• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žarnyno, kaip ir skrandžio, vėžys dažniausiai siejamas su netinkama mityba. Ypač daug diskusijų kelia raudonos mėsos įtaka susirgti šiomis sunkiomis ligomis. Klausiame gydytojo, kas gi labiausiai didina žarnyno vėžio riziką ir kaip atpažinti pirmuosius simptomus.

Žarnyno, kaip ir skrandžio, vėžys dažniausiai siejamas su netinkama mityba. Ypač daug diskusijų kelia raudonos mėsos įtaka susirgti šiomis sunkiomis ligomis. Klausiame gydytojo, kas gi labiausiai didina žarnyno vėžio riziką ir kaip atpažinti pirmuosius simptomus.

REKLAMA

Nacionalinio vėžio instituto Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas Eugenijus Stratilovas aiškino, kad dažniausiai kalbant apie žarnyno vėžį omenyje turimas tiesiosios arba gaubtinės (storosios) žarnos vėžys.

Jo teigimu, vėžiniai plonosios ir dvylikapirštės žarnos susirgimai yra itin reti. O tiesiosios ir gaubtinės žarnos vėžio atvejų Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1500.

„Pagal vystymosi metodologiją abu šie onkologiniai sutrikimai yra panašūs, bet skiriasi jų klinika. Jeigu apie tiesiosios žarnos vėžį gali įspėti kraujo iš išeinamosios angos pasirodymas, pilvo papūtimas, gaubtinės (storosios) žarnos vėžį išduoda kiek kiti simptomai.  

REKLAMA
REKLAMA

Jei sergama dešinės pusės gaubtinės žarnos vėžiu, žmonės dažnai pajunta silpnumą, nes vystosi lėtinė mažakraujystė ir tik po to randamas vėžys. Jei susirgimas vystosi kairėje pusėje, dažniausiai atsiranda žarnų nepraeinamumo reiškiniai, pilvo paraižymas, papūtimas. Tačiau galime pasidžiaugti, kad šiandien šiuos sunkiai atpažįstamus diagnostikoje neblogai išsprendžia slapto kraujo tyrimas. Jo radus toliau būtinai reikia atlikti ir kolonoskopiją. Taip vadinamas storosiosios žarnos ištyrimas ilgu, plonu lanksčiu instrumentu“, – aiškino gydytojas.

REKLAMA

Pasiteiravus, kokią vietą užima tinkamas maistas siekiant išvengti ligos, E. Stratilovas aiškino, kad tai – tik vienas iš komponentų siekiant mažinti riziką.

„Labai svarbus tiek aktyvus judėjimas, tiek daug ląstelienos turintis maistas. Taip pat būtinai reikėtų vengti vidurių užkietėjimo.

Kalbant konkrečiai apie mėsą, žinome, kad vienu metu buvo atlikti tyrimai ir paskelbta, kad raudona mėsa gali būti rizikos veiksnys, kuris gali padidinti vėžio riziką dėl atsirandančio puvimo žarnyne.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar gi atsirado naujų nuomonių, kad šis tyrimas yra kiek klaidingas. Taigi raudoną mėsą galima valgyti, tik nereikėtų ja piktnaudžiauti. Jei į savaitę valgoma iki 0,5 kg mėsos, tikrai nereikėtų nerimauti. Čia kalbama apie visus iš normalios raudonos mėsos (kiaulienos, jautienos, avienos) gaminamus produktus“, – paaiškino chirurgas.

Portalas tv3.lt neseniai rašė, kiek įtakos maistas turi vystytis skrandžio vėžiui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų