REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rūta Klišytė VL žurnalistė

Astrologija nuo seno pretendavo į mokslo statusą, o astrologai ir nūnai tikina, kad kliaujasi tik žvaigždėmis. Tačiau astrologai – irgi žmonės. Tad ar jų mokslo tiesų, gautų tiesiai iš dangaus, negali iškraipyti žmogiškos silpnybės? Juolab kad šie prie žvaigždžių priartėję mirtingieji nuo seno tarnauja pasaulio galingiesiems, tad nepriklausomų astrologų beveik nebūna.

REKLAMA
REKLAMA

Dvaro astrologai ir kirpėjos

Bene kiekvienas valdovas turėdavo asmeninį astrologą, kiekvienas karalius kliaudavosi savo favoritu pranašautoju – dvaro astrologu. Ypač jų reikėdavo kraugeriams tironams ir diktatoriams, kurie neretai aklai pasitikėdavo savo aiškiaregiais ir visuomet paisydavo jų patarimų. O ką tironui belieka veikti – juk sąžinės, kurios neturi, balso išgirsti negali, o baimės akys, nuolat dirbant kruvinus darbelius, didelės, keršto, sąmokslų ir sukilimų laukimas yra dėsningas!

REKLAMA

Kai kurie istorijai žinomi dvaro pranašautojai iš savo valdovų galėdavo virves vyti ir faktiškai buvo uzurpavę valdžią šalyje. Prisiminkime kad ir Grigorijų Rasputiną, kuris siautėjo caro Nikolajaus II valdymo laikais: bemokslis ištvirkėlis laikė kietai aplink pirštą apsukęs dievobaimingąją imperatorienę Aleksandrą ir pagal savo dūdelę šokdino visą dvarą. Net sovietinio Kremliaus vadai, oficialiai skelbę ateizmą ir propagavę vienintelę teisingą religiją – tikėjimą šviesiu komunistiniu rytojumi, turėjo savus dvaro astrologus. Rodos, žymiausia iš jų buvo legendinė aiškiaregė ir ekstrasensė gruzinė Džuna, kurios tikrasis vardas Eugenija Davitašvili. Be šios skvarbių akių moters, specialiai atvežtos į Kremlių iš Tbilisio, tuometis jau nusenęs ir nukvakęs Sovietų Sąjungos vadovas Leonidas Brežnevas nedrįso nė piršto pajudinti. Aiškiaregė vėliau spaudai tvirtino ne tik gydžiusi L.Brežnevą ir visą sovietinį Kremliaus elitą, bet ir padėjusi pirmam demokratinės Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui vadovauti šaliai ir priimti teisingus sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau garsiausia sovietų bloko gyvavimo laikų pranaše laikoma bulgarė Vanga – akla kaimietė Vangelija Pandeva, dar švelniai vadinama Baba Vanga. Kalbama, kad ji, be kitų svarbių įvykių, buvo išpranašavusi Sovietų Sąjungos žlugimą, Černobylio katastrofą, povandeninio rusų laivo „Kurskas“ tragediją, numačiusi ir savo mirties datą. Tačiau pikti liežuviai plakė, kad kai kurias pranašystes jai „užsakydavo“ komunistinė Bulgarijos T.Živkovo vyriausybė, su kuria slapčia ji bendradarbiavo, kiti tikina, kad buvo užverbuota KGB...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaip ar taip genialiam pranašui, net aklam – o toks šis turi būti dar pagal antikos laikus menantį nerašytą kanoną – sunku išlikti nepriklausomam. Sunku išsaugoti savo mokslo skaistybę ir astrologui, kurį dažnai ne silpniau nei žvaigždžių šviesa ima vilioti pasaulio galingųjų palankumas, jų teikiamos privilegijos ir malonės. Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje taip pat buvo toks protu sunkiai suvokiamas laikotarpis, dėkuidie, gan trumpas, kai mūsų šaliai praktiškai vadovo kirpėja iš Gruzijos. Apsukrioji Lena Lolišvili S.Daukanto aikštėje tvarkėsi nelyg savo grožio salone, o per iškilmes sėdėdavo prezidento Rolando Pakso dešinėje. Tiesa, ponia L.Lolišvili nesiskelbė astrologe, tačiau ši guvi kirpėja, visų galų meistrė, ne tik gydė paliegusį „tautos žiedą“ gerąja energija įkrautais vandens bambaliais bei tualetiniu popieriumi, bet ir pranašaudavo kaip iš rašto, atimdama duonos kąsnį iš astrologų, kurie, kaip žinia, sunkiai pluša studijuodami ne kiekvienam įkandamus žvaigždžių mokslus.

REKLAMA

Bet kas tą ponią L.Lolišvili, po prezidento apkaltos prapuolusią kažkur amerikose, dabar prisimena? Ogi vertėtų prisiminti bent dėl vieno dalyko, kaip ir kitų aiškiaregių istorijas. Astrologai dėsningai išdygsta tinkamu laiku ir reikiamoje vietoje – tada, kai kraštą yra apėmusi suirutė, o jo žmones kamuoja depresija ar nežinia dėl ateities, kai tautos dvasia nusilpusi, o jos vedlių, tegu ir aukštai užsilupusių, protai yra susidrumstę, o jie patys kenčia nuo įvairių priklausomybių, pradedant priklausomybe nuo alkoholio ir baigiant priklausomybe nuo Kremliaus... O juk ir paprastam piliečiui aiškiaregiai bei astrologai mieli, nes padeda nusimesti bent dalį atsakomybės už savo gyvenimą, jo nutikimus ir likimą. Sutikite – juk smarkiai palengvėja sužinojus, kad ne pats esi savo laimės kalvis!

REKLAMA

Ateities toliai geriau matyti

Net neprilygstamasis Nostradamas, XVI a. žydų kilmės prancūzų astrologas, laikomas didžiausiu visų laikų aiškiaregiu, kurio pranašysčių gausos bei tikslumo dar niekas nepranoko, neišvengė pagundų. Ir jis privalėjo tarnauti tuomečiams monarchams tik, tiesa, jam ne itin sekėsi. Kažkodėl astrologams geriau pavyksta nuspėti labai tolimą ateitį (Nostradamo pranašystės siekia net 2242 metus!) nei įžvelgti artimiausius įvykius. Štai Nostradamas 1558 m. Prancūzijos karaliui Henrikui II išpranašavo, kad šis taps pasaulio valdovu, ir šia proga atvėrė jam žmonijos istoriją, tačiau karalius nesuspėjo su šia intriguojančia pranašyste susipažinti, mat jau po metų buvo nukautas riterių turnyre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau manoma, kad Nostradamo pranašystės apie Pirmą ir Antrą pasaulinius karus pasitvirtino, neva astrologas net mini Adolfo Hitlerio ir ispanų diktatoriaus Franko vardus. Kas ten žino – juk Nostradamo pranašystės surašytos eilėmis, labai miglotomis alegorijomis, ir gausūs jų interpretatoriai aiškina jas kaip tinkami, tačiau beveik visi jie sutinka kad Babos Vangos pranašystės – ir svarbūs ateities įvykiai, ir jų datos – sutampa su Nostradamo raštais. O perspėdama apie neva kilsiantį trečią pasaulinį karą, Vanga buvo dar tikslesnė. Pasak aklos aiškiaregės, šis kils 2010-ųjų lapkritį, o baigsis 2014-ųjų spalį. Vieniems atrodo kad ši pranašystė – lyg pirštu į dangų: kuriame gi kampe tas pasaulinis vyksta? Kitiems atrodo, kad pataikyta pirštu į akį: juk bruzda visi musulmoniškieji Rytai, pradedant Afganistanu ir baigiant Sirija. O į šį revoliucinį karą įsitraukęs bene visas pasaulis.

REKLAMA

Rusijoje jau daug metų žymiausiu astrologu yra tituluojamas Pavelas Globa. Šis istoriko išsilavinimą turintis vienas garsiausių pasaulyje astrologų neva yra ne kartą ir ne du įspėjęs mus apie žmoniją tykančias nelaimes ir katastrofas, o neretai dėl ypatingų jo sugebėjimų nelaimių pavykdavo ir išvengti. P.Globa neva buvo labai tiksliai išpranašavęs kelto „Estonia“ katastrofą, rugsėjo 11-osios tragediją JAV, dolerio kurso kritimą pasaulio ekonominės krizės išvakarėse, Barako Obamos pergalę Amerikos prezidento rinkimuose ir t. t. Tad Lietuvos ateitį nuspėti P.Globai – lyg du pirštus, atsiprašau, norėjau pasakyti, yra vienas juokas. Juk dauguma jo prognozių, tarkime, Arūno Valinsko žygis į politiką, Viktorui Uspaskichui per valdiškus namus gresiantys nemalonumai ir tai, kad mūsų šalies prezidente bus moteris, jau yra pasitvirtinusios.

REKLAMA

O štai prieš ketverius metus P.Globa perspėjo, jog lietuviai be reikalo džiaugiasi, kad krizė jau pasibaigė. „Tai, ką neseniai teko išgyventi ne tik lietuviams, bet ir daugelio kitų valstybių žmonėms, yra niekis, palyginti su tuo, kas visų laukia netolimoje ateityje. Tikroji krizė pasaulį užgrius 2014-aisiais“, – pranašavo P.Globa. Ar galime netikėti garsiu astrologu, kuris, kaip teigiama, išpranašavo Vakarus sudrebinusią 2008 m. krizę? Tačiau, anot kai kurių gerai informuoti šaltinių, ir P.Globa nuo Kremliaus dvaro toli nenuėjo, tad nenuostabu, kad Lietuvos korta jo rankose krinta kaip sumuštinis: didžiajam broliui labai paranku, kad mums yra neramu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdi astrologijos nauda

Ar pulti džiūvėsius džiovinti, ar laikyti tai tik propagandos antimi ir verčiau kliautis mūsų ekonomistais, kurie kalba priešingai ir plika akimi regi mūsų šalies ekonomikos augimą, netgi žada didesnius atlyginimus? Ir iš kur mums, paprastiems žmonėms, žinoti, kurie čia svaičioja, o kurie kalba tiesą, kai ta tiesa dar slypi kažkur anapus, t. y. anapus dabarties?

O čia, gerbiamieji, manding, ir yra visa intriga! Astrologija šiaip ar taip yra labai naudingas taikomasis mokslas, leidžiantis kiekvienam pasitikrinti savo optimizmo ir savikliovos lygį, t. y. pasimatuoti, kiek pasitikite savimi ir ateitimi.

REKLAMA

O nekalčiausios Naujųjų metų prognozės, kuriomis, metams baigiantis, mus per spaudą ir internetą atakuoja ir gundo astrologai ar šiaip mėgėjai paburti, pasitarnauja ir kitaip. Jos patikrina mūsų humoro jausmą – svarbiausią išgyvenimo garantą, kad ir kas jo kieme, šalyje ar Žemėje nutiktų. Be astrologų nepasiusime, tačiau ar be linksmo, ironiško, smagaus žvilgsnio į ateitį mums nebus riesta? Ir arkliui aišku, kad be gebėjimo pasijuokti ateities prognozės – labai ne kokios!

Tad pažvelkime į tą atšuoliuojančius 2014-uosius – ir vaikai jau žino, kad pagal dabar itin populiarų kinų horoskopą mūsų laukia Arklio metai, nusiteikę kuo linksmiausiai. Juolab kad net neaišku, ar tas Arklys žalias, ar žydras... Anot žinovų, kinai spalvas suvokia kitaip nei mes, juk ir Arklio ženklo pavadinimas kiniškai skamba labai originaliai: Ma. Taigi tas Ma, mūsų akimis žiūrint, gali būti ir žaliai žydras, ir žydrai žalias, tačiau neabejotinai medinis. Kodėl medinis? Todėl, kad šio ženklo stichija yra medis (pabelskite į medį, jei ko nors nesupratote). O štai šių metų talismanas – pasaga – būtinai turi būti geležinė.

O čia jau ir mes, lietuviai, nepėsti esame, žinome, kad pasaga laimę neša! Vadinasi, naujieji metai bus mums laimingi, kad ir kuo Lietuvą gąsdintų ponas P.Globa. Juk krizė, kaip žinia, pirmiausia gimsta galvoje. Tegu astrologo galvoje ji ir lieka!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų