• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastebėta, kad keičiantis vartotojų mitybos įpročiams, vis daugiau žmonių domisi sveika mityba, stengiasi racioną papildyti naudingomis medžiagomis, tad vis dažniau į kasdieninę mitybą įtraukia įvairius daigus, ūglius ar mikrožalumynus.  

Pastebėta, kad keičiantis vartotojų mitybos įpročiams, vis daugiau žmonių domisi sveika mityba, stengiasi racioną papildyti naudingomis medžiagomis, tad vis dažniau į kasdieninę mitybą įtraukia įvairius daigus, ūglius ar mikrožalumynus.  

REKLAMA

Sėkloms iš kurių bus auginami daigai, ūgliai ar mikrožalumynai  ir patiems galutiniams produktams taikomi itin griežti saugos reikalavimai, reglamentuoti specialiaisiais teisės aktais visoje ES. 

Daiginti skirtoms sėkloms reikalaujama atlikti  salmonelių Salmonella spp., šiga toksiną gaminančių E. coli bakterijų (STEC) ir  verotoksiną gaminančių E. coli bakterijų (VTEC) laboratorinius tyrimus.

Tuo tarpu daigams be nurodytų tyrimų papildomai privaloma tirtis ir listerijas Listeria monocytogenes. Be to, privaloma užtikrinti į rinką tiekiamų produktų atsekamumą, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Pirkdami daigus atkreipkite į tai dėmesį

Ypatingi reikalavimai nustatyti dėl galimos rizikos žmonių sveikatai, nes auginant daigus sudaromos palankios sąlygos sparčiai daugintis per maistą plintantiems pavojingiems patogenams.  

REKLAMA

Šilumoje ir drėgmėje gali daugintis minėtos salmonelės, ešerichijos ir kt.  Daigų, ūglių ir mikrožalumynų gamintojas ir pardavėjas privalo užtikrinti, kad į rinką būtų tiekiami tik saugūs ir kokybiški produktai.

Vartotojas prieš pirkdamas šviežias gėrybes turi atkreipti dėmesį į šiuos aspektus: ar nėra puvimo ar pelėsio požymių, ar nėra matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų, perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. 

REKLAMA
REKLAMA

Šių produktų ženklinimo etiketėse turi būti nurodytas produkto pavadinimas, grynasis kiekis, specialios laikymo ir (arba) vartojimo sąlygos, gamintojo ar platintojo įmonės pavadinimas ir adresas, tinkamumo vartoti terminai ir kt.  

VMVT taip pat primena, kad daiginti sėklas ir užauginta produkcija prekiauti gali tik VMVT leidimą turintys maisto tvarkymo subjektai. Informaciją apie prekiautojus ir gamintojus galite pasitikrinti: https://vmvt.lt/opendata/mtsr/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų