REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio mokslininkai - japonai, šveicarai, rusai, amerikiečiai - atvirai kalba apie klinikinius tyrimus su embrionų kamieninėmis ląstelėmis. Tuo tarpu Lietuvoje ši tema - uždrausta zona.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant, jog pas mus nediskutuojama apie minėtųjų ląstelių poveikį, beviltiškų ligonių artimieji ne tik žino apie Rusijos klinikose atliekamus eksperimentus, bet ir yra pasiryžę ten vykti.

REKLAMA

Mokslininkai nesutaria

Kamieninės ląstelės ypatingos tuo, kad, apdorotos mediciniškai, gali pavirsti bet kokiu audiniu.

Oficialūs duomenys skelbia, kad prieš dešimt metų JAV mokslininkai sugebėjo paimti embrionų kamienines ląsteles. Darant klinikinius tyrimus su gyvūnais nustatyta, kad jos turi neribotas galimybes gydant ne tik genetines neurologinio pobūdžio ligas, bet ir vėžį.

Mokslininkams nekyla abejonių, jog kamieninės ląstelės, nors ir nėra iki galo įvaldytos, gali duodi didelę naudą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai kalba pakrypsta apie embrionų kamienines ląsteles, medicinos genijai pasidalija į dvi stovyklas. Dalis mokslininkų neigiamai vertina iš gemalo išgautas ląsteles, kadangi šios paimamos iš po abortų likusios medžiagos. Jiems nepriimtinas šis metodas ne tik dėl etinių problemų, bet ir dėl genetinių, o ypač onkologinių ligų rizikos.

Artimųjų liga - aukščiau įstatymų

"Kadangi kamieninės ląstelės iš embrionų išgautos neseniai, nėra rimtų mokslinių įrodymų, leidžiančių jomis eksperimentuoti su žmonėmis, - dienraščiui "Vakarų ekspresui" situaciją aiškino sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Oleko, Europos Sąjungos (ES) šalyse embrionų kamieninės ląstelės žmonių gydymui nėra naudojamos. Lietuva dalyvauja ES vykdomame projekte dėl kaulų čiulpų kaimieninių ląstelių persodinimo.

Tiesa, ministras nepaneigė fakto, jog bandymai su embrionų kamieninėmis ląstelėmis, prisidengiant eksperimentais su gyvūnais, gali būti atliekami Maskvoje, Novosibirske.

Kad Rusijos klinikose, pavyzdžiui, Novosibirske, sunkiems ligoniams persodinamos embrionų kamieninės ląstelės, patvirtino ir šia sritimi besidomintys Lietuvos gydytojai. Pastarieji ne tik neoficialiai bendradarbiauja su eksperimentus atliekančiais mokslininkais, bet ir siunčia jiems beviltiškus ligonius iš Lietuvos. Žinoma, visa tai daroma sutikus sergančiųjų artimiesiems.

REKLAMA

Padeda ligoniams

"Vakarų ekspreso" kalbinti gydytojai, besidomintys embrionų kamieninių ląstelių persodinimu, teigė, kad Rusijos mokslininkai yra padėję ne vienam ligoniui.

"Pavyzdžiui, vienam sunkia distrofijos forma sergančiam vaikui implantavus embriono kamienines ląsteles, ne tik buvo pristabdytas ligos progresavimas, bet ir iš dalies atsistatė judėjimo funkcijos", - pasakojo pavardės nenorėjęs skelbti vilnietis gydytojas.

Nepaisant, jog kol kas pasaulyje draudžiama žmonėms persodinti embrionų kamienines ląsteles, tačiau, kaip ir kiekviena taisyklė, ši taip pat turi išimčių.

REKLAMA

Pagrindinė jų - artimųjų žmonių liga, kurios neįveikia tradicinė medicina. Tad normalu, kad sergančiųjų artimieji griebiasi iki galo moksliškai nepagrįstų priemonių - jos šiuo metu yra tik eksperimentų, o ne gydymo su žmonėmis, stadijoje.

"Gydytojai - šamanai ir vertelgos"

J. Olekas neprieštarauja tam, jog jokie įstatymai neuždraus ligonių artimiesiems kovoti už jiems brangių žmonių sveikatą. Tačiau, - pažymi jis, - gydytojai, rekomenduojantys eksperimentinį gydymą, privalo informuoti apie galimas baisias pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Embrionų kamieninės ląstelės gali tapti bet kuo, - "Vakarų ekspresui" aiškino ministras. - Implantuotos į ligonio organizmą, jos gali virsti net kraujo ląstele. Sunku įsivaizduoti, kas nutiktų, jeigu ši kraujo ląstelė ne tik nesutaptų su sergačiojo kraujo grupe, bet ir imtų daugintis, mutuoti.

Todėl mokslininkus tokiu būdu eksperimentuojančiais su žmonėmis, vadinu šamanais, o mūsų šalies gydytojus, dalyvaujančius šiame procese - biznieriais, nusižengiančiais ne tik Lietuvos įstatymams, bet ir moralei."

J. Olekas neprieštaravo tam, jog kada nors ir šioje srityje nuo eksperimentų su gyvūnais bus leista pereiti ir prie ligonių. O tai reiškia, jog pirmasis, ryžęsis šiems bandymams, vis tiek bus "bandomasis triušis". Ministras sakė, jog Rusijos mokslininkai pradžią turėtų daryti su savo šalies piliečiais, ir tik po to paslaugas siūlyti kitoms valstybėms.

REKLAMA

Kebli situacija

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) šiemet Vilniuje įsikūrusiam Embriotechnologijų centrui uždraudė reklamuoti embrionų kamieninių ląstelių gydomąsias galias.

Ministerijos prašymai uždrausti tokio tipo reklamą buvo išsiųsti Lietuvos konkurencijos tarybai ir pačiam centrui. Oficialiuose raštuose teigiama, kad dauguma Embriotechnologijų centro reklamuojamų gydymo metodų mokslinėje literatūroje kol kas nagrinėjami tik kaip eksperimentai ir žmonėms negali būti taikomi.

Pareigūnus piktina tai, jog Embriotechnologijų centras, skelbdamas apie savo bendradarbiavimą su Lietuvos gydymo bei mokslo įstaigomis, klaidina šalies gyventojus.

REKLAMA

"Bent dvi iš nurodytų įstaigų - Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos ir Vilniaus universiteto Imunologijos institutas - bendradarbiavimo sutarčių su minėtu centru nėra pasirašiusios ir bendrų klinikinių ar mokslinių projektų nevykdo", - informuoja SAM atstovė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė.

Tuo tarpu "Vakarų ekspreso" kalbinti gydytojai teigė, kad Embriotechnologijų centras pateikia teisingą ir tik tą informaciją apie embrionų kamienines ląsteles, kuri šiuo metu yra moksliškai pagrįsta.

"Klinikiniai tyrimai su embrionų kamieninėmis ląstelėmis atliekami ne tik Rusijoje, bet ir daugelyje kitų šalių - JAV, Japonijoje, Šviecarijoje ir pan., - dėstė gydytojai.Novosibirskas - paskutinė viltis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Vakarų ekspreso" žiniomis, viena Klaipėdos krašte gyvenanti moteris ruošiasi savo sūnų vežti į Novosibirską, kur jam dėl ypatingai sunkios ir progresuojančios genetinės ligos būtų taikomas eksperimentinis gydymas embrionų kamieninėmis ląstelėmis (saugumo sumetimais neskelbiame tikslių duomenų apie šią šeimą. - Aut. past.).

Šiai moteriai vykti į Novosibirską, kur jau nuo 1988-ųjų atliekami klinikiniai tyrimai su embrionų kamieninėmis ląstelėmis, pasiūlė vilnietis gydytojas (pavardė redakcijai žinoma. - Aut. past.).

REKLAMA

"Rusijoje tokie tyrimai atliekami ne tik Novosibirske, bet ir Maskvoje, Sankt Peterburge, - "Vakarų ekspresui" sakė gydytojas. - Tačiau neurologijos srityje didžiausią patirtį turi Novosibirsko mokslininkai.

Jų patirtimi neabejoju. Novosibirsko imunologijos institute, turinčiam akredituotą laboratoriją, sukurtos specialios metodikos".

Jis pripažino, kad minima moteris, kurios sūnus serga reta genetine liga, išties kreipėsi dėl galimo gydymo Rusijoje.

"Jai buvo suteikta visa informacija apie galimą gydymą embrionų kamieninėmis ląstelėmis. Tačiau ji pati, o ne kas kitas, spręs - vežti savo sūnų į Novosibirską, ar ne", - tvirtino gydytojas.

REKLAMA

Anot jo, šio vaiko liga yra neurologinio pobūdžio. Tad jo gydymui būtų taikomi iš embriono kamieninių ląstelių užauginti neuronai, o tai itin sudėtinga procedūra.

"Kokia yra atmetimo reakcijos tikimybė? Pasak mokslininkų, ji būna nežymi. Pasireiškia normali reakcija į svetimą baltyminį kūną. Ji vyksta atpažinimo momentu.

Genetinė inžinerija yra toli pažengusi, ir ji vis tobulėja. Nėra įrodymų, kad panaudojus embrionų kamienines ląsteles būtų skatinami onkologiniai susirgimai", - tvirtino medikas.

Apie embrionus ir mediciną

Vilnietis gydytojas pripažįsta, kad faktas, jog kamieninės ląstelės imamos iš po aborto likusios gemalo medžiagos, kelia nemažas diskusijas.

REKLAMA
REKLAMA

"Užkabinote ne tik medicininę, bet ir religinę problemą. Visų pirma, kiekviena moteris gali nutraukti gyvybę - tai yra prigimtinė jos teisė. Tai, kad negyvi audiniai, iš kurių išgaunamos embrionų kamieninės ląstelės, panaudojami brandesnei gyvybei pratęsti, yra kilnu", - įsitikinęs medikas.

Ar tai, kas yra užkoduota negyvame vaisiuje, transplantacijos metu nepersiduos žmogui? Anot pašnekovo, tokiu būdu gali persiduoti genetines, taip pat ir onkologinės ligos. Kad to nenutiktų, atliekamas ypatingai kruopštus embrioninės medžiagos patikrinimas ne tik dėl genetinių ligų, bet ir dėl galimų užkratų - hepatito virusų, ir t.t.

"Saugumo sumetimais embrioninė medžiaga tiriama keliose nepriklausomose laboratorijose. Kilus bent menkiausiam įtarimui, medžiaga iškart atmetama, t.y. sunaikinama", - teigė gydytojas.

Gautos reikalingos ląstelės po klonavimo yra užšaldomos ir laikomos skystame azote, maždaug 186 laipsnių šalčio temperatūroje. Steriliuose flakonuose ir specialiose maitinimo terpėse laikomos ląstelės išlieka gyvybingos neribotą laiką. Prieš transplantaciją ši medžiaga atšildoma ir išvaloma nuo konservantų.

"Ne tik embrionų kamieninių ląstelių persodinimas, bet ir donorystė, galiausiai net kraujo perpylimas, kelia abejonių. Medicina - tokia sritis, kur viskas savotiškai yra eksperimentas.

REKLAMA

Pavyzdžiui, komoje esančio žmogaus gyvybinės funkcijos yra palaikomos dirbtinai. Kai gydytojų konsiliumas konstatuoja klinikinę mirtį, tada, artimiesiems sutikus, yra leidžiama paimti sveikus organus - inkstus, širdį ir kt. Taip elgiamasi nepaisant to, jog yra buvę atvejų, kai žmonės pabunda iš gilios komos. Kaip čia su ta problema?, - retoriškai klausė medikas. - Tad siekiant padėti ligoniams, ar ne kilniau yra panaudoti negimusio kūdikio sveikus audinius?".

Jūratė MAZAJEVA

Dienraštis “Vakarų ekspresas”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų