• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dieta yra nepaprastai svarbi mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, dėl tam tikrų maisto produktų galime priaugti svorio arba padidinti cholesterolio kiekį. Tačiau tai, ką geriame, taip pat gali turėti įtakos sveikatai.

Dieta yra nepaprastai svarbi mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, dėl tam tikrų maisto produktų galime priaugti svorio arba padidinti cholesterolio kiekį. Tačiau tai, ką geriame, taip pat gali turėti įtakos sveikatai.

REKLAMA

Mitybos specialisto Rory Batt, iš maisto ruošimo ir pristatymo įmonės „Marvin’s Den“, teigimu, saldūs gėrimai gali būti vienas iš kaltininkų, didinančių cholesterolio kiekį ir krešulių susidarymo riziką.

Krešuliai yra maži kraujo gumulėliai

Nors jie yra būtini, kad išvengti gausaus kraujavimo susižalojus, tačiau jei savaime  neištirpsta, jie gali būti labai pavojingi, kai nukeliauja į tokius organus kaip plaučiai ar širdis.

Ponas Batt paaiškino, kaip cukrus gali padidinti kraujo krešulių riziką: „Saldus maistas, kaip ir riebalai, taip pat įvairiais būdais prisideda prie aterosklerozės.

REKLAMA
REKLAMA

Cukrus ne tik padidina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio (blogojo) kiekį, bet ir sukelia daug oksidacinio streso bei uždegimų, todėl mažo tankio lipoproteinai formuoja oksiduotus mažo tankio lipoproteinus (oxLDL), kurie gali padidinti aterosklerozės riziką.

REKLAMA

Kaip ir riebalai, uždegimas skatina tokius procesus kaip trombocitų agregacija, dėl kurios susidaro kraujo krešuliai“. Trombocitų agregacija yra vienas iš aterosklerozės veiksnių, dėl kurių atsiranda obstrukcija ir kraujo krešuliai.

Išskyrė keturis gėrimus

Kad sumažintų kraujo krešulių susidarymo tikimybę, jis rekomendavo saikingai vartoti šiuos gėrimus:

  •  gazuotus gėrimus,
  •  žemos kokybės vaisių sultis (pridėta cukraus, be minkštimo),
  •  gaivinamuosius gėrimus ir likerius,
  •  energetinius gėrimus.

„Cleveland clinic“ informacinė svetainė taip pat teigia, kad cukrus gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį. Joje paaiškinama:

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl daug cukraus turinčių vartojamų produktų kepenys sintezuoja daugiau blogojo MTL (mažo tankio lipoproteinų) cholesterolio. Saldinta dieta sumažina gerojo DTL (didelio tankio lipoproteinų) cholesterolio kiekį“.

„American Heart Association“ pranešė, kaip tyrimas nustatė ryšį tarp cholesterolio ir venų tromboembolijos (VTE), kuri atsiranda, kai venoje susidaro kraujo krešulys.

„Žinoma, kad MTL cholesterolis – vadinamasis blogasis cholesterolis – siaurina arterijas, o tai gali sukelti širdies priepuolius ir insultus“, – sakoma pranešime. Nauji tyrimai rodo, kad tai prisideda prie venų tromboembolijos, tvirtina „American Heart Association“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kraujo krešulių simptomai yra šie:

  • pulsuojantis arba mėšlungiškas skausmas, patinimas, paraudimas ir šiluma kojoje ar rankoje,
  • staigus dusulys, aštrus skausmas krūtinėje (gali būti stipresnis įkvėpus) ir kosulys arba  atkosėjimas krauju.

Yra dviejų tipų VTE: giliųjų venų trombozė (GVT) arba plaučių embolija (PE). „Giliųjų venų trombozė – tai krešulys giliojoje venoje, dažniausiai kojoje. GVT kartais paveikia rankų ar kitas venas“, – teigia Amerikos širdies asociacija.

REKLAMA

Plaučių embolija atsiranda, kai GVT krešulys atsiskiria nuo venos sienelės, nukeliauja į plaučius ir tada dalinai arba visiškai blokuoja kraujo tiekimą, rašo express.co.uk.

Šlaunyje susidarę kraujo krešuliai, dažniau nutrūkę nukeliauja į plaučius nei kraujo krešuliai, susidarę blauzdoje ar kitose kūno dalyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų