• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšilus ir saulei pasirodant vis dažniau – pats metas skelbti šaltibarščių sezono pradžią. Tiesa, vos vienas dubenėlis šios rožinės sriubos kavinėje gali kainuoti 2–4 eurus ir daugiau. Tuo tarpu namuose jų visą puodą kartu su bulvėmis galima pasigaminti vos už 9 eurus.

Atšilus ir saulei pasirodant vis dažniau – pats metas skelbti šaltibarščių sezono pradžią. Tiesa, vos vienas dubenėlis šios rožinės sriubos kavinėje gali kainuoti 2–4 eurus ir daugiau. Tuo tarpu namuose jų visą puodą kartu su bulvėmis galima pasigaminti vos už 9 eurus.

REKLAMA

Tai, jog gerėjant orams, lietuviai imasi ruošti šaltibarščius, patvirtino ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, tam įkvepia ir parduotuvių lentynose jau pasirodę švieži trumpavaisiai agurkai bei šviežios bulvės.

„Kasmet, kai tik orai pradeda šilti, pastebime augančius kefyro pardavimus. Be to, pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria švieži lietuviški agurkai, taip pat tokie žalumynai kaip krapai bei svogūnų laiškai. Tiesa, nors lietuviškų šviežių bulvių dar teks palaukti, mūsų pirkėjai gali rinktis atvežtas iš Egipto“, – sako V. Budrienė.

Daugybė rožinės sriubos versijų

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad šaltibarščiai turi itin daug skirtingų versijų, tačiau ruošiant bet kurį variantą namuose – sutaupysite.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiksliai pasakyti, kiek galima sutaupyti gaminant šaltibarščius namuose, sudėtinga. Tai priklauso nuo to, ar pirksite konservuotus burokėlius, ar patys virsite šviežius, gaminsite tirštesnę sriubą ar skiesite ją vandeniu. Tačiau net ir ruošiant šaltibarščius dabar, kai vos pasirodė švieži lietuviški agurkai ir bulvės iš Pietų, neišleisite nė 10 eurų“, – dalijosi V. Juodkazienė.

REKLAMA

Anot jos, nepaisant skirtingų šaltibarščių variantų, yra keletas triukų, kurie tinka visoms šios sriubos versijoms.

„Visų pirma, naudokite labai gerai atšaldytus produktus, kefyrą ir burokėlius prieš gaminimą net galite trumpai palaikyti šaldymo kameroje. Jei norite ryškesnės spalvos, naudokite konservuotus ar marinuotus, o ne virtus burokėlius. O, jei labiau mėgstate pastaruosius, tuomet spalvą šiek tiek paryškinti, o taip pat rūgštelės suteikti gali šlakelis obuolių acto arba citrinos rūgšties“, – pranešime spaudai sako atstovė ir dalijasi dar keliomis gudrybėmis, padėsiančiomis paruošti itin skanius šaltibarščius.

REKLAMA
REKLAMA

Naudokite šviežius ingredientus. Nors gaminant šaltibarščius su ilgavaisiais agurkais ir praėjusio sezono bulvėmis galima dar daugiau sutaupyti, vis tik rekomenduojama rinktis šviežio derliaus daržoves. Šviežumas turi tiesioginės įtakos šios sriubos skoniui.

Nepraleiskite šio žingsnio. Jei norite itin kvapnių ir pilnų skonio šaltibarščių, prie supildami kefyrą, susmulkintus krapus ir svogūnų laiškus šaukštu ar šakute gerai sutrinkite su druska bei pipirais, palikite pastovėti porą minučių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Drąsiai improvizuokite. Pabodus valgyti klasikinius šaltibarščius, galite juos papildyti ne tik šviežiais, bet ir marinuotais agurkais, sūriu ar net krienais. Jei mėgstate aštriau, sriubą galite pagardinti sutrintu česnaku ar net Chalapos paprika.

Reguliuoti tirštumą – paprasta. Jei susimaišėte jūsų skoniui per tirštus šaltibarščius, juos atskiesti galite atšaldytu virintu vandeniu arba pienu. O jei nutiko atvirkščiai – sriubai tirštumo suteiksite ne tik pridėdami daugiau ingredientų, bet ir įmaišę porą šaukštų grietinės arba dalį daržovių sutrynę elektriniu smulkintuvu.

REKLAMA

Leiskite pastovėti. Kai jau sumaišysite šaltibarščius, bent kelioms valandoms palikite juos šaldytuve. Taip atsiskleis ir susijungs visi ingredientų skoniai.

Jei patarimus patikrinti norite patys, išbandykite šį siūlomą klasikinių šaltibarščių receptą.

 

Naminių šaltibarščių receptas

Reikės: 480 g konservuotų burokėlių; 900 g kefyro (2,5 proc. riebumo); 3 vnt. šviežių trumpavaisių agurkų ; 3 vnt. kietai virtų kiaušinių; Saujelės smulkintų šviežių arba šaldytų krapų ; Žiupsnelio druskos, pipirų; 10–12 vnt. bulvių.

Dubenyje sugrūskite smulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska bei pipirais ir porai minučių atidėkite į šalį. Tuo metu gabalėliais supjaustykite agurkus ir kietai išvirtus kiaušinius, juos sudėkite į puodą. Čia supilkite gerai atšaldytą kefyrą, konservuotus burokėlius, suberkite su prieskoniais anksčiau sugrūstas žoleles. Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, sriubą papildomai pasūdykite, atskieskite arba patirštinkite. Puodą pastatykite į šaldytuvą. Po poros valandų gerai atšalusią sriubą tiekite su išvirtomis arba keptomis šviežiomis bulvėmis.

Mano puikiausi šaltibarščiai,
Mano puikiausi šaltibarščiai,
kurie patiko mano anytai, dabar mano trim marčiom.1 pusl.indelis burokėlių, skirtų šaltibarščiams, kefyras skirtas šaltibaršiams, viską dėti savo nuožiūra dėl tirštumo, 3 virti kiaušiniai, 3-4 trup. apskusti agurkai sup. kūbeliais, pilu truputį pienuko, truputį virinto atšaldyto vandenuko, 3-4 v.š. grietinės, druska, nemažai svog.laiškų (pagal skonį) ir išmaišome, bet nesuplakame, kad nesusidarytų putos. Ant galo sm.pj.krapų. Aš juos mėgstu be proto, dedu nemažai ir vėl lengvai išmaišome.Kai kas nemėgsta nei kiaušinių, nei krapų pačiuose šaltibarščiuose, tada padedu atskirai ir dedasi pagal save. Šaltibarščiai gaunasi švelnūs. Ir karštos bulvės. Taigi, kol išverda bulvytės ir šaltibarščiai gatavi. Su pavasariu, mielosios.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų