• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dzūkijos miškuose pasirodė šiemet rekordiškai anksti pradėję dygti bobausiai – dzūkiškai „šmarškos“. Grybautojai pasakoja kol kas randantys dar tik pavienius ir mažyčius bobausius, bet jau po savaitės kitos jie bus tinkami dėti į pintinę.

Dzūkijos miškuose pasirodė šiemet rekordiškai anksti pradėję dygti bobausiai – dzūkiškai „šmarškos“. Grybautojai pasakoja kol kas randantys dar tik pavienius ir mažyčius bobausius, bet jau po savaitės kitos jie bus tinkami dėti į pintinę.

REKLAMA

Stebisi ir grybų žinovai, mat bobausiai pasirodė mažiausiai mėnesiu anksčiau nei jiems įprasta dygti. Kodėl taip yra, nesiima spėlioti net ir mikologai.

Daugiau apie tai – TV3 žiniose

Pirmaisiais bobausiais, arba dzūkiškai, šmarškomis, rastomis mėnesiu ir daugiau anksčiau nei įprasta, džiaugiasi makniūniškė grybautoja Dalė. Gražuoliai pasirodė netoli Ryliškių, kirtavietėje.

„Va, žiūrėkite kokia mažytukė“, – kalba grybautoja.

Jau ne vieną dešimtmetį renkanti gražuolius, moteris dievagojasi taip anksti šiuos grybus rado pirmą kartą. Sako nustebo ir pati, nustebino ir bičiules, kurios ne iš karto patikėjo, kad feisbuke sudėtos nuotraukos – šiūmetės.

REKLAMA
REKLAMA

„Radau kovo antrą, dieną tiesiog pavakariais. Oi, kur gi, šmarškom įprastas laikas, kovo pabaiga. Per gandrines, vienais metais, kitais metais per žemės dieną, kovo pabaigoje. O, kad kovo 2... Manau, kad vasario 29 dieną būčiau važiavus, tikrai būčiau radus“, – pasakoja grybautoja Dalė Baranauskienė. 

REKLAMA

Pretenduoja į rekordus

Net ir mokslininkai pritaria –  bobausių pasirodymas pirmomis kovo dienomis gali pretenduoti į rekordus.

„Tai labai stiprus pretendentas, į anksčiausiai pasirodžiusį bobausį. Kadangi kitų grybų, pavadinkim taip pavasario pranašų yra. Ir labai dažnų, ir labai retų. Bet kaip bobausiaui tai labai ankstyvas metas“, – teigia mikologas Jonas Kasparavičius.

Kodėl bobausiai šiemet tokie ankstyvi, Gamtos tyrimų centro mokslininkas tik spėlioja.

„Galima pavadinti kokiais žvalgais, žvalgyba, o gal išaugs, pabandys. Štai vienas kitas vaisiakūnis ir pasirodys. Gali būti toks atvejis. Bet panašu, kad tai pavasario pranašas“ , – sako J. Kasparavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas šmarškas dzūkė grybautoja dar paliko paaugti.

„Tas pasirodymas šitų smarškučių, kaip grybautojai labai miela. Ir dūšiai, ir akiai. Pamatyti, pranešti, pasidalinti grybautojų grupėje. Kad gamta bunda, kad jau galim pasižiūrėti ar nesuplyši kašikuciai, ir jau tuoj možnės eiti šitom vagutėm“, – kalba grybautoja. 

Vėl pasisekė

Belieka tik tyliai pasidžiaugti, kad dzūkams ir vėl pasisekė. Ir jau jų rastos gražuolės į puodą, o vėliau ir keptuvę keliaus po kelių savaičių. Grybų žinovai gurmanams žeria patarimų. Bobausis valgomas grybas, bet netinkamai paruoštas valgomu jis kai kam gali tapti tik kartą gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis vadinamas santykinai valgomu. Kadangi jeigu jis neapdorotas, kelis kartus nenuvirintas, galima apsinuodyti. Jame yra geromitrino, kuris virtsa metilhidrazinu, raketų kuru. Jis tikrai nuodingas galima nusinuodyti ir mirtinai“, – aiškina J. Kasparavičius.

Bet jeigu paruošiamas tinkamai, kaip sako grybautoja, tai tikras malonumas gomuriui.

„Reikia būtinai būtinai nuvirti du tris kartus, po dešimt minučių, pirmą kartą užvirus nugraibai putas, išplauni po dešimties minučių po tekančiu vandeniu. Aš verdu du kartus, bet tie kas virsit pirmą kartą, dėl šventos ramybės virkit po dešimt minučių tris kartus. Kiekvieną kartą išplaunant“, – teigia D. Baranauskienė.

Ir tada jau šmarškas belieka tik apkepti su dzūkiškai vadinamu cibuliu. Kokių ingridientų dar galima įdėti, kaip sako grybautoja – kiekvieno toliau jau fantazijos reikalas.

Viską pamatykite vaizdo įraše, esančiame straipsnio pradžioje. 

tv3.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų