• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bananai – populiariausi iš šilto klimato šalių mus pasiekiantys vaisiai, mėgstami tiek suaugusiųjų, tiek vaikų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti toje dienos pusėje, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas. Jais mėgaujasi tiek sportininkai, tiek protinį darbą dirbantys žmonės ar mokyklinukai, išalkę po intensyvaus pusdienio.

Bananai – populiariausi iš šilto klimato šalių mus pasiekiantys vaisiai, mėgstami tiek suaugusiųjų, tiek vaikų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti toje dienos pusėje, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas. Jais mėgaujasi tiek sportininkai, tiek protinį darbą dirbantys žmonės ar mokyklinukai, išalkę po intensyvaus pusdienio.

REKLAMA

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti bananus, kad jie neruduotų ir kur panaudoti jų perteklių. 

Saldus vaisius vietoje saldumyno  

Dažnai tarp pagrindinių valgymų praalkstame ir užsimanome ko nors saldaus, tad užuot pasirinkę ledų porciją, šokoladinį saldainį ar pyragaitį, suvalgykime saldesnį vaisių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kartais užkandis suprantamas kaip „pakramstukas“, atsiradęs po ranka ir valgomas kažką veikiant, pavyzdžiui, žiūrint filmą.

„Užkandžius turėtume traktuoti kaip vieną iš dienos valgymų, dažniausiai tai priešpiečiai ar pavakariai. Jie patenka į dienos kalorijų normą, todėl svarbu pasirinkti sveikatai palankius užkandžius, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ar druskos. Taip jie ne tik neiškreips dienos kalorijų normos, bet ir praturtins mūsų dienos racioną naudingomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, skaidulomis ar baltymais“, – teigia E. Gavelienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatai palankūs užkandžiai, pasak ekspertės, yra daržovės, švieži ar džiovinti vaisiai, riešutai, jeigu jiems žmogus nealergiškas: „Jie padeda jaustis sočiau ir suteikia organizmui reikalingos energijos, kurios ypač pradeda trūkti antroje dienos pusėje. O saldumynų poreikį galime kontroliuoti, rinkdamiesi sveikesnes alternatyvas gaminiams su pridėtiniu cukrumi.“

REKLAMA

Kokius rinktis: žalesnius ar sunokusius?

Gydytoja dietologė teigia, kad bananai – maistingas vaisius, kuris turėtų atrasti vietą kiekvieno žmogaus mityboje:

„Juose nėra riebalų, tai – kompleksinių angliavandenių, ilgesnį laiką užtikrinančių energiją, šaltinis. Bananuose taip pat gausu įvairių maistinių medžiagų, tokių kaip vitamino C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų, mineralų: magnio, mangano bei kalio, kuris svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai ir kraujotakai palaikyti.“

Bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų prinokimo laipsnio – žalesniuose bananuose yra daugiau skaidulų, o ruduoti pradėjusiuose – daugiau cukraus.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų taškelių. Tokių bananų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, – primena gydytoja dietologė.

Kaip sunaudoti, jei nusipirkome daugiau 

Kartais vaisių nusiperkame daugiau, nei suvalgome – ypač vilioja prinokę kvapnūs bananai, tik gaila, kad jie labai greitai pernoksta. Ir nors dažniausiai tik parsinešę namo juos dedame į šaldytuvą, prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tai klaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bananus reikėtų laikyti ne žemesnėje nei 13 laipsnių šilumos temperatūroje, taigi, kambaryje. O norint sustabdyti nokimo procesą, galima jų galus apvynioti maistine plėvele. Geriausia kekę pakabinti, nelaikyti šalia obuolių ar pomidorų – jie skleidžia etileno dujas, tad bananai noksta greičiau. Be to, jei banano žievelė jau vietomis pradėjusi ruduoti, nereiškia, kad vaisius sugedęs – nuluptas jis dažnai būna sveikas, nepatamsėjęs“, – pranešime spaudai atkreipia dėmesį specialistė.

Kai pamatote, kad bananai jau pernoko, galite patamsėjusias ar patežusias jo vietas nupjauti, o sveikas supjaustyti gabalėliais ir užšaldyti:

„Tokie bananai nepraras savo skonio savybių: jais natūraliai pasaldinsite košę ar varškę, kartu su šaldytomis uogomis panaudosite glotnučiams, pieno kokteiliams, populiariajai bananų duonai, lietinių ir pyragų įdarams, desertams, o karštą vasaros dieną iš jų pasigaminsite natūralių ledų.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų