numušto Ukrainos avialinijų lėktuvo.

Rusiška raketų sistema Tor-M1" Irano režimo kariai laukdami smūgio iš Amerikos į lėktuvą per klaidą nusitaikė ir iššovė praėjusios savaitės viduryje. Pražudė 176 žmones, iš kurių 78 buvo iraniečiai. Tuomet dar kelias dienas režimas neigė kaltę, nors Vakarų šalių žvalgyba aiškiai pirštu rodė į kaltininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Masiniai protestai dėl numušto lėktuvo ir melo Irane tęsėsi visą savaitgalį. O terorizmą remiantis režimas nesibodėjo dorotis su protestuotojais.

Apie šaudymą į protestuotojus Irane pranešama ir šiandien, tik štai Teherano policija atvirkščiai – skelbia, kad nei kulkų, nei policijos smurto nebūta.

REKLAMA

Amerikos prezidentas, po praėjusią savaitę režimo įvykdyto Amerikiečių bazių Irake apšaudymo stengėsi neeskaluoti konflikto, bet štai šaudymas į protestuotojus, jį panašu supykdė.

Savaitgalį Trumpo tviteryje išreikštas palaikymas Irano protestuotojams net tapo rekordiniu. Persų kalba parašyti keli sakiniai, apie tai, kad: „…Atidžiai stebime jūsų protestus. Jūsų drąsa įkvepia.“ 

Tai tapo labiausiai pamėgtu įrašu persų kalba per visą socialinio tinklo istoriją. Įrašas buvo „palaikintas“ jau daugiau nei 350 tūkst. kartų. Tiesa, D. Trumpas ne tik išreiškė palaikymą iraniečiams, bet ir siuntė perspėjimą režimui:

REKLAMA
REKLAMA

„Nežudykite savo žmonių. Jau nužudėte ir įkalinote tūkstančius. Pasaulis jus stebi.“

Šiandien Teheranas suskubo atsakyti į Trumpo pasisakymus internete.

„Irano tautai gedint, matėme, kaip Trumpas persų kalba verkia krokodilo ašaromis už mūsų žmones, sakydamas, kad juos palaiko. Bet iraniečiai nepamirš, kad tas pats žmogus grasino susprogdinti 52 kultūrines vietas Irane po mylimiausio mūsų generolo nužudymo“, – sako Irano vyriausybės atstovas Ali Rabiei.

Tuo pat metu pranešama ir apie dar vieną raketų ataką prieš Irako karinę bazę, kurioje yra JAV karių. Esą šį kartą mažiausiai 7 raketos krito Balado oro bazėje už 80 km į šiaurę nuo Bagdado. Per ataką sužeisti 4 Irako kariai, tik neaišku iš kur atskriejo raketos. Niekas neprisiėmė atsakomybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, dar vakar kerštu Amerikai grasino Irano režimo sukurta ginkluota teroristinė organizacija Hazbolah. Ir vijo JAV karius iš Irako.

„Amerikiečiai privalo išeiti, jų kariai ir flotilės ir karininkai – jie visi turi išeiti iš regiono“, – pasakoja Hezbolah lyderis Hassan Nasrallah.

Įtampa regione smarkiai išaugo po to, kai mėnesio pradžioje Vašingtonas drono atakos metu nukovė aukšto rango Irano generolą. Teheranas į tai atsakė paleisdamas raketas į JAV bazes Irake ir per klaidą numušė Ukrainos avialinijų lėktuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų