• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smidrų sezonas prasidėjo! Tai daržovė, kuri vis dažniau puikuojasi ir lietuvių lėkštėse – tiek žalia, tiek ir kepta ar su įvairiais pagardais. Kad patiekalai su smidrais gali stipriai nustebinti, įrodys ir šio penktadienio TV3 laida „Lidl grilio talentai“. Čia laukia ne tik pirmoji moteriška dvikova, bet net ir laidos vedėją Vytarą Radzevičių nustebinsiantys skoniai!

Smidrų sezonas prasidėjo! Tai daržovė, kuri vis dažniau puikuojasi ir lietuvių lėkštėse – tiek žalia, tiek ir kepta ar su įvairiais pagardais. Kad patiekalai su smidrais gali stipriai nustebinti, įrodys ir šio penktadienio TV3 laida „Lidl grilio talentai“. Čia laukia ne tik pirmoji moteriška dvikova, bet net ir laidos vedėją Vytarą Radzevičių nustebinsiantys skoniai!

REKLAMA

Nors lietuviai šią daržovę pamėgo neseniai, kaip teigs laidos vedėjas V. Radzevičius, ji buvo randama jau senovės romėnų laikais.

O šiandien būdų, kaip panaudoti smidrus, yra daugybė. Apie kelis jų papasakos ir laidos vedėjas: „Taip ir įsivaizduoju – imi šoninės riekelę, ja gražiai apvynioji smidrą ir dedi ant grilio. O kas nevalgo mėsos, puikus pasirinkimas su smidrais yra tofu sūris.“

Moterų kompanija

Pirmąkart laidos istorijoje prie grilio stos tik moterys – 4 metus grilio patiekalus ruošianti nagų meistrė Erika Kalinauskaitė ir laidų vedėja Živilė Vaškytė. Žinoma vegetarė patiekalus ant grilio ruošia jau 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Erikos meilę maisto gaminimui paskatino tėvai. Virtuvės subtilybių ji mokėsi iš mamos, o gaminti grilio patiekalus išmokė tėtis. „Mano tėtis turi keturračių klubą, todėl anksčiau visuomet dalyvaudavome varžybose Latvijoje. Čia visuomet veždavomės ir grilį – už patiekalus atsakinga būdavau aš“, – pasakos ji.

REKLAMA

O šiandien Erika gamina ne tik sau, bet ir kitiems. Tiesa, gaminti ragautojams jai labiau patinka vien jau dėl to, kad sulaukia begalės komplimentų!

Tuo tarpu Živilė šioje laidoje prisipažins turinti vieną tikslą – atskleisti, kad vegetariškas maistas taip pat yra skanus, ir paskatinti tai išbandyti ir žiūrovus.

Tiesa, buvo laikai, kai mėsą valgė ir žinoma laidų vedėja. „Niekuomet nebuvau mėsos mėgėja, tačiau buvau gerai išauklėtas vaikas, kuris valgė viską, kas padėta ant stalo. „Pasileidau plaukus“ tik išvažiavusi studijuoti – supratau, kad nebenoriu mėsos, dešros ir pradėjau rinktis visai kitokius produktus. Laikui bėgant, atsirado žinių, daugiau produktų, o kai susipažinau su savo vyru Edgaru, mūsų filosofija taip pat sutapo. Nusprendėme maitintis taip, kad niekam nereikėtų žūti“, – pasakos ji.

REKLAMA
REKLAMA

O šiandien vegetariškai maitinasi visa moters šeima. „Gaminu tikrai labai daug. Mano virtuvė užsikuria nuo 6 valandos ryto! Yra apie ką pagalvoti, nes kiekvieną dieną gaminti to paties nesinori. Arba, jeigu, žinau, kad bus koks gimtadienis ar kitokia šventė, ir kažkas atsineš šakotį, kurio mano vaikai nevalgo, aš pagalvoju, ką skanaus pagaminti ir jiems. Mano vaikai turi pakankamai daug žinių – juos mokau pati, mes kartu domimės, ieškome receptų“, – atskleis Ž. Vaškytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi moterys laidoje smidrus panaudos išties išradingai. Erika keps vištienos šlaunelių mėsą su medaus, garstyčių ir citrinų marinatu, o prie šio patiekalo patieks šonine apsuktus smidrus ir virtus burokėlius. Kad ištobulintų receptą ir laidoje išplėštų pergalę, Erika treniravosi visą mėnesį!

O štai Živilė gamins vadinamąją vegetarišką žuvį ir pakepintus smidrus. Norint pasigaminti žinomos laidų vedėjos patiekalą, pirmiausiai reikėtų pamarinuoti tofu. Tam Živilė naudos aliejų, sojų padažą, ciberžolę, pipirus, imbierą, druską ir agavų sirupą. Tuomet, tofu susukus į nori lapą, pakepinkite patiekalą ant grilio ar keptuvės.

REKLAMA

Vegetariška Živilės žuvis nustebins net ir visko ragavusį laidos vedėją. „Įsivaizduojate? Aš nustebinau Vytarą! Negaliu tuo patikėti“, – džiaugsis Živilė.

Atskleis ir daugiau paslapčių

Begamindama Ž. Vaškytė atskleis ir kitas vegetariškas visiems žinomų patiekalų opcijas. Pavyzdžiui, ar žinojote, kaip paruošti vegetarišką kiaušinienę? „Tam reikia sutrupinti tofu ir apkepti jį su ciberžole, o jei norisi kiaušinio skonio, dar pridėkite juodosios druskos“, – pasakos ji.

REKLAMA

Žinoma moteris laidoje atskleis, kad jos vaikai mėsos nė nėra ragavę. O ir vegetariškos mitybos laikytis šeimai nėra sunku – tereikia žinoti, ką ir kaip gaminti. „Kartais gal mieliau pamiegočiau, bet kadangi nusprendžiau, kad man toks gyvenimas patinka, natūralu, kad šio malonumo ir džiaugsmo kita pusė turi savo kainą“, – sakys Ž. Vaškytė.

Tačiau nors tokia mityba darosi vis populiaresnė, kai kurie vegetarus Lietuvoje vis dar mėgsta patraukti per dantį. „Tačiau aš juk žemaitė – prie juokelių esu pripratusi. O juokaujant smarkiau nei Žemaitijoje, tikrai niekur kitur neišgirsite“, – juoksis ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laidos vedėjas ir dvikovos dalyvės žiūrovams atskleis ir kitų būdų, kaip savo virtuvėje galima panaudoti smidrus. Erika pripažins šią daržovę naudojanti jautienos ir šernienos troškiniams, o Živilė valgo tiek žalius, tiek ir pakeptus. Savo ruožtu Vytaras prisimins Vokietijoje itin populiarų receptą – smidrus, gausiai mirkytus Bešamelio padaže.

O kurios moters receptas nugalės šį penktadienį? Tą pamatysite laidoje.

Laida „Lidl grilio talentai“ – penktadieniais, 17.55 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų