• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulvės yra vienos populiariausių daržovių. Kasmet jų išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų. Jų istorija prasidėjo Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų, o Europoje pradėtos auginti XVI amžiuje. Jos dominuoja ir lietuviškuose patiekaluose: bulviniuose blynuose, didžkukuliuose (cepelinuose), žemaičių blynuose.

Bulvės yra vienos populiariausių daržovių. Kasmet jų išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų. Jų istorija prasidėjo Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų, o Europoje pradėtos auginti XVI amžiuje. Jos dominuoja ir lietuviškuose patiekaluose: bulviniuose blynuose, didžkukuliuose (cepelinuose), žemaičių blynuose.

REKLAMA

Nors yra manančiųjų, kad bulvių valgyti neverta, tačiau jose gausu naudingų medžiagų, pavyzdžiui, palaikančių sveiką kaulų struktūrą ir stiprumą: kalcio, geležies, cinko, magnio. Bulvės turi nemažai kalio ir vitamino B6, padedančio sumažinti spaudimą.

Tiems, kuriuos kankina nemiga, taip pat patariama valgyti bulves, nes jose yra cholino. Bulvėse yra ir vitamino A. Svarbu įsidėmėti, kad jo daugiau turi gelsvos spalvos bulvės.

Trumpi faktai

  • Bulvėse yra 80 proc. vandens.
  • Pirmoji išauginta daržovė kosmose – bulvė.
  • Bulvės yra galingas afrodiziakas.
  • Jos auginamos daugiau nei 125 šalyse.
  • Bulvės visiškai neturi glitimo.
  • Kinija – didžiausia pasaulyje bulvių augintoja.

Sodinimas ir priežiūra

Norėdami pagreitinti augimą, ankstyvąsias bulves padaiginkite. Supilkite sėklines bulves į daiginti skirtas dėžutes, pastatykite jas į šviesią, vėdinamą vietą. Balandį sudaigintas bulves sodinkite, kai dirvos temperatūra yra ne žemesnė nei +6 °C, o nesudaigintas bulves – tik nuo +8 °C.

REKLAMA
REKLAMA

Sodindami niekada nepjaukite bulvių pusiau. Laikykitės 65–70 cm atstumo tarp vagų ir 30–35 cm atstumo tarp gumbų. Vagas formuokite rankiniu vagotuvu, vagos gylis turėtų būti apie 15 cm. Sėklinių bulvių griežtai nepatariama pjaustyti ir būtina ypač saugoti, kad sodinant nebūtų sužaloti išlindę daigeliai.

REKLAMA

Jokiu būdu nenaudokite šviežio mėšlo, kalkių arba chloro turinčių mineralinių trąšų. Sodindami bulves patręškite mineralinėmis trąšomis. Nepamirškite, kad per didelis trąšų kiekis lemia bulvių skonį, kokybę ir sandėliavimą. Trąšas berkite šalia gumbo. Atkreipkite dėmesį į kiekvienos veislės atsparumą marui.

Atsižvelgdami į kritulių dažnumą, bulves nuo maro purkškite maždaug kas 10-14 dienų, pradėję nuo Joninių (birželio 24 d.). Jei augalus itin puola kenkėjai, vegetacijos pabaigoje nupjaukite virkščias ir jas sunaikinkite.

REKLAMA
REKLAMA

Sėklinių bulvių veislės

Bulvės skiriasi branda, paskirtimi ir forma. Pirmajam derliui rekomenduojama rinktis ADORA arba PRIMABELLE – labai ankstyvas veisles, vedančias apvaliai ovalios formos bulves. Išvirusios jos nesukrinta ir nejuoduoja. PRIMABELLE iš kitų veislių išsiskiria gražia lygia odele ir puikia prekine išvaizda.

Ankstyvu derėjimu taip pat išsiskiria QUEEN ANNE bulvių veislė, jos ypatinga savybė – labai didelė prekinio derliaus proporcija, nes užaugina didelį kiekį vienodų gumbų. Labai ankstyva ir ankstyva - COLOMBA bulvių veislė, kuri uždera dar sezono pradžioje, labai greitai subręsta, atspari rauplėms, nereikia skirti daug dėmesio ir paprasta auginti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje viena iš populiariausių veislių VINETA taip pat yra ankstyva ir veda apvaliai ovalios formos bulves. Jos labai tinka tradiciniams lietuviškiems patiekalams. Išvirusios sukrinta, bet nejuoduoja. Ieškantiesiems išskirtinio skonio tiks ankstyva veislė ALLOUETTE, kuri išvesta iš itin populiarios bulvių veislės LAURA.

Šių bulvių odelė rausva, o minkštimas geltonas. Išvirusios jos išlaiko savo formą ir gerą skonį. Taip pat verta išbandyti ir KARELIA – vidutiniškai ankstyvą tirpstančią burnoje veislę, kurios bulvės išsiskiria gelsvu minkštimu ir dideliu atsparumu nematodams. 

REKLAMA

Norintiems auginti natūraliau verta atkreipti dėmesį į naują bulvių veislę CAMELIA, kuri ypač atspari Y virusui, toleruoja klimato sąlygų sukeliamą stresą ir gerai toleruoja sausrą, bei kaitrą. Tinka šviežiam vartojimui, kepimui, salotoms, pasižymi puikiu skoniu.

Linkime visiems bulvių mėgėjams gero derliaus ir gardžių patiekalų su bulvėmis!  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų